Limbajul bebelusului: etape de evolutie
Limbajul bebelusului este unul din cele mai importante aspecte din dezvoltarea lui. Tu poţi contribui activ la îmbunătăţirea lui încă de la o vârstă timpurie prin metode simple dar eficiente.
- Limbajul bebelusului pana la un an
- Vorbirea in al doilea an al bebelusului
- Intarzierile de vorbire la bebelusi
Conform studiilor, vârsta medie la care copiii pot rosti un cuvânt este cea de 12 luni, iar la 2 ani sunt deja capabili să pronunţe două cuvinte legate ca sens. Dar realitatea bate studiile, nu-i aşa? Sunt copii care pot să pronunţe propoziţii întregi la 2 ani dar şi copii care se lasă mai greu convinşi să exerseze vorbirea.
In plus, etapele de evoluţie pot să difere. Se întâmplă ca un copil care nu pronunţă cuvinte până la 2 ani, să avanseze spectaculos în câteva luni şi să îi depăşească pe ceilalţi copii de aceeaşi vârstă.
Fiecare copil are propriul său ritm de creştere şi dezvoltare, nu trebuie forţat ci doar stimulat să parcurgă cu uşurinţă fiecare etapă din viaţa lui.
Iată un mic ghid cu etapele din dezvoltarea vorbirii la bebeluşi şi metodele prin care îţi poţi ajuta copilul să vorbească fără dificultate.
Limbajul bebeluşului până la un an
Vorbirea in prima luna de viata a bebelusului
Plânsul bebeluşului nu este cea mai prietenoasă formă de conversaţie dar este extrem de eficient, nu-i aşa? Fie că vrea să îţi comunice că îi este foame, că este obosit sau că are scutecul umed, bebeluşul va folosi aceleaşi „cuvinte”. Creierul lui se dezvoltă chiar şi prin aceste sesiuni de plâns; în plus laringele se obişnuieşte cu sunetele emise şi exersează pentru viitor.
Cum poţi ajuta? Deşi plânsul bebeluşului este un exerciţiu bun pentru corzile vocale, cu cât reuşeşti să răspunzi mai repede nevoilor lui, cu atât mai repede va înţelege că este ascultată şi va dori să comunice şi în viitor.
Vorbirea bebelusului de 2-5 luni
In această perioadă, bebeluşul descoperă câteva sunete noi care par să vină direct din laringe – ooh, aaah. Vocalele sunt astfel uşor de pronunţat pentru un bebeluş care abia descoperă să îşi mişte buzele şi limba pentru alt scop decât suptul. Invaţă astfel să controleze nu doar modul în care sunt pronunţate vocalele dar şi volumul – extrem de importante pentru a pronunţa primul cuvânt. Ganguritul lui ti se va parea cel mai minunat lucru auzit vreodata!
Cum să îi răspunzi? Se pare că la această vârstă bebeluşii reacţionează la cuvintele cu tonalitate ridicată, de aceea se recomandă alintările bebeluşului şi vorbirea la un volum normal. Soptitul rămâne valabil doar seara la culcare, atunci când îti doreşti ca bebeluşul să adormă. In rest, vorbeşte cu el mereu şi pe un ton cât mai vesel, dar folosind cuvintele normale (nu exagerat de multe diminutive).
Vorbirea bebelusului de 6-7 luni
In această etapă, bebeluşul începe deja să adauge consoane în vocabularul său, o evoluţie spectaculoasă pentru că îşi foloseşte limba şi buzele pentru a le pronunţa. Reacţionează deja mult mai bine la reacţia ta, ştie când vorbeşti cu el, zâmbeşte sau se uită cu atenţie la tine dacă i se pare interesant sau nou ceea ce îi spui.
Cum să îl ajuţi? Comunică mereu şi despre orice subiect ţi se pare de interes pentru el. Povesteşte despre plimbarea prin magazin şi produsele de pe lista de cumpărături, despre ceea ce faci atunci când îl schimbi sau îi faci baie, despre toate jucăriile şi obiectele pe care le vede prin casă, despre vremea de afară şi despre propriul lui corp (asta e mâna, acesta este piciorul, guriţa ta care vorbeşte, ochii tăi care văd, etc). Chiar dacă ţi se pare că nu înţelege ce îi spui, nu îl subestima. Bebeluşii înţeleg mult mai multe decât avem impresia. Un studiu chiar a demonstrat că bebeluşii care aud cuvântul "mama" la 6 luni, îşi îndreaptă privirea înspre o imagine cu mama lor.
