Cum sa actionam cand copilul este agresiv?
Inainte sa avem propriul copil, observam in jurul nostru copii cu diverse comportamente: unii linistiti si veseli, altii agitati si galagiosi. Iar langa ei mame cu atitudini diferite – de la cele revoltate de comportamentul copilului lor pana la mamele calme in orice situatie.
Cand avem propriul copil ne propunem sa ii oferim o educatie corecta si sa il invatam disciplina. Realitatea ne demonstreaza insa contrariul si nu de putine ori privim cu mare surprindere cum propriul nostru copil se tranteste pe jos, urland cu patima. Cum e posibil? ne intrebam in gand uimite. Unde am gresit?
Toti copiii se comporta la un moment dat in mod furios, agresiv, chiar violent si nu de putine ori refuza sa coopereze sau „sa asculte”. Inainte de a decide cum sa actionezi cand copilul tau se comporta agresiv, trebuie sa intelegi motivul actiunilor sale.
Cauzele comportamentului agresiv
Putem identifica trei cauze principale pentru comportamentul agresiv al copiilor (sau considerat alteori „rasfat”):
Copilul incearca sa isi indeplineasca o nevoie
Copiii au nenumarate nevoi! Oricat ne-am stradui si oricata dedicare am avea in ingrijirea copilului, nu vom putea niciodata sa ii indeplinim absolut toate nevoile. O nevoie neindeplinita va determina anxietate, frustrare, nemultumire din partea copilului, chiar daca aceasta se rezuma la mancare, haine, jucarii, activitati stimulative sau lucruri mai profunde cum ar fi atentie, iubire, ascultare, implicare.
Copilul va dori sa atraga atentia ta asa cum se pricepe: va lovi obiectele din mana ta sau chiar pe tine, te va trage de haine, va dori sa il iei in brate, va plange cu putere sau va tipa. Daca ii este foame nu va astepta sa prepari masa ci va insista sa ii dai de mancare. Daca se plictiseste va gasi o modalitate de a se auto-stimula si sa nu te mire daca o va face in cele mai inovative, enervante si chiar periculoase moduri.
Este nerealist sa cerem copilului sa aiba rabdarea unui adult sau maturitatea de a prioritiza lucrurile. Daca putem evita crizele de foame cu o mica gustare pregatita din timp sau cele de plictiseala cu cateva jucarii, este inutil sa speram ca va sta cuminte in asteptarea doctorului sau intr-o institutie publica.
Copiii au nevoie de atentie, chiar daca nu stiu sa exprime asta intr-un mod linistit. Nu e ceva gresit, nu e o dovada a rasfatului si mai ales, nu trebuie neglijata de parinti. In timp, ei pot acumula din ce in ce mai multa frustrare si crizele de atentie vor deveni cu atat mai agresive.
Copilul nu intelege toate informatiile sau regulile (sau nu si le aminteste)
Lumea pe care o descopera un copil e atat de complexa incat este imposibil sa inteleaga toate situatiile pe care uneori adultii le considera firesti. Copiii nu pricep ca o urma de carioca pe un perete presupune costuri si timp pentru a repara nazdravania, ca geamurile se pot sparge sau ca tipetele in autobuz nu sunt agreate de alti calatori.
E datoria noastra sa oferim copiilor toate informatiile pentru a-i ajuta sa se comporte in societate, sa fie in siguranta dar si fericiti. E absurd sa cerem unui bebelus sa accepte o regula (de ex, sa nu atinga prizele) daca el inca nu pricepe conceptul de regula. De aceea trebuie sa actionam cu foarte mare rabdare si intelegere de fiecare data cand bebelusul are nevoie de noi si sa ne asiguram ca mediul in care se joaca, merge, se dezvolta este ferit de pericole. Daca, de exemplu, bebelusul are mereu tendinta sa apuce telefonul mobil, ii putem oferi un telefon de jucarie ca alternativa in loc sa ii repetam la infinit ca nu are voie.
Copiii de 2-3 ani incep sa inteleaga anumite reguli dar sa nu ne asteptam sa le urmeze de fiecare data. In general insa ei sunt pregatiti sa le respecte daca li se explica si consecintele. Este nevoie in continuare de rabdare pentru a aminti deseori atat regulile cat si motivul pentru care trebuie respectate. De exemplu: nu mancam in pat fiindca firimiturile ne inteapa si nu putem sa dormim, nu ne jucam cu pistolul cu apa in dormitor fiindca nu vrem sa udam covorul, nu tipam in autobuz fiindca pe oameni ii dor urechile, etc.
