Anemia in sarcina: cauze, simptome, tratament
Anemia in sarcina este un tip de tulburare de sânge. Celulele roşii ale sângelui, din organism, conţin hemoglobină, care este responsabilă pentru transportul oxigenului în corp. Corpul tău are nevoie de fier pentru a construi suficiente celule roşii sanguine sănătoase şi pentru a menţine hemoglobina la nivelul corect. Dacă organismul tău nu are cantitatea potrivită de fier, ai putea deveni anemica.
Anemia in sarcina: cauze
Ca femeie, nu este neobişnuit să ai anemie, mai ales dacă eşti la vârsta fertilă. Deficitul de fier este de departe cea mai frecventă cauză a anemiei in timpul sarcinii şi reprezintă 75-95% din toate cazurile.
Deficitul de fier nu este singura cauză. De asemenea, ai putea dezvolta anemia prin faptul că nu obţii o cantitate suficientă de acid folic sau vitamina B12, pierzi o mulţime de sânge sau ai anumite boli sau tulburări de sânge moştenite, cum ar fi siclemia sau talasemia.
Există riscul de a deveni anemica in timpul sarcinii?
Da. Sarcina creşte probabilitatea de a deveni anemică.
În timpul sarcinii, cantitatea recomandată de fier creşte de la 18 miligrame pe zi la 27 de mg pe zi. Ai nevoie de fier suplimentar pentru a susţine celulele roşii din sânge, placenta şi bebeluşul în creştere. În plus, fierul suplimentar pregăteşte corpul pentru orice pierdere de sânge care poate apărea atunci când vei naşte.
Dar există şi alţi factori în afara sarcinii, care pot mări riscul, inclusiv:
- Menstruatii abundende
- O dietă scăzută în alimente bogate în fier
- O dietă scăzută în alimente bogate în vitamina C (care ajută la absorbţia fierului)
- Consumul de prea multe alimente sau băuturi care reduc absorbţia de fier (cum ar fi produsele lactate, alimente care conţin soia, cafea, ceai)
- Un decalaj scurt între sarcini
- Vârsta mai mică de 20 de ani atunci când rămâi gravidă
- Ai o afecţiune gastrică sau intestinală, care afectează modul în care corpul tău absoarbe substanţele nutritive
- Ai anumite tipuri de intervenţii chirurgicale de bypass gastric, care modifică intestinul şi absorbţia nutrienţilor
- Iei medicamente care afectează modul în care corpul tău absoarbe fierul din alimente
Care sunt simptomele anemiei prin deficit de fier in timpul sarcinii?
S-ar putea să nu ai simptome, mai ales dacă anemia este uşoară. Uneori oboseala este singurul simptom pe care îl observi. Şi este obişnuit să te simţi obosită în timpul sarcinii, astfel că multe femei nu-şi dau seama că lipsa fierului le face să se simtă mai obosite decât în mod normal.
Oboseala şi slăbiciunea sunt cele mai frecvente simptome ale anemiei severe. Alte simptome includ:
- Dificultăţi de respiraţie
- Ameţeli
- Dureri de cap
- Paloare, ten palid
- Palpitaţii
- Dureri în piept
- Iritabilitate sau slabă concentrare
- Nevoia neplăcută de a-ţi mişca picioarele în timpul perioadelor de inactivitate (sindromul picioarelor neliniştite)
- Crampe musculare la nivelul picioarelor
- Nevoia puternică de a roade lucruri nealimentare sau de a suge sau mesteca gheaţă
- Buze, pleoape interioare, interiorul gurii palide
- Unghii în formă de lingură
- Limbă lucioasă
- Crăpături în colţurile gurii
Cum este diagnosticată anemia?
La prima ta întâlnire prenatală, medicul îţi va evalua istoricul medical, îţi va face un examen fizic şi îţi va testa sângele pentru anemie.
