Cum alegem cerealele?
Cu siguranta cu totii planificam o dezvoltare armonioasa a copiilor aplicand practicile cu care ne-am obisnuit ani la rand. Stim ca totul tine de sistemul imunitar si plecam la lupta impotriva agentilor patogeni cu toate armele mostenite de la "mama si bunica".
Cu toate acestea, in ultimii ani se doreste o constientizare a unei probleme globale si anume alimentatia dezechilibrata.
Haideti sa ne intoarcem la radacini si sa ne orientam inspre a consuma alimentele in starea lor cat mai naturala, astfel putem incepe prin a introduce in dieta cerealele integrale. Si bineinteles, in aceasta categorie nu intra cerealele procesate, cu arome de fructe si invelite in ciocolata sau crema de alune, care abunda in zahar, asa cum cere micutul odata ce le-a descoperit. Dimpotriva, graul integral, orezul brun, orzul, ovazul, secara, porumbul, hrisca sunt cea mai sanatoasa alegere pentru noi toti.
Fulgii de ovaz spre exemplu pot deveni cel mai sanatos mic-dejun atat pentru adulti cat si pentru cei mici pentru ca, reprezinta o veritabila sursa de energie, au un mare continut de fibre care sustin digestia, aport vitaminic din complexul B ceea ce inseamna o mai mare putere de concentrare si rezistenta musculara, sursa de proteina vegetala, aminoacizi, acizi grasi si minerale.
Putem face un terci de ovaz sau un mix pur si simplu de lapte (si aici alegerea fiecaruia, fie lapte de vaca pentru cei care nu pot renunta la el desi el produce in organism aciditate si mucus, fie pentru cei foarte informati laptele de capra care este singurul lapte care se apropie ca structura de laptele uman, are o structura omogena fina, se absoarbe usor, adica ajuta digestia si nu produce diaree…sau laptele de soia, asa cum consum eu, pentru un aport maxim de proteine si multe alte beneficii despre care putem vorbi cu alta ocazie) fulgi de ovaz, miere, si apoi, putem adauga dupa preferinte seminte de dovleac sau fructe oleaginoase crude.
Putem pe de alta parte combate cu un astfel de mic-dejun constipatia si efectele ingrasarii, iar la copii efectele neplacute ale bacteriilor neprietenoase sau o stare de iritabilitate aparent inexplicabila consecinta a anemiei. Mai putem introduce in dieta painica din faina integrala de grau in care adaugam tot felul de seminte numai bune pentru sanatate!
Hai sa facem impreuna o reteta delicioasa simpla, din cereale, preferata mea: Azimi de cereale.
Avem nevoie de:
- faina integrala de grau- 300 gr
- tarate de grau - ½ cana
- nuci fie pisate fie fragmente - 3 linguri
- seminte de floarea soarelui decojite (crude) - 2 linguri
- seminte de dovleac decojite (crude) - 2 linguri
- seminte de susan - 1 lingura
- seminte de in - 2 lingurite
- mac (optional) - 1 lingura
- busuioc - 1 lingurita
- ulei de masline presat la rece - 2 linguri
- sare de mare - ½ lingurita
- apa - 150 ml
Se amesteca si se omogenizeaza toate ingredientele uscate. Se adauga apa si uleiul si se framanta coca 5 minute. Se lasa apoi sa stea 2 ore, dupa care se intinde cu o vergea o foaie de aproximativ 3 mm. Cu un pahar se fac forme rotunde care se vor desprinde cu grija si se pun in tava pe care am pus in prealabil hartie de copt. Aceasta se introduce in cuptor la 180 de grade C timp de 20 minute, dupa care se scoate si se lasa la racit.
Azimile se servesc ca atare sau alaturi de diverse alte preparate culinare.
Comentarii legate de Cum alegem cerealele?