Jocurile pe calculator – recomandate pentru copii?
Implicarea copiilor in diverse activitati sportive a scazut dramatic in ultimii ani, mai ales pentru ca a aparut alternativa mult mai comoda a jocurilor pe calculator sau xbox si playstation.
Copiii nu mai cer parintilor sa le cumpere o bicicleta ci un xbox sau un joc pe calculator care se joaca in retea cu alti copii.
Efectele sunt deopotriva negative si pozitive. In primul rand, copiii pot ajunge obezi din lipsa de activitate sportiva, pot avea o dieta gresita sau pot sa devina dependenti de un anumit joc. Printre efectele pozitive se numara imbunatatirea dexteritatii, atentiei si imaginatiei.
Ioana, mamica unui baiatel de 8 ani, ne marturisea ca in scrisorica fiului ei trimisa catre Mos Craciun erau mentionate jocuri pe calculator sau pe consola. A decis sa ii cumpere de sarbatori un xbox si cateva cd-uri cu jocuri.
In prima zi a stat 5 ore in joc cu cateva pauze iar cand Ioana i-a interzis sa se mai joace in ziua respectiva, baiatul ei a stat suparat toata ziua.
„ De obicei, iesim o data la doua zile la o plimbare pe afara sau ne jucam cu zapada, mai ales acum iarna. In locul xbox-ului nu ar alege insa jocurile afara cu copiii. Sper sa fie doar o etapa de inceput si treptat sa isi piarda interesul pentru jocurile virtuale. Oricum, va avea un program strict de 2 ore pe zi cel mult.”, ne spune Ioana.
Sportul sau joaca alaturi de alti copii au efecte benefice asupra aptitudinilor de a interactiona cu alti copii, aptitudini de socializare si comunicare. Un joc virtual nu reuseste sa satisfaca aceasta nevoie a copiilor si duce la o comunicare defectuoasa si o teama de a interactiona cu ceilalti. Implicit, jocurile pot duce la apatie.
Apatia poate afecta performantele scolare dar si scopurile personale pe termen lung pe care le are un copil.
Multi parinti sunt nemultumiti de faptul ca jocurile online afecteaza viata copiilor dar spera ca printr-un control parental bun sa reduca la minim timpul petrecut in joc. Poate ca reusesc acest lucru atunci cand copiii sunt mici dar la varsta adolescentei sau chiar mai tarziu, cand copiii ajung la facultate, sunt mult mai dificil de controlat.
Atat in randul baietilor cat si fetelor (desi intr-o masura mai mica) se manifesta un interes mai scazut pentru sport si tot mai ridicat pentru jocuri virtuale.
De multe ori chiar si parintii simt ca nu mai comunica eficient cu copiii lor si recurg la pedepse sau le interzic acestora sa se mai joace. Incurajarea sa practice un anumit sport pare o idee invechita desi este necesara in dezvoltarea fizica si psihica a copiilor.
Atentie insa, nu orice sport se potriveste copilului tau. Lasa-l sa descopere ce ii place mai mult daca vrei sa inlocuiasca jocurile virtuale cu activitatea sportiva. Nu il forta sa aleaga un sport care nu ii place.
Desi jocurile virtuale au si efecte pozitive, dezavantajele se pare insa ca sunt mult mai numeroase daca nu exista un control parental eficient si un autocontrol al copiilor.
Puteti oferi cadouri de acest tip copiilor dar stabiliti de comun acord care este programul de joc si ce alte activitati sunt necesare pentru dezvoltarea lor personala.
Comentarii legate de Jocurile pe calculator – recomandate pentru copii?