Prima dată cu nou-nascutul în brațe
Nou-născuții au tendința de a se ghemui, indoindu-si mainile și picioarele, la fel cum faceau in uter. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece au stat in pozitia aceasta 9 luni de zile. La început, ridicarea și tinerea in brate a copilului tau te-ar putea ingrijora, dar în curând o vei face fără probleme. Tinerea in brate a copilului tau este una dintre metodele principale in care iti vei cunoaste bebelusul. Foloseste mișcări lente și ferme, pe care copiii le găsesc ca fiind cel mai reconfortante.
Sprijinirea capului bebelusului
Capul nou-nascutului este relativ mare și masoara un sfert din lungimea corpului său (când acesta va creste, capul va reprezenta o optime din corp). La nastere, capul lui este prea greu pentru muschii spatelui si ai gatului sa il sustina, asa ca va trebui sa il sprijini pana cand el o va face singur la aproximativ 3 luni.
Ridicarea bebelusului
Lăsa bebelusul să știe că esti pe cale să îl ridici din pat, vorbind cu el sau atingându-l mai întâi. Apoi:
- Pune-i o mână sub cap, susținând gâtul cu palma și capul cu degetele. Suprafața spatelui se va sprijini pe încheietura mâinii.
- Cu cealaltă mână sprijina partea inferioara a spatelui sau fundul bebelusului.
- Acorda-i copilului un moment pentru a se obișnui cu sprijinul pe care mâinile tale îl acordă acestuia.
- Înclina-te peste el și ridica-l ușor. Miscarile bruste pot sa il sperie, de aceea foloseste miscari si atingeri gentile.
- Țineți-l aproape de corpul tau chiar daca nu esti in momentul alaptarii. Bebelusul se va simti confortabil in bratele tale, ascultand bataile inimii.
Modalități de a ține bebelusul in brate
Bebelușii preferă să fie ținuti în poziții care ii apropie cat mai mult de mama, tata sau ingrijitor. Iata unele pozitii de tinut bebelusii in brate pe care le poti încerca:
Pe umărul tău. Folosind o mână pentru a susține capul bebelusului și cealaltă pentru a sprijini fundul acestuia, ridica bebelusul astfel încât capul să se sprijine pe umăr și corpul să fie în poziție verticală.
Aceasta este o poziție bună pentru a-ți mângâia copilul, pentru a-l face sa scoata gazele din stomacel sau a-l cara atunci când doarme. Ulterior, vei putea folosi doar un braț pentru al susține, eliberând celălalt braț pentru a face altceva, cum ar fi pregatirea mesei. Bebelușul prefera sa fie luat in brate chiar si atunci cand creste, fiindca această poziție îi oferă o imagine mai larga asupra lumii din jurul lui.
Leaganul. Ține bebelușul în brațe, astfel încât capul să se sprijine chiar deasupra unghiului unde se indoaie brațul la cot, in timp ce fundul lui este susținut de celălalt brat.
Pe masura ce vei avea mai multa incredere, vei putea sa legeni copilul cu un singur brat ce ii sustine capul si gatul. Aceasta este o poziție bună pentru a privi bebelusul si a-i canta un cantecel.
Bebelușii au o frică instinctivă de a fi scapati din brate și vor reacționa cu un tresarit sau reflexul Moro ori de câte ori vor avea acest sentiment. Este cel mai probabil să observi acest lucru atunci când muți copilul dintr-o poziție (de exemplu, din brațele tale) într-o alta pozitie (pe o saltea). Pastreaza mișcările tale blânde și controlate, iar copilul se va simti in siguranta si va fi cel mai fericit si linistit.
Citeste si despre Primele 40 de zile sunt pentru cuibarire, hranire si iubire
Cum sa lasi bebelusul din brate
Foloseste aceeasi blandete cu care l-ai ridicat atunci cand lasi bebelusul din brate.
- Coboara ușor bebelușul până când brațul care susține capul și spatele se sprijină pe saltea.
- Coboara fundul, dacă este susținut de cealaltă mână, apoi lasa-l un moment să se obișnuiasca cu noua sa poziție.
- Trage ușor mâinile de sub el.
Alte modalitati prin care poti tine bebelușul
Este in regula sa iti lasi prietenii și familia să țină bebelusul, cu condiția să nu fie bolnavi (de exemplu, sa prezinte simptome de tuse sau strănut). Sistemul imunitar al nou-nascutilor nu este suficient de matur pentru a lupta impotriva germenilor si a infectiilor. Este recomandat să luați măsurile de precauție suplimentare prin care le cereti tuturor celor care interactioneaza cu bebelusul să se spele mai întâi pe mâini. Dar, practic, spălarea mâinilor nu este întotdeauna posibilă și există riscul ca bebelușul să se imbolnaveasca in urma interactiunii cu cineva care nu s-a spalat pe maini. Dacă bebelusul s-a nascut prematur, atunci cu atat mai importanta este spălarea mâinilor in cazul adultilor care interactioneaza cu el.
Relatia cu nou-nascutul: toate la timpul lor. Din marturisirile mamicilor
"In noaptea în care baietelul meu s-a născut, de îndată ce i-am auzit scancetul, am inceput sa plang. Nu m-am putut abține să-l iau in brate, să-l sărut și să-l tin la piept "- Mihaela
"Mamele nu ar trebui să fie presate sa aiba această legătură automată fix in momentul în care își văd pentru prima dată copiii; fiecare e diferit! Mi-a trebuit câteva săptămâni să mă atasez de fiul meu. Nașterea a fost o schimbare uriașă, dar odată ce amândoi ne-am linistit, abia atunci pot spune ca ne-am inceput ‘relatia’. Pe zi ce trece suntem mai apropiati unul de celalalt. "- Alina
"Am avut o sarcină groaznică și un travaliu care s-a încheiat cu o cezariana, așa că nu am simțit valul de iubire din prima. L-am iubit, dar nu în modul în care mi s-a povestit de catre alte mamici. Este important ca proaspetele mame să înțeleagă că uneori, dintr-un motiv sau altul, nu au parte de la inceput ‘magia’ sentimentului de iubire pentru bebelusul lor. Trebuie să oprim acest stereotip al modului în care ar trebui să fie lucrurile la început, pentru că este fals. "- Silvia
"Am simțit, în cele din urmă, legătura cu fiica mea după ce m-am trezit din anestezia pentru cezariana. Cred că faptul ca am fost adormita și incapacitatea de a vedea nașterea fiicei mele au făcut ca primul moment să fie unul cu un foarte mare impact în relatia noastră de mamă și fiică. "- Maria
Afla totul despre Alaptarea bebelusului
Comentarii legate de Prima dată cu nou-nascutul în brațe