Când este hrănirea cu biberonul o bună alternativă pentru alăptare
Alăptarea este soluţia ideală de a hrăni bebeluşul, fiindcă, alături de componenta esenţială – laptele matern – bebeluşul are ocazia să se ataşeze emoţional de mama sa. Căldura mamei, atingerea sânilor cu mâinile, faptul că îţi simte bătăile inimii şi respiraţia, toate acestea conferă senzaţia de siguranţă, linişte, încredere şi reconfirmă ataşamentul emoţional.
Totuşi, sunt situaţii când alăptarea nu este posibilă fie doar pentru anumite momente, fie pentru o perioadă mai mare de timp. În aceste cazuri se poate oferi în continuare bebeluşului lapte matern, extras cu ajutorul unei pompe de san sau se poate introduce laptele formulă.
Cele mai frecvente situaţii când este nevoie de hrănirea cu biberonul sunt:
Afecţiuni ale sânilor
Fie că vorbim despre mastite, infecţii cu stafilococi, candida, herpes sau alte probleme de acest tip, medicul poate recomanda întreurperea alăptării. Pentru a nu scădea lactaţia, laptele trebuie extras cu ajutorul unei pompe şi în funcţie de indicaţii poate fi oferit sau nu bebeluşului. In cele mai multe din situaţii, laptele este în continuare perfect pentru bebeluş, dar trebuie extras, depozitat şi utilizat în condiţii de maximă igienă.
Spitalizare sau intervenţii chirurgicale
Sunt cazuri când mămicile suferă intervenţii chirurgicale sau au nevoie de spitalizare. Având o situaţie specială, este posibil să nu poată alăpta în spital, de aceea bebeluşul va fi hrănit cu biberonul pe parcusul perioadei respective (de către tată sau alţi membri ai familiei)
Revenirea la serviciu
Concediul de maternitate poate fi de 1 an sau 2 ani. Dacă decizi să te întorci la serviciu după 1 an şi vrei totuşi ca bebeluşul să beneficieze de laptele matern, poţi depozita laptele, iar persoana care se ocupă de îngrijirea lui să îl poată hrăni cu biberonul.
Evenimente speciale
Deşi în primul an de viaţă bebeluşul are nevoie în cea mai mare parte din timp de mamă, sunt situaţii în care trebuie să lipseşti câteva ore sau zile. În aceste cazuri hrănirea bebeluşului cu biberonul de către tată sau altă persoană este necesară.
Renunţarea la alăptare
Din diverse motive, fizice sau de natură emoţională, mămicile renunţă la alăptat. Fie au un start mai dificil şi nu reuşesc să alăpteze bebeluşul, fiind nevoite să folosească lapte formulă ca alternativă, fie procesul alăptării este prea dureros, incomod şi aleg înţărcarea timpurie a bebeluşului, fie au anumite probleme de sănătate care nu le permit să alăpteze. Indiferent de situaţii, hrănirea bebeluşului cu biberonul este soluţia.
Adopţia sau bebeluşi gemeni
Mămicile care adoptă un bebeluş au ca soluţie hrănirea bebeluşului cu biberonul, iar mămicile cu gemeni, tripleţi sau mai mulţi copii pot combina cu succes alăptatul cu hrănirea prin intermediul biberonului.
Indiferent de situaţie, este indicat să ţii cont de câteva sfaturi esenţiale privind hrănirea bebeluşului cu biberonul. Iată care sunt ele:
- Spală-te pe mâini şi asigură-te că suprafeţele sunt curate înainte de a steriliza sau pregăti laptele.
- Curăţă şi sterilizează întotdeauna biberonul şi accesoriile înainte de fiecare utilizare.
- Nu utiliza agenţi abrazivi de curăţare sau detergenţi antibacterieni atunci când cureţi biberonul sau tetinele.
- Pentru a verifica tetina, trage-o în toate direcţiile
- Verifică întotdeauna temperatura laptelui înainte de hrănire, picurând puţin pe interiorul braţului tău
- Asigură-te că biberoanele au accesoriile înfiletate şi nu sunt prea strânse.
- Schimbă tetinele regulat, respectând termenul indicat pe ambalaj cu privire la utilizarea lor.
Alege întotdeauna produse special create pentru bebeluşi, care să imite cât mai bine sânul şi să creeze o stare de confort bebeluşului. Primele încercări sunt importante dacă vrei ca bebeluşul să accepte cu succes biberonul.
Iţi recomandăm gama de biberoane Philips Avent Natural pentru a fi sigură că bebeluşul acceptă cu uşurinţă biberonul de prima dată. Tetina din această gamă este mai largă, imitând cel mai bine sânul şi are petale de susţinere pentru o ataşare corectă. În plus, biberoanele pot fi ataşate la pompa de sân pentru a depozita laptele matern, fără să mai fie nevoie transferul. Forma ergonomică te ajută să ţii biberonul mai uşor dar este şi un avantaj atunci când bebeluşul învaţă să îl ţină singur.
In concluzie, alege cu încredere hrănirea bebeluşului cu biberonul dacă alăptarea nu este posibilă, respectând regulile de igienă şi folosire, dar alegând şi produse care să îi confere bebeluşul starea de confort necesară.
Comentarii legate de Când este hrănirea cu biberonul o bună alternativă pentru alăptare