Remedii pentru tuse bune pentru copii
Ce remedii pentru tuse sunt bune şi pentru copii? Vom răspunde în acest articol menţionând nu doar tipurile de remedii naturiste pentru tratarea tusei dar şi modul în care se prepară leacurile.
Pentru aplicarea corectă a unui tratament naturist trebuie să înţelegem mai întâi ce fel de tuse tratam: productivă, seacă, convulsivă, tusea provocată de inhalarea unui obiect mic, etc. Apoi, trebuie să analizăm un pic beneficiile fiecărui tip de tratament, cum se administrează şi cum este acceptat de copil.
Chiar dacă noi preparăm leacul minune, s-ar putea să constatăm că nu este acceptat de copil, în consecinţă trebuie să găsim o metodă alternativă de ameliorare sau tratare a tusei.
Cele mai folosite remedii naturiste pentru tuse sunt la îndemână, pe când altele presupun un proces de căutare şi preparare mai îndelungat.
Tipurile de tuse la copii
Există mai multe tipuri de tuse la copii, în funcţie de modul de manifestare. Pentru fiecare tip de tuse diferă tratamentul. Aceste tipuri sunt:
Tusea expectorantă (cu eliminare de mucus)
Tusea expectorantă este însoţită de mucus şi secreţii şi are drept cauze o infecţie a tractului respirator. Tusea ajută la eliminarea mucusului din plămâni iar copiii mici, de obicei îl înghit, neştiind cum să îl scuipe.
Tusea uscată
Tusea uscată este provocată de răceală sau gripă şi se accentuează la căldură. Poate fi urmată de bronşiolită sau pneumonie.
Tusea convulsivă
Tusea convulsivă (sau măgărească) este severă şi profundă, copilul tuşeşte de multe ori consecutiv şi rămâne fără aer. Tusea este foarte periculoasă mai ales pentru bebeluşi, de aceea este recomandat consultul de urgenţă dacă apare acest tip de tuse. Schema de vaccinare previne apariţia acestei boli la bebeluşi.
Crupul laringian
Tuse uscată, zgomotoasă, cauzată de inflamarea laringelui şi care se identifică prin şuieratul care apare în timpul inspiraţiei.
Tusea productivă
Tusea productivă este însoţită de secreţii care trebuie eliminate pentru a ajuta vindecarea tractului respirator. Se recomandă expectorante care să fluidizeze flegma şi să poată fi eliminată mai uşor.
Remedii pentru tuse din plante medicinale
Siropul de ridichie neagră
Siropul de ridichie neagră ajută la vindecarea tusei seci şi a celei productive.
Mod de preparare: Se spală o ridichie neagră, se scobeşte la capătul cu frunze astfel încât să poată fi umplută cu o lingură de miere de albine (de preferat de tei). Ridichia se aşează într-o cană sau un bol astfel încât să nu se răstoarne, iar cana se poziţionează lângă o sursă de căldură. În 8-10 ore, ridichia va lăsa un sirop care se poate administra 3-4 linguriţe /zi. Scobitura se reumple cu miere până când ridichia începe să se stafidească.
O altă metodă este să tăiaţi ridichia în felii subţiri, să le aşezaţi într-un bol şi să puneţi alternativ miere. Bolul se ţine lângă o sursă de căldură şi după 6-10 ore apare siropul.
Sirop de ceapă
Siropul de ceapă este foarte bun pentru tusea productivă şi pentru fluidizarea flegmei.
Mod de preparare: Se taie o ceapă mai mare sau două cepe mai mici în bucăţi mărunte. Se adaugă 2 linguri de apă şi 3 linguri de miere (sau zahăr). Se lasă amestecul într-un bol de sticlă sau ceramică acoperit, lângă o sursă de căldură. După 2-3 ore se formează siropul care se poate administra de 3 ori/ zi.
Varianta mai rapidă este aceea de a stoarce ceapa, iar lichidul obţinut se amestecă cu 2 linguri de miere.
