Depresia - o problema serioasa pentru tineri
Depresia este o problema care trebuie tratata cu seriozitate cand discutam mai ales despre tineri. Starile de tristete si apatie sunt specifice adolescentilor dar nu trebuie confundate cu starea depresiva, extrem de periculoasa pentru tineri. Adolescenta este o etapa cu schimbari majore, atat fizice cat si emotionale dar si la nivel de relatii sociale.
Mediul familial, experientele de viata, atitudinea prietenilor sau a profesorilor pot duce la sentimente de respingere sau dezamagire majora. Un examen pierdut sau o singura oportunitate ratata pot sa fie mult mai dureroase pentru un tanar decat pentru un adult. Atunci cand starea de tristete afecteaza viata tinerilor si exista riscul aparitiei depresiei, parintii trebuie sa actioneze imediat.
Cum sa recunosti riscul aparitiei depresiei?
Atunci cand tinerii se simt tristi, dezamagiti, nedreptatiti, au nevoie de suport din partea parintilor. Este mai bine sa prevenim o depresie decat sa o tratam. De tine depinde sa iti asculti adolescentul si sa tratezi cu seriozitate o nemultumire a lui.
Depresia este uneori greu de recunoscut fiindca adolescentii au schimbari frecvente de stare. In plus, tinerii nu isi exprima de fiecare data sentimentele fata de parinti si pot sa ascunda problemele pe care le au.
Simptomele urmatoare pot sa indice depresia, mai ales daca se manifesta mai multe zile la rand.
- Performante slabe la scoala
- Refuzul de a vorbi cu prieteni sau de a se implica in activitati
- Tristete si pesimism
- Lipsa entuziasmului, energiei, motivatiei
- Stare de agitatie si nervozitate
- Lipsa de incredere in sine si vina
- Indecizie, lipsa de concentrare si uitare
- Lipsa poftei de mancare si probleme cu somnul
- Abuzul de pastile calmante
- Ganduri de suicid sau actiuni care indica incercarea de a se sinucide
Adolescentii se manifesta uneori in mod agresiv atunci cand sufera, pot ajunge sa abuzeze de alcool sau droguri, pot sa isi trateze cu agresvitate prietenii sau profesorii. Depresia este asadar o afectiune periculoasa care trebuie tratata cu foarte multa seriozitate.
Cum sa trateaza depresia in cazul tinerilor?
Depresia trebuie tratata din timp, astfel incat starea tinerilor sa nu se agraveze. Terapia poate sa ii ajute pe tineri sa inteleaga exact cauza aparitiei acestei stari de tristete si sa accepte situatiile stresante care apar in viata lor. In functie de situatie, tratamentul poate sa constea in medicamente, sedinte la psiholog sau terapii speciale.
Cele mai comune moduri de tratare a depresiei sunt:
Psihoterapia le ofera tinerilor oportunitatea de a vorbi deschis despre sentimentele lor si de a face fata situatiilor stresante.
Terapia cognitiv-comportamentala ii ajuta pe tineri sa isi schimbe modul in care gandesc si actioneaza.
Terapia interpersonala se concentreaza pe dezvoltarea relatiilor cu alti adolescenti sau persoanele cu care interactioneaza tinerii.
Medicamentele sunt prescrise pentru ameliorarea unor simptome ale depresiei si sunt asociate si cu alte tipuri de terapie.
Adolescentii care constientizeaza ca au nevoie de ajutor pentru a depasi starea depresiva sunt deja cu un pas inainte spre vindecare. Au nevoie insa de parintii lor pentru a trece peste aceasta etapa dificila.
Cum recunoastem tendinta de suicid la tineri?
Tinerii care trec printr-o depresie, se gandesc uneori chiar si la suicid. Daca nu este identificata la timp, aceasta afectiune poate sa puna in pericol viata copiilor.
Tinerii care se gandesc la sinucidere considera ca o problema temporara a devenit una permanenta si ca nu mai exista alta cale de rezolvare. Sentimentele de vina si nemultumire pot sa duca astfel spre acte necontrolate.
Cele mai clare semne de ganduri sinucigase ale tinerilor sunt:
- Amenintari ca se vor sinucide
- Obsesia asupra mortii
- Desene sau poezii legate de moarte
- Schimbari majore in modul de comportament sau atitudine
- Comportament irational, ciudat
- Sentimente puternice de vina, rusine sau respingere
- Probleme de somn sau refuzul de a manca
- Lipsa de interes fata de scoala si activitati sociale
Cum iti poti ajuta adolescentul sa depaseasca o depresie?
Cel mai important lucru este sa iei in serios starea de tristete a adolescentului tau si sa verifici daca exista semne de ganduri sinucigase. Depresia este o afectiune serioasa si trebuie tratata la timp. Gaseste timp sa ii asculti problemele si nemultumirile si evita sa critici pana cand nu intelegi exact situatia.
Ai incredere in instinctele tale de mama! Daca simti ca ceva nu este in regula, cauta ajutor specializat. Nu astepta ca lucrurile sa treaca de la sine si nu ignora atitudinea copilului tau chiar daca pentru tine nemultumirea lui nu pare grava.
Comunica mult si pune intrebarile direct; tacerea si indiferenta unui parinte pot sa accentueze starea depresiva. Cauta ajutor de specialitate - psiholog, medic!
Informeaza profesorii, colegii sau prietenii daca adolescentul tau este diagnosticat cu depresie. Suportul din partea celor cu care copilul tau interactioneaza este extrem de important si il poate ajuta sa se trateze mai repede.
Ce sfaturi le oferi mamicilor care au tineri diagnosticati cu depresie? Tu ai intalnit astfel de situatii in familia ta sau a prietenilor tai? Te-ai confruntat cu aceasta situatie? Cum ai reusit sa iti ajuti adolescentul?
Comentarii legate de Depresia - o problema serioasa pentru tineri
Trebuie sa ti-l apropii,sa ti-l faci prieten doar asa poti sa afli ce lucruri il nelinistesc,il poti ajuta sa treaca peste nele probleme,daca sunt mai grave ,impreuna puteti cere ajutor specializat,conteaza mult sa-i fii alaturi.