Nou-nascutul se hraneste suficient?
Nou-nascutul se hraneste suficient? este o intrebare inevitabila pentru orice mamica mai ales cand are primul bebelus. Chiar daca ne informam suficient de mult in timpul sarcinii, experienta din primele saptamani de viata ale bebelusului este unica.
Pentru a te lamuri daca sugarul se hraneste suficient atunci cand il alaptam, iata cateva informatii in acest articol.
Cat lapte matern este necesar unui nou-nascut?
Stomacul nou-nascutului are un volum foarte mic (5 -7 ml), de aceea cantitatea de colostru este mai mult decat suficienta in prima zi dupa nastere. In a treia zi, volumul stomacului ajunge la 20-30 ml, simltan cu cresterea secretiei de lapte.
Primele semne de ingrijorare pentru mamici privind cantitatea de lapte matern pot sa apara inca din maternitate, unde, din pacate, se inoculeaza gresit ideea ca mamica nu are suficient de mult lapte in primele zile dupa nastere. Nimic mai gresit. Colostrul este suficient pentru bebelus in primele zile dupa nastere.
Alaptarea nou-nascutului daca ai nascut prin cezariana
Ipoteza ca in cazul mamicilor care nasc prin cezariana lactatia este declansata mai tarziu este la fel de eronata. Lipsa placentei declanseaza lactatia si de aceea mamicile, atat cele care nasc natural dar si cele care nasc prin cezariana vor „produce” la inceput colostru (extrem de bogat in elemente nutritive pentru bebelus) dar si lapte. Pentru a evita pierderea laptelui este important ca nou-nascutul sa stea la san ori de cate ori cere si atat timp cat doreste sa suga. Nevoia de lapte in primele 3 zile fiind atat de mica, orice mama va avea suficient lapte sa isi hraneasca bebelusul. Din pacate, in cele mai multe maternitati, chiar si cele care se declara „spital prieten al copilului”, asistentele instruiesc mamicile sa completeze cu lapte formula, administrand chiar si 30 de ml in biberon – o practica invechita, abuziva si care poate duce la scaderea secretiei de lapte a mamei si deci compromite alaptarea bebelusului.
Aud tot mai multe mamici care spun ca „am ramas fara lapte” sau „ nu am suficient lapte” sau „laptele meu nu este destul de hranitor si bebelusul nu creste”. Bebelusul este cel care „dicteaza” cantitatea de lapte matern – cu cat suge mai des cu atat corpul tau va produce mai mult. De aceea bebelusul trebuie sa stea la san oricand cere si NU dupa un program stabilit ( hranit din 2 in 2 ore, etc).
Hranirea nou-nascutului si cresterea in greutate
Cresterea in greutate a nou-nascutului se poate sa nu fie constanta sau sa nu se incadreze in grafic. Nu e nimic gresit atata timp cat creste si nu scade. Bebelusul meu nu a recuperat in 2 saptamani greutatea de la nastere si nici la finalul primei luni cele 750 de grame pe care atat de multe grafice le indica. A crescut insa in luna urmatoare 1 kg. Ritmul de crestere este deci specific fiecarui bebelus, nu exista niciun standard care trebuie indeplinit iar stresul ca bebelusul nu se hraneste suficient poate afecta sanatatea mamei (amplifica starea de oboseala, poate agrava depresia postnatala, poate afecta apetitul). Sfatul meu este cantarirea bebelusului saptamanal sau cel mult de 2 ori pe saptamana. Atata timp cat greutatea creste si nu stagneaza (sau scade), abia la o luna se poate analiza daca exista sau nu o problema.
Pentru a va face o idee despre cum evolueaza stomacul bebelusului si care este cantitatea de lapte necesara, iata un desen ajutator.
Atasarea la san este importanta inca de la nastere. Daca bebelusul suge corect, nu va depune un efort suplimentar pentru a se hrani si astfel energia consumata in timpul suptului va fi recuperata integral din laptele matern ingerat. Pentru a fi sigura ca bebelusul suge corect de la inceput, iata un filmulet reprezentativ: Prima atasare la san. Aminteste-ti ca bebelusul nu stie sa suga (chiar daca are instinctul respectiv) si ca depinde de tine sa ii arati cum se poate hrani suficient: cum sa apuce sanul, cum sa tina buzele, cat de mult sa cuprinda mamelonul.
Numarul de scutece ude - dovada ca nou-nascutul este hranit?
Nu te astepta ca bebelusul sa aiba un scutec ud si plin inca de la nastere! Exista mitul ca scutecul arata daca bebelusul este sau nu hranit suficient. Asa cum cantitatea de lapte ingerata este foarte mica, la fel si cantitatea de urina din primele zile va fi mica. Se poate sa observi chiar foarte greu ca a facut pipi, mai ales in cazul unui scutec cu mare putere de absorbtie. Atinge cu o bucata de hartie partea care absoarbe si daca hartia se uda atunci esti sigura ca bebelusul a facut pipi. Scaunul va avea si el o cantitate redusa, chiar sa apara o data la doua zile sau mai rar. Sistemul digestiv se adapteaza treptat.
Pompa de san este necesara in cazul nou-nascutului?
O alta intrebare frecventa a mamicilor este daca trebuie sa foloseasca pompa de san sau nu. Recomandat este sa lasam organismul sa se comporte normal, instinctual. Folosirea pompei de san poate suprastimula sanul – acesta va produce mai mult lapte decat ii este necesar sugarului si deci va ramane plin, dureros. Pentru a elimina riscul aparitiei mastitei ( o infectie la nivelul sanului) tot bebelusul este solutia si deci suptul. Prin supt se regleaza cantitatea de lapte matern care este produsa de organismul mamei.
Trebuie sa iau stimulente de crestere a lactatiei?
Cresterea lactatiei este o solutie buna? Exista ceaiuri din plante naturale care stimuleaza lactatia, medicamente si chiar metode transmise din batrani (sa mananci ceapa sau sa bei bere – ambele nerecomandate). Secretul este cantitatea de lichide consumata de mama. Bea cel putin 2 litri de apa pe zi si consuma supe si vei avea o cantitate de lapte suficienta pentru bebelus. Oricum, organismul mamei regleaza natural chiar si aceasta nevoie – vei simti o stare acuta de sete mai ales cand alaptezi.
Este laptele matern hranitor pentru nou-nascut (consistent)?
Laptele matern este suficient de hranitor pentru sugar? Cu siguranta da. Laptele va contine elementele necesare pentru bebelus dar daca nu te hranesti suficient vei resimti tu lipsa vitaminelor sau proteinelor (scazi mult in greutate, iti cade parul, te dor dintii sau ai crampe musculare, etc). Ori un bebelus va creste in greutate in mod sanatos doar daca si mama lui este sanatoasa. De aceea este important sa ai grija nu doar de nou-nascut, ci si de tine.
Suportul din partea familiei este esential. Schimbarile hormonale sau pur si simplu noutatea calitatii de mamica te pot influenta, accentuand starea de ingrijorare chiar daca nu exista un motiv. De aceea confirmarea din partea familiei a faptului ca ceea ce faci, faci bine, este importanta. Daca simti nevoia, poti cere si sfatul unui consultant in lactatie.
Citeste si despre Mituri despre alăptare, partea 2: Bebeluşul nu se satură
Comentarii legate de Nou-nascutul se hraneste suficient?