Importanta calciului in timpul alaptarii
Alăptarea este cea mai ușoară și sănătoasă modalitate de hrănire a nou-născutului și a sugarului în primele luni (4-6 luni) de viață. Laptele matern reprezintă alimentul ideal pentru hrănirea și dezvoltarea sugarului.
Acesta reprezintă o sursă de hidratare, de energie (are valoare calorică aprox. 67 kcal/100 ml), de macronutrienți (proteine, glucide, lipide) adaptați necesităților de creștere și dezvoltare ale copilului. Este atât o sursă de apărare, care asigură imunitatea prin transferul de anticorpi de la mamă la copil, cât și o sursă importantă de calciu, cu rol atât de important în dezvoltarea sistemului osos și a dinților (99%).
Cât de important este calciul pentru mama care alapteaza?
Pentru a înțelege cât de important este calciul, trebuie să știm ce cantitate se transferă din organismul nostru prin alăptare. Conform unei cercetări realizate de organizația ACSM, sub coordonarea doctorului Cheryl Lovelady, în timpul alăptării se transferă 200 mg de calciu/zi din depozitele organismului mamei.
Calciul este esențial pentru sistemul osos, dar și pentru menținerea stării de sănătate, iar o carență de calciu poate duce la demineralizarea oaselor, căderea părului și, în situații mai grave, chiar la căderea dinților.
Alimentația, dar și sportul, ajută organismul să folosească eficient depozitul de calciu și susțin alăptarea pe termen lung.
Pe de altă parte, bebelușul are nevoie de o cantitate suficientă de calciu pentru a se dezvolta normal. Oasele sunt în formare și o creștere corectă este direct determinată de cantitatea de calciu din laptele matern, care în primele 6 luni de viață este recomandat a fi singura sursă de hrană. O carență de calciu pentru bebeluș va duce la anemie, creșterea strâmbă a oaselor și întârzierea apariției dințișorilor.
În ultimul trimestru de viață intrauterină, utilizarea calciului în dezvoltarea fătului este de 310 mg/zi, cantitate care postnatal nu este acoperită nici de laptele matern, dar acesta conține calciu cu o foarte bună disponibilitate (40 mg/100kcal) absorbția fiind foarte bună și menținându-se un raport de Ca/P (fosfor) = 2,7 în colostru, apropiindu-se de 2 în laptele matur. În plus, sugarii alimentați la sân sunt feriți de rahitism. Raportul Ca/P în laptele matern este constant, iar concentrația de Ca este, în medie, 350 mg/l.
Cantitatea de Ca în organism variază în raport cu vârsta: la naștere, cantitatea de Ca=8g/kgc. La adolescență ajunge la 19 g/kgc. Această creștere presupune un aport zilnic de Calciu de 180-200 mg/zi.
În primele 4 luni de viață necesarul zilnic de Calciu este de aprox 177 mg, apoi scade la 70 mg/zi între 3-4 ani și crește iar în perioada pubertății la 380 mg/zi.
Nevoile nutriționale variază de la naștere:
La naștere | 3 -6 luni | 1 an |
Apă - 8-100 mg/kg Calorii – 90 kcal/kg/zi Ca – 400 mg/zi Fe- 6 mg/zi |
Apă - 150 mg/kg/zi Calorii – 110 kcal/kg/zi Ca- 500mg/zi Fe – 8 mg/zi |
Apă- 110 ml/kg/zi Calorii – 110 kcal/kg/zi Ca - 600 mg/zi Fe – 10 mg/zi |
Consumul minim de lapte recomandat la 1-3 ani: 500 ml/zi, alături de alimentația diversificată a vârstei. Consumul de lapte și produse lactate:
- La 7-10 ani: 800 ml/zi
- Băieți, 11-14 ani: 750 ml/zi, 15-19 ani: 700 ml/zi
- Fete, 11-14 ani: 700 ml/zi; 15 -19 ani: 700 ml/zi
Care sunt cele mai bune surse de calciu?
