Cum sa alaptezi pentru cat mai mult timp
Alaptarea este cel mai bun start in viata pentru micutul tau. In primele luni de viata, laptele matern asigura bebelusului toata energia si nutrientii de care are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa. Alaptarea protejeaza impotriva infectiilor, ajuta bebelusul sa se recupeze mai rapid dupa diverse afectiuni si reduce riscul aparitiei bolilor cronice precum diabetul si astmul.
Cere ajutor atunci cand ai o problema
Studiile arata ca femeile care au acces la ajutor profesionist alapteaza pentru mai mult timp. Este adevarat ca alaptarea este un fenomen natural, insa nu este intotdeauna usoara. Asteptarile pe care le ai din timpul sarcinii, legate de alaptare, s-ar putea sa nu se concretizeze din primul moment in care bebelusul tau se ataseaza la san. Nu te lasa coplesita si cere ajutorul celor din jur , in special profesionistilor in domeniul sanatatii.
Gasiti impreuna pozitia ideala pentru alaptare
Gasirea pozitiei optime pentru alaptare necesita timp si rabdare. Micutul tau se poate atasa mai greu la san si va suge o cantitate mica de lapte la inceput, in mai multe reprize. Pentru o atasare corecta, asigura-te ca gurita lui acopera areola iar barbia si nasucul iti ating sanul. De ademenea, acorda atentie felului in care suge si inghite laptele. Daca suge eficient, va inghiti ritmic si calm.
Trucuri pentru o alaptare placuta
Cantitatea si fluxul laptelui matern sunt in directa legatura cu starea psihica a mamei si nivelul ei de stres. Pentru a te bucura de aceasta experienta, aplica urmatoarele recomandari:
- Gaseste un spațiu calm, relaxant, cu o atmosfera ca acasa, atunci cand doresti sa alaptezi sau sa colectezi lapte matern
- Incearca sa faci cateva exercitii de respirat, pentru 10 – 15 minute, sau asculta pentru a te relaxa.
Alaptarea si intoarcerea la locul de munca
O provocare pentru mamele care alapteaza este intoarcerea la locul de munca. Nu este nevoie sa renunti la alaptare atunci cand te intorci la serviciu. Poti colecta laptele matern chiar si in timpul programului de lucru, astfel incat bebelusul tau va avea rezerve pretioase pentru orele in care nu esti langa el. Planifica in avans inainte de a-ti relua activitatea, pentru a-i asigura bebelusului tau laptele atat de necesar pentru dezvoltarea si cresterea lui sanatoasa.
Alaptarea in public
Multe proaspete mame nu se simt in largul lor pentru a alapta in public. Alaptarea nu este o piedica in calea plimbarilor, vizitelor si activitatilor zilnice in afara casei. Dimpotriva, am putea spune. Este o perioada in care hrana copilului iti este mereu la indemana, in cantitatea potrivita si la temperatura optima. Tot ce trebuie sa faci este sa te pregatesti cu o tinuta care sa iti permita sa alaptezi fara sa descoperi prea mult din piele si sa gasesti un loc linistit unde sa te simti confortabil sa iti hranesti bebelusul.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea alaptarii in paralel cu introducerea hranei solide, pana la varsta de 2 ani.
Comentarii legate de Cum sa alaptezi pentru cat mai mult timp