Ceai de ceapă
Poţi folosi ceai de ceapă în loc de sirop. Se spală foarte bine o ceapă medie, cu tot cu coajă. Apoi se zdrobeşte cu pumnul de masă şi se pune la fiert. După 10 minute se strecoară apa, se adaugă miere şi lămâie sau scorţişoară şi se consuma 2-3 căni / zi.
Ceaiul de ceapă poate fi combinat şi cu alte ceaiuri care ajută la expectoraţie (tei, nuci).
Ceaiul de nuci
Ceaiul de nuci este util pentru orice tip de tuse, fie uscată sau productivă. Ceaiul se bea cald şi poate fi îndulcit cu miere.
Se fierbe apa şi se adaugă atunci când apa clocoteşte 5 nuci spălate şi crăpate. Se lasă 10-15 minute la fiert.
Siropul de hrean
Hreanul este miraculos atunci când vrem să tratăm tusea. Se răzuieşte o rădăcină de hrean şi se adaugă un sfert de cană de miere. Se lasă câteva ore lângă o sursă de căldură şi apoi se consumă siropul de hrean astfel: 3 linguriţe / zi.
Dacă se adaugă alcool, amestecul se lasă 8-10 zile la macerat. Apoi se strecoară şi se consumă tot de 3 ori/zi.
Sirop de ulm
Puţin cunoscut, dar siropul de ulm este de mare ajutor în cazul tusei sau febrei. Se găseşte în magazinele naturiste sub formă de sirop sau de pudră.
Pastă de migdale
Migdalele sunt bune pentru tusea seacă. Se lasă la hidratat 12 ore o cană de migdale. Se curăţă apoi coaja subţire maronie. Se fărâmiţează sau se amestecă în blender cu 3-4 linguri de miere până când se obţine o pastă de migdale. Se consumă 2 linguri /zi.
Ceaiul de lămâie
Lămâia este deja cunoscută pentru efectele benefice datorate conţinutului de vitamina C. Ceaiul de lămâie cu miere are efect revigorant şi calmant. Se poate consuma doar siropul de lămâie cu miere, fără apă, de câteva ori / zi.
Usturoiul
Usturoiul poate fi consumat direct sub formă de mujdei, ajutând la creşterea imunităţii şi la tratarea răcelii sau amigdalitei, dar şi consumat sub formă de mirodenie la mâncare. Se recomandă consumul de 2-3 ori pe săptămână, ţinând cont că este un antibiotic natural şi are rol important în tratarea bolilor virale.
Siropul de patlagină
Siropul de patlagină se poate prepara astfel: se aşează într-un borcan de sticlă straturi alternative de plantă şi miere. După 6-10 ore se pune borcanul într-un vas cu apă şi se fierve până când apa dă în clocot. Siropul format se consumă astfel: 3 linguriţe / zi.
Ceaiul de tei
Teiul are efect antiinflamator şi este perfect pentru calmarea tusei. Se recomandă 2-3 căni de infuzie din flori de tei. Ceaiul de tei poate fi îndulcit cu miere şi se poate adăuga şi lămâie.
Lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce se poate mesteca de câteva ori pe zi până îşi pierde gustul. O altă metodă de preparare este sub formă de tinctură care se administrează de 3-4 ori pe zi câte o linguriţă.
Piper alb
Piperul alb are efecte benefice asupra ameliorării tusei. Se amestecă puţin piper alb cu o linguriţă de miere şi se administrează de 3 ori /zi.
Sirop de muguri de brad
Siropul de muguri de brad se prepară din 200 de grame muguri de brad proaspeţi care se lasă 24 de ore în jumătate de litru de apă. Apa cu mugurii se dă în clocot, apoi se strecoară şi se fierbe cu 500g de zahăr. Se iau 2-3 linguriţe /zi.
Plante medicinale utile pentru tuse
Plantele medicinale sunt considerate a fi remedii foarte bune pentru tuse, pentru că ajută la fluidizarea mucusului, calmează tusea seacă, au efecte antiseptic şi antiinflamatorii şi reduc febra.
