Prima baita a bebelusului
Baita bebelusului este o oportunitate minunata de a te conecta și de a te juca cu bebelusul tău. Cât de des îi faci baita depinde de preferința ta personală și de copilul tău, deși nu este necesară o baie zilnică. Unii bebelusi se bucură sa fie imbaiati chiar de la început. Alti nou-nascuti nu doresc să fie goi și vor protesta puternic la început. E în regulă: o baie cu buretele umed sau cu un prosopel - spălând capul și fața copilului, apoi restul corpului, în timp ce este acoperit parțial - este suficienta pentru a fi curat.
Bebelusul se va simti putin intimidat pentru prima dată când il vei spăla, deci o idee buna ar fi să ai si pe altcineva în jur, care sa te ajute. Taticii isi asuma de multe ori rolul de a fi cei care spala bebelusul, fiindca au brate mai puternice si sunt mai increzatori in a manevra bebelusul. O pereche suplimentară de mâini este utilă oricand dacă ai uitat ceva și bebelușul este ud. Primele băite ale bebelușului vor fi realizate cu buretele, fiindca zona buricului nu trebuie sa fie udata.
Atenție: din motive de siguranță, nu lăsa niciodată bebelușul nesupravegheat într-o cadita, chiar daca este special conceputa pentru nou-nascuti. Cel mai bine este să închizi ușa de la baie și să amani orice alta activitate. Dacă trebuie să părăsesti neaparat zona caditei, este mai bine sa împachetezi copilul într-un prosop și sa il iei cu tine.
De ce ai nevoie pentru a-i face bebelusului o baita
Vei avea nevoie de un prosop, un săpun pentru pielea sensibila a bebelusului sau un gel de curățare, un prosop pentru stergere și un scutec curat.
Împacheteaza bebelușul într-un prosop cu gluga, cu scutecul pus. Ține-l în siguranță în poală sau lăsa-l pe o suprafață moale, mentinand un braț în jurul lui. Folosind o discheta de bumbac îmbibata cu apă calduta (nu fierbinte - cate una separată pentru fiecare ochi), șterge-i ochisorii, facand o miscare usoara din colțul interior spre cel exterior. Cu o altă discheta de bumbac umezită, curata in jurul obrajilor, nasului, gurii și bărbii.
Utilizeaza o cârpă moale și caldă, cu câteva picături de săpun lichid sau gel pentru copii, pentru a spăla restul corpului bebelușului: gâtul, spatele, pieptul și picioarele. După spălare, clăteste fiecare zonă cu o cârpă curată, apoi tamponati pielea bebelusului cu un prosop uscat.
În cele din urmă, scoate scutecul și curăță zona genitală și fundulețul cu săpun sau gel. Atat la băieței cat și la fete, curăță întotdeauna zona genitală din față în spate pentru a evita infecția.
Citeste si despre 11 sfaturi pentru siguranta bebelusului
Baita bebelusului in cada
Mulți părinți aleg să faca baie impreuna cu copilul lor în cada cea mare inca de la început. Alții preferă să utilizeze o cadă specială pentru sugari. Dacă utilizezi o cada pentru bebelusi, verifica dacă este în siguranță pe podea înainte de a o umple. Unele cadite sunt special concepute pentru a se potrivi de-a latul sau în interiorul cazii mari. Un burete, un prosop sau un suport special pentru a sprijini bebelușul iti poate face viata mai ușoara dacă nu te simți confortabil să iti tii bebelușul cu o mână și să-l speli cu cealalta.
Vei avea nevoie de un prosop sau de burete, un săpunel pentru piele sensibila sau un gel de curățare, prosoape pentru sters, scutec curat și haine curate pentru bebelusul tau.
După ce te asiguri că este cald in incapere, umple cadita cu 2 până la 3 centimetri de apă calduta, dar nu fierbinte, de aproximativ 32° pana la 38° C. Testeaza temperatura cu cotul sau încheietura mâinii sau cu un termometru pentru baie.
Când totul este gata, dezbraca bebelușul. Înainte de a-l pune în cadita, curăță zona scutecului așa cum o faci în timpul unei schimbări. Cea mai ușoară metodă de a aseza bebelusul în cadita este să-i sprijini capul pe brațul stâng, ducand mâna stângă sub brațul lui și în jurul pieptului.
