Colectarea si depozitarea laptelui matern, o solutie eficienta pentru mamicile care reincep serviciul
Daca te numeri printre mamicile norocoase care-si alapteaza bebelusul, dar esti nevoita sa te reintorci devreme la serviciu, vei avea nevoie de mai multa libertate si flexibilitate. De aceea, probabil te gandesti sa apelezi la o pompa de san.
Odata ce ai inceput sa colectezi laptele, este esential sa cunosti care sunt modalitatile de a stoca, in siguranta, laptele matern. In acest mod, ii poti asigura bebelusului tau necesarul zilnic de vitamine din laptele matern, chiar si in momentele in care nu esti langa el.
Citeste in continuare si afla cum poti depozita, in mod corect, laptele matern, cat timp este bun laptele congelat sau inghetat, dar si alte sfaturi utile legate de acest aspect.
Cum se depoziteaza corect laptele matern ?
Alegerea modalitatii in care vei depozita laptele iti apartine si este o decizie pe care va trebui sa o iei tinand cont de cat de repede doresti sa-l folosesti.
Daca planuiesti sa-l folosesti in cateva zile, a-l pune in frigider este o solutie mai buna decat a-l introduce in congelator. Congelarea distruge unele dintre substantele prezente in lapte care lupta impotriva infectiilor. Cu toate acestea, laptele matern congelat ramane o alegere mult mai sanatoasa pentru copil decat laptele formula.
Exista mai multe metode prin care iti poti depozita laptele matern dupa colectare pentru a-l mentine proaspat pentru bebelusul tau:
- La temperatura camerei (nu mai mult de 25 de grade Celsius), pentru un interval de timp de maximum 6 ore;
- Intr-o lada frigorifica, cu pachete de gheata langa, pentru 24 de ore;
- Intr-un frigider (pe care il vei seta la 4 grade Celsius sau mai putin), timp de pana la 5 zile. Pastreaza-l in partea din spate a frigiderului, unde este mai rece, departe de carne, oua sau alte alimente care nu au fost gatite;
- In congelatorul frigiderului, timp de doua saptamani;
- Intr-un congelator (la minus 18 grade Celcius sau mai putin), timp de pana la 6 luni.
Sfaturi utile privind pastrarea si folosirea laptelui matern
Indiferent de modalitatea pe care o vei alege – asezarea laptelui la rece in frigider sau congelarea lui – exista cateva etape de care va trebui sa tii cont intotdeauna:
- Utilizeaza recipiente sterilizate. Opteaza pentru recipiente de plastic sau pungi din plastic pentru lapte. Recipientele din sticla se pot crapa sau fisura, ceea ce le face sa fie vulnerabile la bacterii.
- Eticheteaza data pe fiecare sticla si punga, astfel incat vei sti care sunt cele mai vechi si le vei folosi intai pe acelea;
- Mentine curata pompa de san. Spala bine piesele componente cu apa fierbinte si sapun si clateste-le bine inainte de sterilizare;
- Spala-ti mainile inainte de a colecta laptele si de a-l depozita corespunzator. Mentinerea cat mai curata a mainilor si a obiectelor cu care intri in contact face mai putin probabila transmiterea si aparitia bacteriilor in laptele matern stocat.
In continuare, am raspuns pentru tine la cele mai frecvente intrebari pe care mamicile si le pun referitoare la laptele matern care a fost depozitat in frigider sau in congelator.
Intrebare: Laptele matern decongelat arata sau miroase intr-un mod diferit fata de laptele matern proaspat?
Raspuns: Culoarea laptelui matern poate varia, in functie de dieta ta. De asemenea, laptele matern dezghetat poate parea ca are un miros diferit sau o consistenta diferita fata de laptele proaspat. In ciuda acestui aspect, poti sa stai linistita, este in siguranta sa-l hranesti pe bebelus cu el. In cazul in care bebelusul tau refuza sa bea laptele dezghetat, ai putea sa reduci timpul de depozitare al laptelui.
Intrebare: Ce fel de recipiente ar trebui sa folosesc pentru a depozita laptele in conditii optime?
Raspuns: Inainte de a incepe pomparea si colectarea laptelui matern, este important sa te speli pe maini cu apa si sapun. Poti stoca laptele in recipiente din plastic dur care nu contin BPA (Bisfenol A – substanta chimica sintetica toxica). Sau poti opta pentru pungile speciale de plastic, concepute pentru colectarea si depozitarea laptelui matern. In niciun caz nu pastra laptele matern in recipiente de unica folosinta sau in pungi de platic destinate pentru uz casnic general.
Intrebare: Pot sa adaug lapte matern proaspat colectat peste cel care a fost deja depozitat ?
Raspuns : Da, poti adauga laptele matern proaspat peste cel inghetat sau congelat daca a fost depozitat cu cel putin o ora mai devreme, in aceeasi zi. Cantitatea pe care o vei adauga trebuie sa fie mai mica decat cea care a fost inghetata, mai devreme, in recipient.
Produse utile pentru colectarea si depozitarea laptelui matern
Pompa pentru san
Cea mai eficienta si usoara cale pentru colectarea laptelui este folosirea unei pompe pentru san electronica sau manuala. Optarea pentru un anumit tip de pompa este o decizie care iti apartine in totalitate, insa pentru a putea afla care este mai potrivita pentru tine este bine sa tii cont de cele doua aspecte: cat de des intentionezi sa colectezi lapte si cat timp ai la dispozitie. Recomandarea noastra sunt pompele pentru san de la Philips Avent, usor de folosit, confortabile si care permit colectarea fara sa fie nevoie sa stai aplecata.
Recipiente pentru colectare
Pentru a depozita, in mod corespunzator, laptele matern, vei avea nevoie de recipiente pentru stocare sau de pungi pentru pastrare a laptelui matern. Produsele destinate stocarii laptelui de la Philips Avent sunt recomandate atat pentru depozitarea organizata si in siguranta a laptelui matern in frigider, cat si in congelator.
Observatii - Ce sa nu faci
- Nu dezgheta si nu incalzi laptele matern la microunde deoarece compozitia laptelui poate suferi modificari; Daca ai nevoie de lapte intr-un timp foarte scurt, poti sa-l dezgheti sub un jet de apa rece sau sa-l asezi intr-un castron cu apa calda. Sterge exteriorul recipientului pentru a fi uscat inainte de a-l deschide si utilizeaza-l imediat ;
- Nu recongela laptele dupa ce l-ai dezghetat;
- Nu adauga lapte matern cald peste laptele matern congelat deoarece acesta va dezgheta partial laptele inghetat.
De retinut! Ultimele cercetari au demonstrat faptul ca mentinerea pe o perioada indelungata a laptelui matern in frigider sau in congelator duce la scaderea semnificatica a vitaminei C din lapte. De asemenea, nevoile unui nou-nascut de a primi lapte matern nu sunt aceleasi cu cele ale unui bebelus in varsta de cateva luni.
Comentarii legate de Colectarea si depozitarea laptelui matern, o solutie eficienta pentru mamicile care reincep serviciul