Cresterea in greutate in sarcina
Cresterea in greutate in sarcina este normala dar acumularea de foarte multe kilograme in plus nu este.
Daca stim sa "citim" semnalele corpului nostru, atunci putem avea o sarcina fara probleme si fara multe kilograme acumulate in plus.
Atunci cand avem greutatea ideala inainte sa ramanem insarcinate, este mai usor sa ne mentinem la numarul de kilograme specifice sarcinii. Insa ce facem daca avem deja destule kilograme in plus si sarcina mai adauga si ea?
Multe mamici se intreaba: Vor fi complicatii? Doctorul ma va certa fiindca am prea multe kilograme in plus? Trebuie sa am o dieta speciala sau sa fac exercitii?
Cei mai multi specialisti ne recomanda sa slabim inainte sa concepem un copil, tocmai pentru a evita orice risc in timpul sarcinii. Dar toate stim ca nu e asa de usor sa slabesti...
Se poate totusi sa ai o sarcina lipsita de riscuri chiar daca nu te incadrezi in standardele de greutate. Tot ce conteaza este sa iei in considerare sfatul mamicilor si al medicului tau.
Sfaturile medicului despre greutatea in sarcina
Nu ezita sa consulti medicul de teama ca va reactiona negativ in ceea ce priveste cresterea in greutate in sarcina. Nu iti place cum s-a comportat medicul la prima vizita. Nu sta pe ganduri, alege un medic care sa iti ofere solutii si sfaturi legate de greutatea ta, sa fie preocupat de monitorizarea ei si sa iti ofere un plan pentru dieta ta din timpul sarcinii. Niciun medic nu iti va spune sa tii o cura de slabire, dar vei primi indicatii despre ce alimente este recomandat sa mananci si in ce cantitati.
Daca vrei sa te asiguri ca ai un medic ce merita increderea ta, intreaba-l: "Cum ma veti ajuta sa am sarcina normala? Cum va influenta greutatea mea actuala dezvoltarea bebelusului? Ce solutii aveti pentru a tine sub control castigul in greutate?"
In functie de raspunsuri, vei simti daca este medicul tau!
Cresterea in greutate, in limite normale
"Am deja __ kilograme in plus, daca raman insarcinata voi acumula si alte kilograme?" este o intrebare des intalnita. Raspunsul este da! In timpul sarcinii volumul de sange creste, placenta cantareste si ea in plus, bebelusul adauga luna de luna sute de grame, corpul depoziteaza si el grasime de rezerva.
Asadar oricate kilograme ai avea in plus inainte sa ramai insarcinata, cresterea in greutate va avea loc si in timpul sarcinii (simptome sarcina). Daca ai deja o greutate peste limita superioara, in sarcina nu trebuie sa depasesti 10 kilograme in plus. Daca le acumulezi treptat, cu atat mai bine!
Alimentatia in sarcina influenteaza kilogramele acumulate in plus
Alimentatia in sarcina conteaza! Daca stii ce sa mananci, poti sa stai linistita legat de cantitati. Atunci cand ai pofta de dulce dar bei un fresh de fructe in locul unei prajituri, greutatea ta este sub control. Tine cont ca poftele din perioada sarcinii sunt simptome care arata defapt nevoile corpului tau. Corpul tau nu are insa nevoie de zahar si ciocolata ci de glucoza care poate fi obtinuta din fructe.
Legumele contin vitamine, minerale, fibre asa ca sunt recomandate, la fel ca si cerealele integrale, pestele si carnea bine gatita la gratar.
E normal sa iti doresti sa mananci din cand in cand si fast-food sau dulciuri, dar daca in general ai o alimentatie sanatoasa, iti poti permite din cand in cand si scapari.
Exercitii pentru a mentine o greutate normala in sarcina
Daca cel mai mare efort depus de tine inainte de sarcina a fost sa alergi prin parc, nu inseamna ca in timpul sarcinii trebuie sa descoperi pilates pentru gravide.
Miscarea este buna atata timp cat organismul tau se simte bine facand efort, asa ca nu renunta la vechile obiceiuri. Daca obisnuiai sa faci plimbari prin parc, continua sa faci asta! Simti ca ai nevoie de mai multe pauza? Foarte bine, opreste-te din 5 in 5 minute daca este nevoie. Orice tip de miscare sau exercitii pentru gravide ai alege, tine cont de un singur lucru: nu depune mai mult efort decat simti ca poti!
Simte-te bine chiar daca nu ai greutatea ideala in sarcina
Gandeste pozitiv si simte-te bine in pielea ta, chiar daca nu ai greutatea ideala in sarcina! Nu te gandi zi de zi la cat de greu va fi sa dai jos kilogramele. Dupa nastere vei slabi oricum, mai ales daca alaptezi. Cat este bebelusul mic ai tot timpul din lume sa alergi dupa el si sa slabesti cat ti-ai propus, asa ca 9 luni gandeste-te doar la sanatatea ta si a bebelusului din burtica!
Comentarii legate de Sarcina si cresterea in greutate
dar daca aveam kilograme in minus cand am ramas insarcinata? iar pana acum (34 sapt) am adaugat doar 7 kg.
Am o prietena care a luat 20 de kilograme. Cred ca mai mult de 10 kilograme nu ar trebuie sa luam.
Nu conteaza kilogramele ,ele se duc dupa un timp, mai importanta este alimentatia nu sa faci cure de slabire in acest timp pentru a fi frumoasa ,sanatatea ta si a lui bebe e importanta