Contactul piele pe piele dintre nou-nascut si mama
Momentul in care o mama isi intalneste pentru prima data bebelusul si se conecteaza cu el prin atingere piele pe piele, acest lucru genereaza pentru amandoi un sentiment de liniste si protectie care nu poate fi descris. De ce acest moment este foarte important?
Fara nicio indoiala, legatura dintre o mama si bebelus incepe inca din pantec; si aceasta legatura este intarita prin contactul pielii cu bebelusul in primele ore de la nastere.
Cu siguranta, prima intalnire fizica dintre mama si nou-nascut, chiar in momentul de dupa nastere, este memorabila. Contactul dintre pielea mamei si pielea bebelusului creaza o legatura pe viata.
Aceasta legatura este importanta pentru ca aduce beneficii atat mamei cat si copilului. Primul este acela ca mama emana caldura si tandretea necesara pentru inceperea alaptarii care va continua pentru primele luni de viata ale bebelusului, ori atat cat mama si copilul isi doresc.
Contactul extins piele-pe-piele va intari legatura existenta dintre nou-nascut si mama, oferindu-i bebelusului bunastarea emotionala de care are nevoie, iar acest lucru este foarte important pentru dezvoltarea normala.
Legatura care incepe sa se construiasca intre mama si copil va fi intarita mai departe de alaptare si de comfortul pe care il simte bebelusul atunci cand este lipit de corpul mamei, cand este tinut in brate si alinat de fiecare data cand plange.
Acest tip de contact nu este limitat doar la momentul de dupa nastere sau doar in camera in care a avut loc nasterea. Contactul piele-pe-piele trebuie sa continue in primele zile si in saptamanile urmatoare nasterii. Tatal poate practica si el aceasta metoda in timpul sederii la spital si odata ce bebelusul a ajuns acasa.
Mai mult, expertii recomanda continuarea acestor momente si in timpul copilariei. Are beneficii atat imediate, cat si pe termen lung.
Momente prielnice pentru contactul piele-pe-piele cu nou-nascutul
Odata ce bebelusul este stabil dupa nastere, cereti ajutorul asistentelor pentru a aduce bebelusul in bratele mamei. Motivul este ca mama ofera caldura de care are nevoie bebelusul prin contactul pielii cu nou-nascutul.
Nu exista o limita de timp impusa pentru a te conecta cu bebelusul tau daca nu este vreun motiv medical pentru care sugarul nu poate sta la sanul mamei lui. Cu toate acestea, este recomandat ca bebelusul sa aiba un contact de acest gen cu mama lui pentru cel putin o ora, pentru a se stabiliza din punct de vedere fizic si emotional.
In acelasi timp, este foarte important ca ambii parinti sa fie prezenti in aceste momente. Parintii ar trebui sa fie imbracati confortabil si sa fie asezati sau intinsi unul langa celalalt cu pieptul dezgolit. Acest lucru ii va permite nou-nascutului sa aiba contact direct cu pielea parintilor lui.
Bebelusul ar trebui sa fie imbracat doar in scutec si mamica ar trebui sa il inconjoare cu bratul si sa il sprijine usor de corpul ei. Puteti folosi o paturica pentru a acoperi usor bebelusul si mamica, dar doar daca este absolut necesar si camera este racoroasa.
Acest contact direct dintre pielea nou-nascutului si mama este fundamental pentru reglarea temperaturii bebelusului.
Atat tatal cand si fratii mai mari pot face acest lucru. Pot oferi bebelusului caldura de care are nevoie prin contactul piele-pe-piele si in acelasi timp creeaza o legatura puternica emotional.
“Cand un nou-nascut strange pentru prima data degetul tatalui cu manuta lui mica, il prinde pentru totdeauna”. - Gabriel García Márquez
Beneficii pentru bebelus
Nou-nascutii care sunt asezati direct pe mama lor, stabilind contactul piele-pe-piele, incep sa manance de la san adecvat intr-un timp foarte scurt. In aceasta pozitie, ei gasesc sanul foarte usor, din instinct. Pot alapta mult mai rapid, mai ales daca pozitiile de alaptare sunt corecte.
Acest aspect este important pentru ca alaptarea are foarte multe beneficii pentru bebelus. Printre ele, capacitatea de a oferi nutrienti si a proteja bebelusul impotriva infectiilor.
Contactul fizic regleaza temperatura corpului bebelusului, deoarece si pielea mamicii devine mai calda ca raspuns la atasarea de bebelus. Mai mult, stimuleaza simturile bebelusului si se simte protejat, ingrijit, iubit, ascultat.
Importanta odihnei pentru mama si copil
Daca bebelusul doarme in bratele mamicii este mai usor de controlat plansetul acestuia. Acest lucru scade si nivelul de cortizol, hormonul care are legatura cu stresul. Relaxarea si odihna are ca efect neutralizarea cortizolului, oferind bebelusului senzatia de siguranta.
Contactul piele-pe-piele favorizeaza somnul si odihna, dar nu numai din perspectiva nou-nascutului. Sentimentul de calm ca rezultat al relaxarii va scadea si nivelul de stres al mamicii, contribuind la cresterea increderii in sine.
In acest mod, contactul piele-pe-piele devine o parte naturala a interactiunii cu nou-nascutul. Este indispensabil pentru toti parintii deoarece creaza sentimentul de apropiere cu bebelusul si transmite bunastare si protectie.
Tranzitia de la pantecul mamei la lumea de afara poate fi stresanta pentru un nou-nascut; o urare de bun-venit prin contactul piele-pe-piele cu mamica lui poate fi suficienta pentru a trece peste aceasta etapa.
Citeste si despre Prima baita a bebelusului
Comentarii legate de Contactul piele pe piele dintre nou-nascut si mama