Pentru mamă (dar și pentru bebeluș - prin intermediul laptelui matern), alimentația trebuie să fie echilibrată; atât lactatele, legumele, fructele, cât și carnea trebuie consumate zilnic.
Lactatele au cel mai mare conținut de calciu – laptele, brânza proaspătă, iaurtul – sunt preferate și pot fi ușor combinate cu alte alimente: iaurt cu fructe proaspete, lapte cu cereale, brânza cu legume.
Dar pentru că sursa lactatelor este importantă când alegem să cumpărăm produse de acest tip, vă recomandăm să alegeți cu atenție. Laptele Lactag și produsele lactate din gama oferită de producătorul român sunt o sursă sigură de calciu și proteine.
Lactatele Lactag pot fi combinate cu alte categorii de alimente proaspete, fie folosite în diverse retete culinare. Chiar și mai târziu, după începerea diversificării, lactatele pot fi folosite în combinații gustoase pentru bebeluși:
- lapte cu mei, lapte cu orez și scortișoară sau fructe proaspete
- iaurt cu bucățele de fructe (banane, vișine, prune, pere)
- brânză proaspătă Lactag cu mămăliguță, brânză cu legume diverse și mărar (legume fierte la aburi și mărunțite), brânză cu ficățel sau carne de curcan.
Cum este afectata alaptarea daca avem o carenta de calciu?
Așa cum am precizat încă de la început, studiile arată că laptele matern furnizează o cantitate importantă de calciu bebelușului. Bebelușul nu este afectat de lipsa de calciu decât atunci când depozitele mamei nu mai pot asigura necesarul zilnic. În primele șase luni, când OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomanda alaptarea bebelusului in mod exclusiv, singura sursă de calciu fiind laptele mamei, motiv pentru care dieta ei trebuie să fie cât mai echilibrată și bogată in lichide (> 2000 ml/zi).
Cele mai multe mămici se confruntă, imediat după naștere, cu probleme precum căderea parului, exfolierea sau ruperea unghiilor, dureri de dinți și de oase. Aceste simptome indică o carență de calciu care poate fi contracarată în mod natural prin consumul de lactate.
Sfatul medicului - Dr. Pediatru - Gabriela Alecu
Beneficiile alaptarii bebelusului:
- Compoziția laptelui este adaptată nevoilor copilului
- Conține acizi grași esențiali, indispensabili pentru maturizarea cerebrală
- Nu conține proteine alergizante ( ca cele din laptele de vacă: lactoglobulina)
- Conține proteine cu proprietăți protectoare: IgA, IgG, Lcatoferina și Lizozimul.
- Legătură afectivă între mamă și copil
- Costuri inexistente
În cazurile impuse de diverse situații, cum ar fi alimentația artificială, în care se folosesc formule de lapte praf (formule de lapte de vacă modificate) care pot fi utilizate de la naștere până la 6 luni (1 an) sunt formule adaptate, sau formule hipoalergenice/hipoantigenice, cât mai apropiate de compoziția laptelui matern sau adaptate unor situații speciale.
După 12 luni, există formule de lapte, de continuare, formule tip Junior pentru sugari mari și copiii până la 3 ani. Există de asemenea formule de lapte speciale pentru prematuri și nou-născuți: delactozate, hipolactozate etc.
După vârsta de 3 ani, este obligatorie menținerea cantității de lapte și produse lactate, alături de alte alimente, lângă care să predomine fructele și legumele în stare naturală, pentru realizarea unei rații alimentare optime de creștere și dezvoltare, specifică fiecărei vârste. Produsele lactate trebuie să fie cât mai variate: lapte bătut, iaurt natural (dacă se poate fără adaosuri de fructe etc.), brânză de vaci, proaspătă, lapte cu cereale, prăjituri de casă, budincă cu brânză de vaci.
Este bine să evitați folosirea unora dintre brânzeturi în perioada de copil mic, 1-3 ani. (cele fermentate, cașcaval afumat).
Citeste si despre Mituri despre alaptare, partea 2: Bebelusul nu se satura
Comentarii legate de Importanta calciului in timpul alaptarii