10 pasi de urmat pentru o alimentatie sanatoasa
Alimentatia sanatoasa pare greu de realizat, mai ales in ziua de astazi, cand toata mancarea este procesata, injectata, umflata cu hormoni si antibiotice, substante chimice si sintetizatori.
Da, sunt multe elemente nocive si toate intra in componenta diferitelor alimente. Insa nu toate alimentele sunt asa.
Avem posibilitatea sa ne hranim sanatos si fara sa cheltuim mai mult, totul e sa respectam cativa pasi in stilul nostru de viata privind alimentatia.
Iata 10 pasi de urmat daca vrei sa mananci sanatos
Cumpara mancarea inteligent
Nu, nu supermarketul este sursa de energie si sanatate, chiar daca asa afiseaza pe cele mai multe reclame. Sau mai bine zis, nu orice produs care se gaseste in el! La fel cum nu orice produs gasit la piata este si sanatos.
Sfatul meu este sa faci cumparaturile la o piata amenajata, unde produsele sunt de gradina si cumpara de la vanzatorii care le depoziteaza corespunzator. Sunt multe magazine care afiseaza daca este neprocesata carnea lor, fapt pe care il poti verifica si tu atunci cand, de ex, fierbi carnea. Renunta la mezeluri daca nu sunt uscate natural si daca au potentiatori de gust si substante chimice.
Citeste ambalajul, insa nu doar data expirarii
Citeste ambalajul produselor inainte sa le cumperi si identifica substantele cu risc cancerigen sau care provoaca alergii. Nu cumpara un produs doar pentru ca arata bine si nici pentru ca are un termen de garantie de 10 ani. Cu cat un aliment se strica in mod natural, cu atat avem mai multa incredere ca nu este procesat excesiv.
Alege legume proaspete in locul celor congelate
Alege legume proaspete de la piata si congeleaza-le chiar tu. Inclusiv verdeata, vinetele curatate, ardeii, dovleceii, mazarea sau pastaile, toate pot fi curatate, spalate si congelate. Evident, nu le vei pastra pana deceniul urmator, dar luni de zile se vor conserva bine si fara substante suplimentare.
Cumpara cereale bio sau seminte in loc de snacksuri
Desigur, snacks-urile sunt gustoase, sarate, tocmai bune pentru papilele noastre gustative. Stomacul, ficatul si intestinul gros dar si tesutul adipos nu sunt insa de acord! E-urile si conservantii dar si colorantii artificiali ataca mucoasa intestinala si pe cea din colon.
Cumpara in schimb alune crude pe care le poti coace acasa, seminte de susan, cereale integrale, nuci, seminte de dovleac, fistic. Nu le consuma insa in cantitati industriale, mai ales semintele fiindca se digera mai greu.
Renunta la cutiile de lapte care parca nu se strica niciodata
Este un avantaj sa ai lapte in frigider chiar si dupa o saptamana de cand ai desfacut capacul, dar un lapte care nu se strica nu este si cel mai sanatos. Desigur, nici increderea ca vacutele mulse care dau laptele din piata au fost vaccinate si tratate de boli nu o avem.
Sfatul meu este sa gasesti calea de mijloc. Alege o ferma de animale si verifica istoricul ei, identifica punctele de vanzare si cumpara laptele de vaca pe care oricum il vei fierbe acasa. Chiar daca nu are termen de garantie lung, este usor de transformat in iaurt.
Lasa sticlele de suc la raft si cumpara un storcator si fructe
Singurul suc natural 100% este sucul facut de tine, acasa, din fructele pe care le-ai cumparat. Un blender sau un storcator sau chiar un robot de bucatarie sunt utile atunci cand vrei un suc racoritor. Poti alege tu compozitia lui si poti combina diverse fructe pentru a-l face mai consistent (precum un cocktail de banane si kiwi) sau mai diluat (precum limonada).
Nu pleca la cumparaturi pe stomacul gol
Daca pleci la cumparaturi, mananca intai acasa. In acest fel nu te vor tenta fast-food-urile sau mancarurile deja preparate din centrele comerciale. In plus, vei avea tendinta sa "poftesti" mai putin la alimentele de pe rafturi care arata apetisant dar nu sunt sanatoase.
Respecta lista de acasa
Cel mai eficient si echilibrat mod de a face cumparaturi este sa stabilesti inca de acasa o lista cu alimentele pe care doresti sa le cumperi. Vei cheltui mai putini bani si te vei intoarce cu pungile pline de alimente sanatoase, fiindca sunt cele puse pe lista atunci cand ai gandit totul rational, fara sa te influenteze de exemplu, aspectul deosebit al ruladelor cu ciocolata ambalate.
Sosurile inapoi pe raft, mai bine condimente
Sosul de rosii pentru pizza, maioneza, sosul tartar si alte nebunii culinare pe care le vezi preparate in emisiunile cu tematica nu sunt cumparate ci preparate chiar de bucatarii respectivi. Regula se aplica si in cazul tau. Maioneza nu este sanatoasa daca are urme de ou si multi aditivi! Mai bine cumpara ingredientele si prepar-o chiar tu, dupa o reteta culinara.
Un desert delicios dar pe care trebuie sa il ocolesti
Desigur, oricat ne-am dori sa nu cumparam dulciuri, daca punem in balanta costul ingredientelor, timpul si faptul ca exista riscul sa nu iasa cum ne asteptam, tindem sa alegem cofetaria. Tine cont ca pofta de dulce nu inseamna pofta de ciocolata si de zahar! Inseamna pofta de fructe. Ia cu tine fructe cand mergi la cumparaturi - un mar, o nectarina, o banana. Cand vezi o cofetarie, apuca-te de mancat fructul respectiv si continua drumul spre casa. Cand ai timp, chef si disponibilitate, prepara ceva dulce acasa, impreuna cu intreaga familie.
Tu cum faci sa cumperi alimente cat mai bune pentru organismul tau si sa nu te lasi prada tentatiilor? Intrebari si raspunsuri in grupul despre alimentatie!
Comentarii legate de 10 pasi de urmat pentru o alimentatie sanatoasa
Bune sfaturi,daca le respectam siguri vom fi mai sanatosi