Limbajul unui bebelus de 8-9 luni
A zis „mama” sau „tata” pentru prima oară? Deşi copilul este posibil să alăture grupuri de sunete de acelaşi fel, părinţii cred că atunci sunt pronunţate primele lui cuvinte. Alăturarea de mai multe grupuri de sunete este un exerciţiu bun pentru bebeluşul tău fiindcă treptat începe să înţeleagă diferenţele dintre ele. Este o repetiţie bună pentru următorul pas în dezvoltarea vorbirii.
Cum să îl stimulezi? Vorbeşte-i despre obiectele din jurul ei, astfel încât să asocieze cuvintele cu lucrurile. Chiar dacă bebeluşul pronunţă anumite sunete când ia în mână un obiect, nu înseamnă că şi ceea ce spune este neapărat asocierea din mintea lui. Cel mai bine este să pronunţaţi cuvintele acelor lucruri pe care le priveşte şi doreşte să le atingă. Repetiţia nu trebuie neglijată, aşa că poţi să denumeşti obiectul chiar şi de mai multe ori.
Limbajul unui bebelus de 10-12 luni
Pentru a pronunţa corect cuvintele, este nevoie de multă practică. Bebeluşul tău va denumi în limbajul său – ta-ta, pa-pa, ma-ma, bo-bo – obiectele cu care interacţionează. Este tot mai aproape de o vorbire care să aibă în curând logică şi pentru ceilalţi. Chiar dacă uneori înţelegi greu ce îşi doreşte, în general mămicile au instinctiv vocabularul bebeluşului dezvoltat. Nu ai nevoie de un dicţionar ci de intuiţie maternă pentru a comunica eficient cu puiul tău.
Cum să îl ajuţi să vorbească? Dacă înţelegi la ce obiecte se referă, pronunţă denumirea lor însă in termeni cât mai familiari. Până să înţeleagă nuanţele, bebeluşul tău are nevoie să îşi însuşească cele mai utilizate cuvinte. De aceea „ursul” va rămâne urs în vocabularul tău indiferent dacă este urs polar, panda sau Winnie din desene animate. Cât timp jucăria de pluş are acelaşi aspect, ea va purta acelaşi nume.
Vorbirea la bebelusi in al doilea an de viata
Limbajul unui copil de 11-15 luni
Primele cuvinte apar în limbajul bebeluşului iar acestea sunt asociate cu obiectele pe care le denumesc. Atunci când spune „apa” se va referi cu siguranţă la biberonul cu apă. Sau dacă spune „papa” va dori să mănânce. Nu de fiecare dată „cuvintele” lui vor denumi şi obiectul dar este un prim pas spre compunerea propoziţiilor.
Cum să îl stimulezi? Prin comunicare constanta!In primul rând, încurajează-l de fiecare dată când pronunţă un cuvânt corect. In al doilea rând, repetă pronunţia pentru cuvintele uşor de spus dar pe care încă nu le stăpâneşte şi care denumesc atât obiectele cele mai folosite cât şi emoţii. Cu cât vorbeşti mai mult cu bebeluşul tău cu atât îşi va dezolta mai repede limbajul şi va pronunţa cuvinte mai grele şi chiar propoziţii întregi.
Limbajul unui copil de 16-18 luni
La această vârstă copilul ştie deja să pronunţe corect mai mult de 20 de cuvinte şi învaţă cuvinte noi de la o săptămână la alta. Este posibil ca în această etapă să fie mai avansat decât alţi copii de aceeaşi vârstă sau să pronunţe mai puţine cuvinte. Indiferent de situaţie, fiecare copil are propriul ritm de învăţare, de aceea nu trebuie să te îngrijorezi.