- Susține-i spatele inferior cu brațul drept.
- Coboara încet corpul în apă și lăsă-l să se balaceasca puțin. Toarna apă in permanenta peste copil cand este scaldat pentru a-l menține cald.
- Spala bebelusul incepand cu capul si terminand cu picioarele. Utilizeaza dischete de bumbac umezite pentru a curăța ochii și fața. Șterge din colțul ochiului spre nas.
- Deoarece nasul și urechile bebelușului se curăță singure în mod miraculos, este inutil (și nerecomandat) să i le cureti cu tampoane de bumbac, chiar daca sunt special concepute oentru bebelusi.
- Spala scalpul bebelușului cu o cârpă umedă, cu săpun. Pentru a-l clati, poti face acest lucru in timp ce se afla in cada cu capul inclinat pe spate, sau scoate-l din cada, impachetati-l intr-un prosop si tineti-l ferm deasupra caditei cand clatiti sapunul.
- Pentru a spăla părul bebelușului, foloseste un prosop, având grijă ca apa sa fie departe de ochisori. Maseaza cu blandete cu sampon pentru bebelusi în scalp, apoi clateste o dată sau de două ori (evitând din nou ochii) cu un paharel de apă caldă și curată.
Odată ce bebelusul este curat, înfasoara-l într-un prosop curat si lasa-l asa cateva minute. Dacă are erupții cutanate, poti aplica o cremă protectoare după baie.
Citeste si despre Cum sa ingrijesti pielea bebelusului
Ce este mai recomandat - apă curată sau produse pentru baie?
Utilizarea apei fără săpun pentru copii nu este întotdeauna suficientă pentru a-ti menține copilul curat. Fecalele bebelusului conțin până la 4 procente grăsimi, ceea ce înseamnă că apa curată poate să nu fie suficientă pentru a îndepărta complet depozitele de grăsime de pe pielea lui sau din cutele pielii.
Nici apa nu este la fel de blândă cum crezi. Apa de la robinet, mai ales în zonele cu apă dura, a fost asociată cu o incidență mai mare a eczemelor atopice (dermatita atopica) decât apa de la robinet din zonele cu apă mai putin dura. Soluția pare să fie folosirea unei cantități mici de sapun cu o formula speciala pentru copii cu pH neutru.
Citeste si despre 10 lucruri inedite despre baia bebelusului
Ingrijirea cordonului ombilical
Cordonul ombilical se va vindeca și va cădea în mod natural după o săptămână sau două. Deși unii doctori sfătuiesc să pui alcool peste buric pentru a-l ajuta să se usuce și să se vindece, acest pas nu mai face parte din îngrijirea standard. Este ceva normal in procesul de vindecare al cordonului ombilical al unui nou-născut sa se inegreasca, dar spune-i medicului dacă buricul are un miros puternic, puroi sau sângerări, deoarece acestea ar putea fi primele semne ale unei infecții. (O picatura de sânge atunci când bucatica de cordon ombilical se desprinde este absolut normala.)
Ce spun mamicile despre prima baita a bebelusului
"Când s-a născut copilul meu, așezam cadita cu apă calda lângă el pe masa de schimbat scutecele și îl spalam cu buretele, păstrând în același timp zonele pe care nu le spălam acoperite cu un prosop. Mi-a fost frică să-i fac baie și m-am simțit mult mai confortabil doar sa il sterg gentil cu buretele. Acest lucru mi-a fost recomandat de asistentele din spital, deoarece nou-născuții nu se prea murdaresc atat de repede încât sa trebuiasca să fie scufundați în apă. "- Ioana
"I-am facut baita fetitei mele după prima săptămână. Asigura-te că apa nu este nici prea fierbinte,nici prea rece. Prima dată când am spalat-o in cadita, apa a fost cam rece și a fost foarte suparata. Totuși, inca din prima clipa, i-a placut la nebunie sa-i fac baita. "- Simina
Citeste si despre Decalotarea la bebelusi
Comentarii legate de Prima baita a bebelusului