Plantele recomandate pentru tusea uscată sunt:
- Lumânărica (ceai obţinut prin infuzie)
- Macul de camp (ceai obţinut prin infuzie, o cană /zi)
- Nalba mare (ceai obţinut prin infuzie, 2 căni /zi)
- Potbalul (ceai obţinut prin infuzie, 2 căni /zi)
- Cimbrişor (ceai obţinut prin infuzie, 2 căni /zi)
Plantele recomandate pentru tusea expectorantă sunt:
- Eucaliptul (ceai obţinut prin infuzie, 2-3 căni /zi)
- Busuiocul (ceai obţinut prin infuzie, 2-3 căni /zi)
- Ciubotica cucului (ceai obţinut prin infuzie, 2 căni /zi)
- Scaiul vanat (ceai obţinut prin infuzie, 2 căni /zi)
- Ienupar (ceai obţinut prin infuzie, 2 căni /zi)
Cum se administrează ceaiurile în funcţie de vârsta copilului
Până la şase luni se recomandă alaptarea bebelusului exclusiv, iar pana la 1 an are loc inceputul diversificarii, de aceea nu se administrează niciun fel de ceai sau sirop.
Copiii cu vârsta mai mare de 1 an si de până în 2 ani pot primi 2-3 linguri cu ceai de 3 ori pe zi.
Copiii cu vârsta de 2-6 ani pot bea câte un sfert de cană de ceai de 2-3 ori/zi.
Copiii cu vârsta de 6-12 ani pot bea câte o jumătate de cană de ceai de 2-3 ori/zi.
Copii peste 12 ani pot bea deja câte o cană de ceai de 2-3 ori pe zi.
Când trebuie să mergi cu copilul la doctor?
Chiar dacă o simplă răceală nu necesită vizita la medic, sunt situaţii când se recomandă consultul medical. Iată care sunt aceste situaţii:
- Copilul are febră mai mare de 39 de grade Celsius care persistă şi nu scade decât cu antitermice
- Tusea durează mai mult de 7 zile consecutive
- Tusea dispare şi reapare la anumite intervale scurte
- Mucusul eliminate după tuse conţine sânge
- Respiraţia şuierătoare sau stări de apnee.
- Dureri puternice în piept
- Modificări ale modului în care copilul respire (frecvent, sacadat, etc)
Tusea este aşadar un mecanism bun prin care organismul se apără. Scopul nostru nu este să stopăm tusea copilului, ci să ameliorăm stările de disconfort, ajutând la eliminarea rapidă a mucusului, la fluidizarea respiraţiei şi la creşterea imunităţii organismului.
Pe lângă ceaiurile şi siropurile naturale, puteţi folosi şi alte metode ajutătoare care să amelioreze starea de disconfort care apare în acelaşi timp cu tusea:
- Folosiţi un umidificator mai ales iarna pentru a reduce congestia nazală şi pentru a fluidiza secreţia din plămâni.
- Aerisiţi camera şi aspiraţi praful foarte bine.
- Oferiţi copilului apă mereu; o bună hidratare ajută la calmarea tusei.
- Evitaţi să gătiţi mâncare ce conţine carne, lactate, prăjeli fiindcă acestea cresc producţia de mucus.
- Folosiţi ulei de eucalipt, mentă sau lavandă pentru decongestia nazală.
- O baie caldă cu sare de mare va ajuta la eliminarea mucusui şi va decongestiona căile nazale.
- Încălziţi pieptul sau zona gâtului prin diverse metode pentru a calma tusea (sâmburi de caise încâlziţi, sare marină încinsă şi aşezată în mai multe prosoape, pungă cu apă medicinală, etc).
- Tăiaţi o ceapă în bucăţi mai mari şi aşezaţi-le pe o farfurie, aproape de patul copilului.
Comentarii legate de Remedii pentru tuse bune pentru copii