Tort de biscuiti cu ciocolata si jeleuri
Un tort de biscuiti cu cicolata si jeleuri rosii este alegerea perfecta pentru desertul de Craciun. In functie de preferinte poti alege sa folosesti pentru aceasta reteta ciocolata maronie, ciocolata alba sau neagra.
O alta idee ar fi sa folosesti ciocolata alba doar pentru glazura din partea de sus a tortului. Combinatia cu jeleurile de culoare rosie vor oferi desertului un aspect specific sarbatorilor. In acest articol voi prezenta ultima varianta.
Ingredientele necesare pentru tort de biscuiti cu ciocolata si jeleuri sunt:
100 g biscuiti simpli sau digestivi
100 g biscuiti cu cacao
75 g unt topit
300 ml smantana dulce (poate fi inlocuita cu frisca lichida)
2 lingurite zahar tos
300 g ciocolata (maronie, alba sau neagra) (bucatele mici)
50 g unt topit
50 grame ciocolata alba (bucatele mici)
2-3 lingurite de lapte
Mod de preparare
1 Baza tortului va fi formata din biscuiti - ambele tipuri fiind amestecate inca de la inceput. Biscuitii simpli dar si cei cu cacao se piseaza si se amesteca ulterior cu cele 75 de grame de unt topit. Compozitia obtinuta, omogena, se aseaza intr-o tava rotunda speciala pentru tort. In partea de sus se modeleaza marginile astfel incat sa fie mai ridicate si sa cuprinda in interior crema.Tava se pune la racit timp de 30 de minute.
2 Incalzeste jumatate din cantitatea de smantana dulce intr-o tigaie si adauga zaharul. Dupa ce s-a incalzit, insa nu atat de mult incat sa fiarba, ia tigaia de pe foc si adauga ciocolata si untul topit (5 g). Asteapta cateva minute sa se raceasca, adauga laptele si amesteca pana cand compozitia devine omogena si cremoasa.
3. Intr-o tigaie separata, incalzeste restul de smantana dulce si adauga ciocolata alba. Repeta procesul de mai sus - amesteca aceasta compozitie pana cand devine cremoasa. Rezultatul va fi folosit pentru ornamentul final.
4 Scoate din frigider tava cu forma din biscuiti si toarna crema de ciocolata maronie in spatiul modelat in partea de sus. Adauga apoi cateva linguri din crema de ciocolata alba astfel incat aspectul sa fie unul placut.
5 Orneaza tortul cu jeleuri sub orice forma doresti - poti forma un globulet urias din jeleuri sau poti sa scrii un mesaj. Dupa decorare, lasa tortul la frigider inca 2 ore inainte sa il servesti.
Pofta buna!
Comentarii legate de Tort de biscuiti cu ciocolata si jeleuri