Cand este recomandat sa introducem ceai, apa, sucuri si lapte daca am inceput diversificarea?
Printre framantarile unei mamici se inscriu si acelea legate de hidratarea bebelusului. Fie mamica se teme ca poate micutul sau nu bea suficient lapte, fie se ingrijoreaza ca acesta poate exagereaza cand mai cere apa.
Cantitate si calitatea de lichide administrate unui bebelus pot ridica tot felul de probleme pentru sanatatea acestuia.
Iata in cele ce urmeaza un ghid despre modul in care trebuie administrate lichidele bebelusului.
Apa se ofera bebelusului dupa ce implineste sase luni
Desi stim ca apa este buna in hidratarea organismului, aceasta nu este recomandata unui bebelus sub sase luni de zile. Un sugar nu are nevoie de apa, ci doar de lapte matern care contine si apa dar si elemente nutritive.
Nimic nu poate sa substituie laptele matern, care are compozitia perfecta pentru metabolismul bebelusului si este in stare lichida. In plus, laptele matern are anticorpi, de aceea se si recomanda alaptarea ca solutie de protejare impotriva bolilor in primele luni de viata.
Apa administrata unui sugar poate face mai mult rau, fiindca inlocuieste laptele si nu ofera niciun beneficiu. In primul rand, ii umple stomacul, bebelusul nu mai cere sa fie alaptat desi organismul lui are nevoie de nutrienti. Se poate crea un exces de sodiu in corp si astfel apare retentia de lichid. Rinichii bebelusului sunt prea firavi pentru retentia de apa in corp, de aceea nu pot elimina apa in exces. Astfel bebelusii pot avea de suferit in urma apei adminstrate. Un sugar are nevoie exclusiv de laptele matern (sau laptele formula daca nu mai este alaptat) pana la inceputul diversificarii, adica sase luni.
Si totusi, cand dam apa copilului?
In cazul unui sugar laptele hidrateaza si ofera necesarul de calciu, deci nu mai este nevoie de apa.
Cantitatea de apa administrata in primul an de viata, dar dupa primele 6 luni, este cuprinsa intre 60 de ml si 120 de ml pe zi. Iar la copilasul de 1 an cantitatea recomandata de apa pe zi este de 120 de ml. Insa cantitatea de apa se va raporta la mai multi factori: varsta micutului, efortul pe care il depune si cat de cald este afara. Cantitatea de apa va fi crescuta progresiv, in functie de varsta copilului.
Numai ca apa poate face multe probleme. Nu este simplu sa ii dai micutului apa cand spune ca ii este sete. Apa de la robinet nu trebuie data unui sugar, iar daca se ofera unui bebelus de sase luni este recomandat sa fie intai filtrata. Apa plata este recomandata unui copil, insa doar daca apa nu are un continut ridicat de sodiu, ci are un nivel echilibrat de minerale.
Apa de la tara, de la put, de la cismea sau apa de la fantana nu se recomanda spre consum unui copil. Aceasta apa poate sa contina bacterii dar si metale grele care duc la cresterea riscului de afectiuni gastrointestinale.
Se poate oferi apa fiarta si apoi racita, daca nu sunteti sigure ca apa este filtrata si tratata. Procedeul de fierbere urmat de racirea apei distruge bacteriile.
Ceaiul nu este indicat bebelusului
Ceaiul anti-colici este cel mai frecvent administrat de mamici chiar si cand bebelusii au cateva saptamani. Ceaiul nu este insa recomandat mai devreme de 6 luni. In primul rand, chiar daca scopul este sa amelioreze colicii, cel mai bun tratament ramane laptele matern. Ceaiul cald poate calma un pic bebelusul, dar efectele negative depasesc acest beneficiu de moment.
Pana la sase luni, ceaiul nu hidrateaza asa cum o face laptele matern. Mai mult, poate reduce absorbtia de fier in organism, uneori chiar poate amplifica durerile sugarului.
Dupa varsta de sase luni, apa ramane in continuare cea mai buna alternativa pentru hidratare. Unele ceaiuri sunt chiar nerecomandate copiilor: ceai verde, ceai negru.
Ceaiurile de fenicul, anason si chimen dulce sunt bune in calmarea durerilor de burtica, ameliorarea balonarii, a varsaturilor. Dar acestea este recomandat sa fie folosite ocazional si dupa 6 luni.
