Relatia dintre un parinte autoritar si copilul agresiv
Copiii au motive diferite sa se comporte agresiv in familie sau fata de ceilalti. Unii copii sunt agresivi pentru ca au fost educati de parinti autoritari sau agresivi. Interactiunea lor cu mediul se manifesta astfel prin actiuni fizice, palpabile.
Ca adolescenti, acesti copii prefera de obicei sporturile dure, activitatile mai riscante si ajung ca adulti sa aiba un comportament si mai agresiv. In adolescenta se comporta la fel de dur cu parintii, prietenii sau persoanele adulte.
Nu vorbim de agresivitate fizica fata de alti copii sau parinti, ci mai degraba de predispozitia spre cearta si refuzul de a respecta reguli. De ce reactioneaza copiii sau adoelscentii asa? Pentru ca simt ca actiunile celorlalti (de control exagerat, pedepsire, lipsa de sprijin si iubire neconditionata) nu tin cont de sentimentele si dorintele lor.
Parinte autoritar - copil agresiv
In cele mai multe situatii, copiii devin agresivi ca urmare a unui comportament autoritar din partea parintilor. Cei mai multi parinti care adopta o educatie autoritara folosesc cu precadere metode precum critica si pedepsele, generand copiilor sentimente de vina si rusine. In plus, acorda mai putina importanta afectiunii si nu acorda suficienta atentie intelegerii personalitatii copiilor.
Atunci cand cresc intr-un mediu autoritar in familie, copiii isi manifesta emotiile negative (vina, rusine, teama) prin agresivitate. Neinvatand sa isi controleze emotiile, acesti copii stiu sa raspunda doar la comportamente negative, devenind in adolescenta imposibil de controlat, mereu ostili fata de parinti sau alte figuri autoritare (profesori, angajator, reprezentanti ai statului).
Desi sunt greu de controlat, parintii adopta o atitudine gresita inca din primii ani de viata - ori impun limite absurde, greu de atins, ori duc pedepsele la extrem si il duc treptat spre pierderea controlului asupra vietii si deciziilor lui.
Copiii agresivi cu parinti autoritari risca sa devina a randul lor parinti autoritari sau, si mai grav, sa nu poata avea o relatie stabila cu un partener. Parintii gresesc fiindca se concentreaza doar pe modul in care copilul lor ii asculta si respecta regulile, iar daca sunt incalcate reactioneaza negativ. Copilul la randul sau reactioneaza negativ la atitudinea agresiva a parintelui care il pedeseste; astfel, copilul se revolta, ducand la un nou episod de agresivitate din partea parintilor. Si exact asa, ca intr-un vartej continuu, parintii si copilul lor adancesc relatia dificila dintre ei, acumuland frustrari, stres, dezamagire.
Sfaturi pentru mamicile autoritare si care au un copil agresiv
- Evita sa fii un parinte autoritar.
- Nu te lasa condusa de propria frustrare. Copiii agresivi sunt greu de controlat cand devin adolescenti sau tineri adulti si conflictul este cea mai proasta solutie. Comunicarea si iubirea neconditionata il va ajuta pe copil sa invete sa isi controleze emotiile si sa scape de frustrare.
- Nu adopta doar extremele de bine sau rau, accepta faptul ca ceea ce iti comunica tie copilul poate fi adevarat chiar daca nu este prezentat in cel mai frumos mod.
- Stabileste niste limite clare, dar renunta la pedepse. De ex: " Inteleg ca esti nervos dar cunosti regula despre limbajul violent, de aceea te rog sa nu mai folosesti astfel de cuvinte de fata cu mine." Pentru un tanar adult: "Vorbesti intr-un mod foarte urat, de aceea iti voi inchide telefonul. Vom relua discutia cand te linistesti" (nu tipa, nu ameninta).
- Alege impreuna cu copilul tau activitati care sa consume energia negativa si care sa nu genereze conflicte. Chiar daca tendinta ta este sa eviti orice actiuni comune din teama de a suporta o noua cearta, copilul tau are nevoie de tine sa invete cum sa isi canalizeze energia in mod constructiv.
Copilul tau are nevoie de tine inca din primele momente de viata. Nu astepta sa ajunga la varsta adolescentei pentru a il invata cum sa isi controleze emotiile sau cum sa reactioneze in diverse situatii.
Comentarii legate de Relatia dintre un parinte autoritar si copilul agresiv
Un articol interesant din care ai ce invata ca parinte.Asae trebuie ca puntea parinte copil sa fie facuta pe baza de intelegere,prietenie,sa stii sa-l apropii ,sa comunici cu el fara a fi tu la randul tau agresiv.