Uneori, o modalitate eficienta de a explica o consecinta copilului tau este sa il lasi sa o descopere singur. De exemplu, daca nu isi aranjeaza jucariile in camera, nu va gasi o anumita jucarie atunci cand isi doreste. Va invata astfel care sunt avantajele cand isi pune lucrurile in ordine. Nu orice regula poate fi invatata prin descoperirea consecintelor ; de evitat situatiile cand copilul se simte pedepsit, fiindca va accentua starea de frustrare. In plus, evita sa aduci acuzatii precum „esti obraznic” sau „esti un copil rau fiindca nu asculti”; foloseste mai bine replici precum „sunt suparata ca nu ai respectat ce ti-am zis” sau „nu imi place cand faci un anumit lucru”.
Analizeaza comportamentul copilului tau si chiar daca se manifesta urat, incerca mai intai sa vezi daca a inteles toate regulile, daca a retinut ce i-ai comunicat sau daca are toate informatiile necesare pentru a lua o decizie buna.
Copilul are o trauma sau o frustrare mai veche
Aceasta cauza este deseori cea mai greu de identificat. Copiii nu au capacitatea de a exprima in cuvinte ceea ce simt. In schimb, isi exprima emotiile prin comportament. Asa cum noi simtim nevoia sa trantim usa cand suntem nervosi, la fel si copilul isi va manifesta uneori agresiv emotiile negative.
Cand un copil simte teama, gelozie, frustrare, nervozitate, dezamagire, el se va manifesta in acord cu starea respectiva. De ex, unui copil caruia ii este teama de intuneric va plange cand este lasat sa adoarma singur cu lumina stinsa sau va refuza sa mearga la culcare. Un copil gelos va fi agresiv cu sora sau fratele lui daca simte ca nu primeste la fel de multa atentie. Un copil care simte teama va plange cu putere sa fie luat in brate.
Cum actionam in cazul unui copil agresiv?
Daca intelegem astfel cauza comportamentului agresiv putem sa tratam problema. Un copil care simte teama si vrea sa fie luat in brate, iar mama il respinge fara sa inteleaga motivul, va avea o stare chiar isterica. De aceea, daca pedepsim copilul sau ii tinem lectii de disciplina fara sa intelegem intai motivul starii lui, nu facem decat sa ii accentuam starea negativa.
Uneori, o experienta traumatizanta poate determina un copil sa se comporte agresiv chiar daca a trecut mai mult timp de la acea situatie. De ex, un copil care sufera o agresiune la locul de joaca se poate manifesta agresiv fata de colegii de gradinita. Netratata la timp, cauza comportamentului agresiv al copilului poate adanci problema, generand noi si noi comportamente nedorite.
Din fericire, copiii au un mecanism eficient pentru a elimina stresul: plang, rad, se joaca sau tipa. Noi nu trebuie decat sa le permitem sa foloseasca acest mecanism eficient pentru a scapa de stres, de frustrari, de temeri.
Copilul nu plange fara motiv, chiar daca este unul actual sau dintr-o experienta mai veche. Si mai mult ca oricand are nevoie de parintii lui! Are nevoie de intelegere, ascultare, iubire neconditionata.
Atunci cand copilul tau ii loveste pe alti copii, scoate-l din grup, ia-l la o scurta plimbare si intreaba-l de ce este atat de suparat. Plimbarea il va ajuta sa scape de stres sau o sesiune de plans il va ajuta sa se elibereze de starea de agitatie. In bratele tale se va simti protejat, inteles si sprijinit iar comportamentul agresiv nu se va manifesta daca se reintoarce in grupul de copii.
Uneori, cand doi copii se cearta sau se bat, este recomandat sa participi ca mediator; Intreba-i ce s-a intamplat si copiii vor avea ocazia sa spuna ce simt. Vei observa chiar ca intrebarea ta va declansa plansul, mecanismul natural de eliminare a stresului. Fara sa judeci sau sa iei partea unui copil, incurajeaza-i sa gaseasca solutia care le convine cel mai bine.
Este paradoxal dar perfect adevarat: copiii au cea mai mare nevoie de iubire atunci cand se comporta ca si cum nu ar merita-o. Daca privim in profunzime comportamentul copilului si intelegem motivul agresivitatii, vom putea sa gasim si solutia fie ca e vorba de indeplinirea unei nevoi, de prezentarea completa a informatiilor, de vindecarea unei traume sau eliminarea unei frustari.
Citeste despre motivele plansului la bebelusi / copii si de ce este important să răspunzi imediat plânsului copilului tău!
Comentarii legate de Cum sa actionam cand copilul este agresiv?