8 jocuri cu capace de sticlă pentru preşcolari
Copiii sunt atraşi de capacele de sticlă chiar şi atunci când sunt bebeluşi. Pe la 8-14 luni deja învaţă cum să ridice sau să aşeze un capac la o sticlă , borcan, cutie. Sunt atraşi de culoarea lor, formă dar şi de faptul că le pot apuca uşor.
Cu siguranţă ai la îndemână capace de stică de diverse forme şi culori, iar cu puţină imaginaţie, le poţi transforma în resurse de învâţare pentru cei mici. Foloseşte un borcan mai mare pentru a le depozita pe măsură ce le clecţionează copiii. Pentru ei va fi distractiv chiar şi acest joc de a strânge capace cât mai diferite.
Ce beneficii au jocurile cu capace de sticlă pentru copii?
Sortarea capacelor în funcţie de culoare, denumirea culorii, observarea diferenţelor este metodă bună pentru copii de a învăţa culorileşi de a exersa pronunţia .
Numărarea capacelor în funcţie de formă, mărime, desene îi ajută să înveţe matematică, să descopere diferenţele şi să denumească diferitele caracteristici. Matematica poate fi învăţată într-un mod distractiv şi natural prin aceste jocuri.
Răbdarea şi perseverenţa sunt îmbunătăţite pri n activităţile de acest tip, copiii învăţând să ducă la bun sfârşit jocul. Dacă ai mai mulţi copii, atunci ei îşi vor dezvolta capacitatea de cooperare şi comunicare.
Vei rămâne surprinsă uneori să vezi cum copiii găsesc chiar ei jocuri interesante de făcut cu capacele de sticlă.
Iată 8 idei de jocuri cu capace de sticlă pentru copii care le vor dezvolta creativitatea, vor îmbunătăţi atenţia şi coordonarea şi vor fi distractive pentru cei mici.
Jocuri cu capace de plastic
Desenează pe capace, cu o cariocă permanentă, literele alfabetului. Scrie literele şi pe o coală de hârtie sau pe un carton. Copiii vor potrivi astfel capacele cu literele corespunzătoare. Poţi dezvolta jocul, astfel, pentru fiecare capac potrivit să găsească un cuvânt care începe cu litera respectivă. Sau poţi alege capace de o anumită culoare pentru vocale şi altele pentru consoane.
Copilul poate folosi capacele de plastic pentru a picta cerculeţe pe hârtie. Poate să exerseze cunoaşterea culorilor atingând capacele care au aceeaşi culoare cu acuarela.
Jocurile de sortare sunt printre preferatele copiilor şi pot fi inventate foarte multe metode de a potrivi culorile. Copiii pot aşeza capacele pe o hârtie de aceeaşi culoare sau le pot introduce în cutii de carton învelite în hârtie colorată sau în borcane mai mari pe care ai lipit etichete colorate.
Construcţiile inedite presupun să ai mai multe tipuri de capace, cu dimensiuni diferite şi care se pot suprapune fără să alunece mult.
Învăţarea formelor geometrice se poate face în acelaşi mod distractiv. Desenează cu o cariocă permanentă forme geometrice cunoscute pe capacele de plastic sau lipeşte hârtie autocolantă decupată în formele respective. Repetă operaţiunea pe o hârtie A3 sau pe un carton. Copiii vor potrivi capacele cu desenele pe hârtie.
Capacele pot fi folosite de copii pentru a exersa coordonarea mâinilor şi a degetelor. Jocul presupune potrivirea capacelor cu sticluţele de la care provin. Puteţi folosi diverse recipiente de mici dimensiuni (sticluţe de la creme, şampoane, acuarele, alimente) şi dacă au şi culori diferite, jocul va fi cu atât mai atractiv.
Descoperirea naturii sau a alimentelor se poate face tot cu un joculeţ care implică mai multe capace desticlă. Poţi inventa un joc cu anumite tematici, de ex: învăţăm plantele comestibile (muşeţel, pătrunjel, mărar, salată, busuioc, rozmarin, oregano, etc), învăţăm seminţele (seminţe de susan, in, floarea soarelui, dovlecel, alune), învăţăm fructele (cireaşă , căpşună, afină, stafidă, mură, etc). In funcţie de mărimea capacelor pot fi folosite obiecte întregi sau bucăţi (ex: felie de măr, lămâie, portocală, etc).
La pescuit! Ce joc poate fi mai distractiv pentru un copil decât unul care implică şi apa. Adaptează anumite ustensile din bucătăre şi invită-ţi copilul să pescuiască peştişori –capace. Spumiera, linguri de lemn, polonice sau o strecurătoare mai mare vor fi cele mai potrivite unelte pentru cel mic.
Ce părere ai despre aceste propuneri? Dacă ai alte idei de jocuri cu capace de sticlă, le aşteptăm în comentarii!
Comentarii legate de 8 jocuri cu capace de sticlă pentru preşcolari