Comunicarea dintre mama si bebelus
Comunicarea dintre mama si bebelus incepe inca din burtica. De cate ori nu v-ati mangaiat pantecul si i-ati vorbit celui mic sau chiar i-ati cantat de noapte buna? Copilul va recunoaste vocea mamei si a celorlalti membri ai familiei dupa ce se naste.
Comunicarea cu bebelusul pana la 6 luni
Dupa ce copilasul s-a nascut, mai ales dupa 6 saptamani, cand incepe sa doarma din ce in ce mai putin, ideal ar fi sa "vorbiti" cu el in momentele adecvate, adica sa fie curat, hranit, odihnit, altfel comunicarea nu are succes.
Nu va ganditi ca trebuie sa ii explicati teoria relativitatii,nu! Vorbiti-i "nimicuri", explicate fiecare lucru pe care il faceti. Poate ca veti spune dar de ce? E prea mic, nu intelege. Gresit! Pana la momentul in care copilul vorbeste, el acumuleaza continuu cuvinte, isi va forma o idee clara despre lumea lui inconjuratoare si se va simti chiar mai stimulat sa inceapa sa vorbeasca, va prinde acea "placere de a vorbi" pe care o vede la tine in timp ce "discutati". Se va simti iubit si protejat. Mai mult, la varsta aceasta, comunicarea duce la o cunoastere reciproca, atat mama intelege nevoile copilului, dar si bebelusul vede care sunt urmarile semnalelor pe care le transmite.
Dupa saptamana 20 de viata, rasplata nu va intarzia sa apara. Acum bebelusul va ganguri tot mai mult. Va vorbi cu tine, mamica lui, dar si cu jucariile sale chiar si atunci cand e singur in patut. Sunetele pe care le scoate il distreaza copios, va face des "vocalize".
Mai intai bebelusul va pronunta vocale (in special i, a, e, u). Mai tarziu apar consoanele si asa vor aparea grupurile de sunete - veti auzi tot mai des: mo, ma, ti, ta… Si probabil acum veti simti si primele emotii, pentru ca bebelusul va repeta aceste grupuri de sunete si e posibil sa auziti, de exemplu, ma-ma. Puteti exersa aceste grupuri, aveti toate sansele ca bebelusul sa realizeze ca se poate folosi de ele ca sa va cheme. Si veti mai observa ceva: apare intonatia. Adica atunci cand va dori ceva, spre exemplu, va cere cu vehementa.
Cum vorbesti cu bebelusul dupa 6 luni
Din luna a saptea, copilul va sti sa numeasca. Adica va avea cateva cuvinte pe care le va sti, nu sa le pronunte, dar va sti, de exemplu, cand ii spuneti "scutec" ca va referiti la acel obiect. Acum este momentul cel mai potrivit sa incepeti sa ii explicati cat mai mult copilului.
Ii veti spune "aceasta este mana" si i-o veti arata, "acesta este scutecul,vezi?" Insa nu ii vorbiti despre lucruri abstracte, porniti de la obiecte pe care i le puteti arata ca el sa asocieze cuvantul cu obiectul.
Foarte important Desi veti avea cu siguranta aceasta tendinta, nu deformati cuvintele! Nu folosti diminutive, prescurtari. Ganditi-va ca vreti ca cel mic sa invete despre gura, mana, mancare, nu despre gurita, manuta, papita…
Un alt aspect important al comunicarii cu bebelusul este cantecul. Se pare ca centrul care recepteaza sunetele este destul de aproape in creier de cel al inteligentei, asadar cantecul mamei va stimula creierul celui mic.
Pana in luna a unsprezecea, copilul va exersa capacitatea de a imita limbajul adultilor. Cand ne referim la primele cuvinte ale copilului e de fapt ceva relativ. Ce inseamna primul cuvant? Prima repetitie ma-ma sau primul cuvat corect rostit? Nu conteaza asta, ci faptul ca cel mic stie sa isi exprime nevoile, sa "ceara", sa comunice cu mama si cei din jur. Daca se face inteles, e important.
Catre un an, copilul va sti semnificatia cuvintelor si ce exprima o anumita denumire. Va sti sa denumeasca chiar si un obiect pe care nu il vede. La un an vocabularul unui copil e compus din substantive (majoritare), verbe ce exprima actiuni, adjective si adverbe. Va sti sa indeplineasca deja o cerere:"adu biberonul sa mancam".
Limbajul propriu-zis se va definitiva catre 3 ani si chiar dupa, va lega propozitii, apoi fraze. Isi va imbogati constant vocabularul, de aceea este foarte important sa vorbiti corect cu cel mic. Si sa vorbiti mult, nu il neglijati!
Autor: Ana Naghi Ana este o mamica dedicata, un om cu suflet urias care impartaseste cu voi din experienta ei de mama. Ana spune despre ea: "Sunt o mamica fericita, iubesc si sunt iubita, incerc sa ma bucur cat mai mult de ceea ce viata imi ofera." |
Comentarii legate de Comunicarea dintre mama si bebelus
Comunicarea face ca bebelusul sa poata vorbi mai devreme,se va simti iubit si protejat decat atunci cand comunicarea lipseste .