Cum să comunici cu el? Este momentul pentru a introduce în exersarea vorbirii cărţile cu poze ale obiectelor sau poveşti ilustrate. Poţi vorbi despre obiectele respective, culoarea lor, textura, despre animale desenate sau personaje îndrăgite de copilul tău. Va fi fascinat atunci când descrii animalele şi imiţi zgomotele făcute de ele (de ex: pisica face miau miau, căţelul face ham ham).
Limbajul unui copil de 19-22 luni
Bebeluşul tău pronunţă deja o înşiruire de grupuri de vocale şi consoane, care au sens pentru el dar sunt greu de înţeles chiar şi pentru tine. De cele mai multe ori „propoziţiile” lui sunt însoţite de gesticulaţie şi mimică, sunt pronunţate cu o anumită inflexiune în voce şi repetate de multe ori dacă nu înţelegi ce îşi doreşte.
Cum să îl ajuţi să vorbească mai bine? Poţi să îi pui întrebări legate de ceea ce vrea să îţi comunice sau de obiectele din jur, de ex: ce îţi place la ursuleţ?, cine sunt personajele din carte?, de ce îţi plac piscile? Etc. Incepând cu această etapă nu este suficient doar să te audă pe tine vorbind, trebuie să fie încurajat să se exprime cât mai mult, chiar şi „pe limba lui”.
Limbajul unui copil de 23-24 luni
Până la 2 ani de zile, copiii pot deja să pronunţe corect propoziţii scurte, mai ales pe acelea care au o mare frecvenţă în limbajul lor. Pornind de la acestea vor face în continuare noi şi noi asocieri de cuvinte, ajungând la propoziţii mai complexe. Chiar dacă anumite cuvinte sunt pronunţate mai greu, în general poţi înţelege care sunt cerinţele copilului tău.
Cum să îl ajuţi? Oferă-i (pe cât posibil) obiectele pe care le cere sau îndeplineşte-i nevoile (sete, mâncare, jucării, joacă). Dacă va observa că cerinţele sale au un efect în comportamentul tău va fi încântat să exerseze vorbirea şi să te lămurească despre ceea ce spune chiar şi atunci când nu înţelegi. Chiar dacă uneori există momente de frustrare atât pentru copil (care nu se face înţeles) dar şi pentru tine (fiindcă nu înţelegi ce spune), nu renunţa la dialog. Perservernţa ta şi a lui vor duce la o dezvoltare bună a limbajului bebeluşului.
Sunt fetele cu adevărat precoce în ceea ce priveşte limbajul?
Experţii spun că fetele comunică de la o vârstă mai înaintată decât băieţii. De obicei, întârzierele de vorbire apar mai frecvent la băieţi dar de-a lungul timpului, competenţele lingvistice au tendinţa de a se uniformiza. Totuşi, calea cea mai uşoară de a-ţi ajuta copilul să vorbească de timpuriu este să comunici cu el cât mai mult, folosind corect cuvintele.
Intârzierile de vorbire la bebelusi
Copilul tău pronunţă doar câteva cuvinte chiar şi la un an şi jumătate? Trebuie să te îngrijorezi? E greu să nu observi diferenţele dintre copilul tău şi alţi copii, nu-i aşa? Totuşi, trebuie să consulţi un specialist doar dacă observi următoarele intarzieri legate de limbaj:
- Până la 4 luni, bebeluşul nu se exprimă decât prin plâns – nu auzi vocale şi nici alte scâncete sau gângurit.
- Până la 15 luni, bebeluşul nu pronunţă niciun cuvânt uşor de recunoscut, chiar dacă ai repetat cu el cele mai utilizate cuvinte.
- Până la 2 ani, copilul tău nu reuşeşte să combine în limbaj cuvintele.
Dacă suspectezi că are probleme de auz sau de înţelegere, consultă medicul pediatru pentru teste suplimentare legate de sanatate. Cu cât vei interveni mai repede dacă sunt probleme legate de limbajul bebeluşului, cu atât îl vei ajuta mai repede.
Citeste si despre Intarzierea in vorbire la copiii mai mici de 4 ani: semne in functie de varsta
Comentarii legate de Limbajul bebelusului: etape de evolutie