Sunt si situatii cand ceaiul este recomandat. Pentru a-i creste imunitatea copilului sunt bune ceaiurile de catina, macese si enchinacea. Iar cand este racit si gripat, ceaiul de soc este recomandat.
Ceaiul nu trebuie indulcit. Zaharul nu este recomandat pana la 2 ani iar mierea poate fi folosita dupa 1 an. Mierea poate fi administrata micutului cand tuseste, insa nu si cand are probleme cu stomacul, cand are diaree. De asemenea, mamica ar trebui sa ii administreze copilului un ceai alternat cu altul, niciodata aceleasi ceai pe o perioada lunga de timp.
Sucurile de fructe
Desi poate parea de necrezut, un litru de suc de fructe are 500 de calorii. Riscul de obezitate este foarte mare, mai ales cand micutului i se da suc zilnic. Un copil trebuie sa isi ia vitaminele si mineralele din fructe si legume, motiv pentru care indicat este sa le consume ca atare.
Servirea de fructe si legume aduce multe beneficii. Obiceiul de a servi un pahar cu suc de fructe ii poate creste copilului tendinta spre comoditate, acestuia sa ii displaca sa le manance, ci doar sa soarba din lichid. Acest obicei poate avea si efecte neplacute asupra stomacului, mai ales cand lichidul este prezent in cantitate mare. In plus, mestecarea poate avea de suferit intrucat nu se mai realizeaza.
Un pahar de suc se obtine prin stoarcerea a mai multor fructe astfel numarul de calorii creste. Daca copilul nu face efort fizic, adiministrarea de sucuri din fructe creste riscul de a lua in greutate. De asemenea, fructele sunt foarte dulci, la fel si sucul lor. Zaharul continut creste riscul de carii dentare.
Mamica trebuie sa evite sa ii cumpere micutului sucuri de fructe din comert fiindca acestea contin zahar. Daca totusi preferati sa le cumparati, alegeti sucuri de fructe fara conservanti, coloranti si fara zahar.
Cand se pot introduce laptele de vaca sau de capra?
Primii ani de viata sunt foarte importanti pentru un copil. Nevoia sa de hrana este cea mai mare in aceasta perioada, calitatea laptelui fiind importanta. Alaptarea copilului il ajuta pe cel mic sa se hraneasca corect, dar si sa isi ia anticorpi de la mama. Mamica mai trebuie sa stie ca prin alaptat se ard din calorii, un motiv in plus pentru ca unele mame sa nu se mai teama sa alapteze.
Mama trebuie sa aiba grija in aceasta perioada la ce mananca si ce bea, pentru ca toate alimentele influenteaza calitatea si cantitatea de lapte. De exemplu, fumatul si alcoolul sunt interzise. Iar hidratarea cu apa sau alte lichide sanatoase este importanta. Unele mame beau apa in momentul in care alapteaza sau imediat dupa.
Copilul alaptat este sanatos, rezistent. Este o mare greseala ca mama sa nu vrea sa alapteze copilul si sa ii administreze lapte din comert. Calitatea laptelui matern este net superioara celor din piata.
Laptele de vaca ar trebui dat unui copil cat mai tarziu, dupa un an. Laptele de vaca de la tara trebuie dat dupa 2 ani, insa poate fi folosit de la un an in pregatirea altor mancaruri. Acesta trebuie intai fiert si bine strecurat.
Laptele de capra este mai bine tolerat de stomac dar este recomandat tot dupa 2 ani, insa poate fi folosit de la un an in pregatirea altor mancaruri.
Laptele de vaca este bun, insa lactoza din el poate duce la intoleranta. Mai bine zis, organismul respinge lactoza din lapte si da simptome neplacute, asa apar gazele, durerile de stomac, balonarile.
De regula, se administreaza intre 140 si 190 de ml de lapte raportat la greutatea micutului si varsta sa. Astfel, cantitatea de lapte incepe sa varieze odata cu trecerea timpului.
Mai trebuie precizat faptul ca atunci cand un bebelus are mucoasele uscate si uda cateva scutece pe zi, cel mai probabil nu este hidratat corespunzator.
Iata ca administrarea de lapte, ceai, apa sau suc nu se face oricum. Important este sa se respecte alaptarea exclusiva a bebelusului pana la varsta de 6 luni. Desigur, sunt nenumarate firme care promoveaza ceaiuri sau sucuri speciale, dar laptele matern este cea mai buna optiune.
Comentarii legate de Cand este recomandat sa introducem ceai, apa, sucuri si lapte daca am inceput diversificarea?