Decalotarea la bebelusi
Decalotarea la bebelusi este un subiect controversat, iar parerile sunt diferite, inclusiv in ceea ce priveste medicii. Mai mult, exista diverse experiente prin care au trecut mamicile, experiente care le intaresc convingerile intr-o directie sau alta. Mamele care au fost nevoite sa opereze copiii de fimoza, recomanda decalotarea ca metoda de preventie, iar mamele care au avut probleme cu bebelusii dupa ce au incercat sa ii decaloteze nu recomanda acest procedeu.
In acest articol vom lamuri care sunt avantajele si dezavantajele decalotarii, dar mai ales daca trebuie sau nu sa faci asta.
In ce consta decalotarea la bebelusi?
Bebelusul are preputul atasat de penis atunci cand se naste, iar procedeul prin care se incearca desprinderea lui se numeste decalotare. Aceasta desprindere a preputului se va realiza oricum pe cale naturala, fiindca preputul se va detasa de gland treptat, incepand cu varsta de 1 an si pana la 5-6 ani. Uneori, aceasta desprindere are loc in adolescenta, atunci cand incepe perioada pubertatii.
Preputul are rolul de a proteja penisul, de a pastra zona respectiva umeda si sensibila. Exista o membrana care prinde acest preput de gland si care nu trebuie rupta fortat, fiindca se dizolva de la sine, in primii ani de viata. Fortarea desprinderii acestei membrane nu este recomandata in nicio situatie. Oricum, baietii, atunci cand sunt mici, au tendinta de a trage de penis, dar fiindca sunt in control si simt disconfortul, nu risca se rupa acea membrana, asadar nu vor avea de suferit.
Cum este corect sa spal bebelusul in zona genitala?
Atunci cand speli bebelusul, nu este nevoie sa faci nimic special, ci sa speli zona genitala in acelasi mod in care speli si restul corpului. Cand este spalat penisul, preputul se va retrage oricum foarte putin atunci cand bebelusul este mic, iar pielea fiind elastica, nu apare nicio senzatie de disconfort. Atentie doar sa fie clatit cat mai bine cu apa in zona genitala.
Nu este nevoie sa decalotezi bebelusul dupa baie, fiindca orice actiune prin care fortezi ruperea membranei poate duce la mici fisuri, iar membrana respectiva se va alipi in locurile respective. Pe langa faptul ca decalotarea poate sa fie dureroasa, iata care sunt celelalte dezavantaje:
- Micile fisuri pot duce la rani deschise care se pot infecta mai usor, tinand cont ca in zona respectiva se acumuleaza bacterii.
- Mici zone de membrana care au fost desprinse treptat au tendinta sa se alipeasca atunci cand are loc procesul de vindecare. Se formeaza deci mici adeziuni care insa pot avea loc in alte zone ale glandului, provocand complicatii in timp.
- Fisurile din zona preputului pot duce la ingustarea lui inspre varf cauzand astfel fimoza.
- Desensibilizarea penisului si chiar disfunctii erectile
Daca iti faci griji ca trebuie sa cureti secretia albicioasa care apare in zona preputului, trebuie sa stii ca smegma este o secretie a glandelor preputului si prezenta ei este normala, indicand astfel o functionare sanatoasa a organelor genitale. Eliminarea ei se face pe cale naturala si o simpla spalare a zonei genitale cu apa este suficienta. Smegma are un rol important in protejarea impotriva infectiilor si protejare fata de agentii patogeni, prin continutul de anticorpi, dar si hidratarea glandului, prin continutul de emolienti. Decalotarea poate afecta secretia normala de smegma, un motiv suplimentar pentru care nu este indicata. Facuta in mod fortat, decalotarea este mai degraba periculoasa decat benefica.
Decalotarea scade sansele sa apara fimoza?
Daca partea din fata a penisului bebelusului tau se umfla usor atunci cand face pipi, acest lucru este normal. Daca observi insa ca are probleme cu eliminarea urinei, ca are iritatii si dureri, atunci este recomandat sa mergi cu el la medic fiindca poate sa sufere de fimoza. Practic, daca preputul este atat de ingust incat nu se mai poate retrage si acest lucru afecteaza urinarea, este nevoie de tratament.
In absenta unor infectii locale sau tulburari urinare, fimoza este considerata fiziologica pana la 2 ani, adica este absolut normala si va disparea pe masura ce decalotarea se intampla natural; numai daca dupa varsta de 2 ani persista imposibilitatea decalotarii glandului, atunci se considera ca este vorba despre fimoza patologica si se indica operatia.
Uneori, preputul este rosu, dar acest lucru nu inseama ca bebelusul sufera de fimoza. Motivul poate sa fie cauzata si de iritatia de scutec, de aceea tine cont de urmatoarele reguli de igiena:
- Bebelusul trebuie schimbat cat mai repede de scutec, fiindca urina poate duce la iritarea pielii
- Bebelusul trebuie sa stea si fara scutec in timpul zilei, astfel incat pielea sa intre direct in contact cu aerul
- Este recomandat sa speli bebelusul cu apa calda si sapun dupa fiecare scaun sau urinare si sa folosesti cat mai rar servetelele umede.
Medicii care sustin totusi ideea decalotarii fac referire la igiena, in sensul ca este mai usor sa speli glandul, asadar sunt mai mici sansele sa apara infectii urinare. Legat de aparitia fimozei, riscurile exista chiar si atunci cand are loc decalotarea, asadar decalotarea nu este o metoda de preventie. Dimpotriva, tocmai in cazurile cand se incearca indepartarea fortata a preputului la varste mici, apar inflamatii si complicatii. Cel mai important aspect este acela ca decalotarea provoaca o senzatie de disconfort copilului iar el isi poate manifesta frustrarea in diverse moduri, ca de ex: nu vrea sa fie spalat sau se opune schimbarii scutecului.
Asadar, decalotarea la bebelusi nu este recomandata si nu este o metoda de preventie a fimozei. O igiena normala este suficienta pentru pastrarea starii de sanatate a bebelusului tau.
Citeste si despre 10 lucruri inedite despre baia bebelusului
Comentarii legate de Decalotarea la bebelusi