10 reguli de respectat in familie
Uneori, viata de familie este atat de agitata incat totul pare un haos - copiii fac prea multa galagie cand tu incerci sa vorbesti la telefon cu firma de internet, sotul vrea sa vada meciul, vine ora mesei si nu mai este nimic de mancare, copiii trag de tine sa mergi cu ei in parc, etc.
Vrei sa controlezi situatia astfel incat toata lumea sa fie fericita, inclusiv tu! Cel mai bine este sa stabilesti cateva reguli pe care intreaga familie sa le respecte.
Nu ma refer la o lista uriasa de instructiuni care trebuie urmarite cu strictete, ci doar cateva reguli usor de indeplinit si adaptate la ritmul agitat din cadrul familiei tale.
Reguli pentru familia ta - sfatul mamicilor
Asigura o varietate de activitati interesante pentru copiii tai - de la jucarii pana la jocuri mai complexe (carti, remi, piticot, etc). Copiii mici vor avea intotdeauna nevoie de atractii zgomotoase, asa ca asigura-te ca jucariile lor canta, spun povesti, vorbesc, dar la un nivel al decibelilor acceptabil si pentru tine.
Ajuta-ti copilul sa isi puna in practica talentul. Copilului tau ii place sa picteze? Pune-i la dispozitie un suport pentru plansa de pictura si suficiente culori sau acuarele. Daca epuizeaza stocul de coli si vopseluri in prima jumatate de ora, are o intreaga zi la dispozitie sa te roage sa i le cumperi...
Convinge copilul intr-un mod delicat sa faca diverse activitati singur: sa se imbrace dimineata cand merge la gradinita, sa manace micul dejun, sa isi aranjeze rechizitele in rucsac, sa faca patul, etc. Este nevoie de rabdare la inceput, pana cand deprinde obiceiul respectiv, dar este important sa ii arati copilului tau ca este independent. Treptat, timpul alocat pentru fiecare activitate va fi mai scurt.
Permite-i copilului tau sa fie ceea ce este, nu il forta sa se incadreze in tiparul pe care il cer alte persoane. Este normal sa vrei sa modelezi un copil, dar asta nu inseamna sa ii schimbi total personalitatea sau caracterul. Cu cat incerci sa il restrictionezi mai mult in ceea ce spune sau face, cu atat va acumula mai multe frustari, temeri, prejudecati.
Lauda lucrurile bune facute de copiii tai, atunci cand merita. Ai avut o zi extrem de linistita in care copiii tai au stat cuminti, s-au jucat impreuna si au invatat lucruri noi pe cont propriu. Laduda-le comportamentul, spune-le ca ii apreciezi enorm cand sunt cuminti si se concentreaza pe activitati interesante si educative.
Explica-i copilului tau pe un ton ferm, clar, hotarat ca un anumit comportament nu este acceptabil. Nu este nevoie sa tipi, nu trebuie sa il bruschezi! Priveste-l in ochi cu multa seriozitate, explica-i faptul ca nu esti de acord cu ce a facut si arata-i eventual o alta alternativa in a rezolva problema. (Cel mai frecvent obicei al copiilor este de a se tranti pe jos atunci cand doresc ceva si nu primesc, situatie in care parintii reactioneaza extrem - ori raman indiferenti, ori tipa si isi cearta copiii agresiv; ambele tipuri de reactii sunt nerecomandate).
Vorbeste singura cu copilul tau atunci cand vrei sa o corectezi pentru o anumita greseala. Nu transforma lectia de familie intr-un spectacol, doar tu si copilul tau trebuie sa participati atunci cand discutati despre un lucru facut gresit, un obicei urat sau un comportament eronat.
Acorda un timp suficient discutiei cu fiecare din copiii tai. Asigura-te ca aloci suficienta atentie pentru fiecare copil in parte si ca, macar pentru cateva minute zilnic, beneficiaza de toata atentia ta.
Spune NU doar atunci cand vorbesti serios si pastreaza consecventa. NU trebuie sa ramana NU indiferent de dispozitia ta, in cazul in care este vorba despre aceeasi activitate. Exemplu: copilul tau NU are voie sa mearga pe marginea lacului cu bicicleta. Nu faci exceptie cand este 1 Mai sau cand este aglomerat in parc sau cand au venit bunicii in vizita.
Numara pana la 10 inainte sa ai o reactie la un comportament nedorit. Priveste lumea prin ochii copilului tau si va fi mai usor sa ai o atitudine calma si hotarata.
Comentarii legate de 10 reguli de respectat in familie