Unul dintre testele de sânge pe care le vei avea este o hemoleucogramă completă. Printre altele, CBC măsoară:
- Procentul de celule roşii din sânge (Hematocrit sau Hct)
- Cantitatea de hemoglobină (Hgb sau Hb) din celulele roşii din sânge
Citeste si despre Teste obligatorii in sarcina
Rezultatele testelor de sânge in cazul anemiei
În primul şi al treilea trimestru de sarcina, un Hct mai puţin de 33% şi un nivel de Hgb mai mic de 11 grame (g) de hemoglobină pe decilitru (dL) de sânge sugerează anemie. În al doilea trimestru de sarcina, nivelurile sunt puţin mai mici: 32% Hct şi 10.5 g/dL Hgb.
Medicul tău îţi va urmări hemoleucograma pe parcursul sarcinii pentru a determina daca deficienţa de fier este cauza anemiei tale.
Chiar dacă nu eşti anemică la începutul sarcinii, nu este neobişnuit să dezvolţi anemia pe măsură ce sarcina progresează, astfel încât s-ar putea să fii testată din nou mai târziu.
Cum îmi afectează anemia sarcina?
Este normal să te simţi îngrijorată de un diagnostic de anemie, dar o anemie uşoară, care este diagnosticată şi tratată devreme, nu ar trebui să reprezinte o problemă în timpul sarcinii. Majoritatea experţilor sunt de acord că anemia in sarcina este o preocupare doar dacă este severă, netratată sau durează de mult timp.
Bebelusul meu va fi afectat din cauza anemiei?
O deficienţă uşoară de fier nu ar trebui să-ţi afecteze bebeluşul în timp ce eşti gravidă. Dar cercetările sugerează că o anemie uşoară prin deficienţă de fier, care este netratată şi devine mai severă în timpul sarcinii - în special în primele două trimestre - este legată de riscul crescut ca bebeluşul să se nască cu o greutate scăzută la naştere.
A avea o anemie severă, prin deficit de fier, poate creşte riscul naşterii unui bebeluş mort sau decesului nou-născutului.
Tratament pentru anemia in sarcina
Dacă medicul tău te sfătuieşte să iei suplimente de fier şi le iei după cum este prescris, starea ta ar trebui să se îmbunătăţească. Dacă ai un caz mai sever de anemie, s-ar putea să fii tratată cu suplimente de fier IV sau poate chiar o transfuzie de sânge dacă hemoglobina scade la 6 g/dL sau mai puţin.
Dacă ai anemie severă care nu se îmbunătăţeşte cu tratamentul pentru anemie administrat iniţial, medicul tău te poate trimite la un specialist pentru îngrijire. Este posibil să ai nevoie să vezi un medic hematolog sau un specialist în medicină materno-fetală pentru a afla dacă altă afecţiune cauzează anemia.
Când ai un nivel scăzut de fier, poţi simţi că oboseşti mai uşor în timpul sarcinii. Sarcina poate fi epuizantă oricum, aşa că ai o grijă deosebită de tine dacă suferi de un nivel scăzut de fier.
Informează-ţi medicul dacă ai fost diagnosticată cu anemie prin deficit de fier înainte de a rămâne însărcinată. În acest fel, medicul va putea gestiona şi trata, în mod eficient, afecţiunea ta în timpul preconcepţiei şi pe toata perioada sarcinii.
Ca şi în cazul oricărei sarcini, mergi la toate consultatiile medicale, ia vitaminele prenatale şi urmează sfatul medicului tău. Îţi va sugera probabil să iei suplimente de fier sau să-ţi modifici alimentaţia.
Îţi poţi îmbunătăţi anemia consumând alimente bogate în fier, cum ar fi creveţi, carne de vită, curcan, cereale îmbogăţite cu fier pentru micul dejun, fasole, linte. Este, de asemenea, benefic să incluzi alimente care îmbunătăţesc absorbţia fierului cum ar fi sucul de portocale, căpşuni, broccoli, grapefruit şi ardei.
Evită consumul alimentelor şi băuturilor care împiedică organismul să absoarbă fierul, în mod corespunzător, cum ar fi produsele lactate, produsele din soia, cafeaua, şi ceaiul. Dacă consumi aceste alimente sau băuturi, ar fi mai bine să le consumi cu o oră înainte sau la două ore după o masă bogată în fier.
De asemenea, când iei un supliment de fier, ia-l alături de o mică gustare. Consumul unei cantităţi mari de alimente împiedică absorbţia fierului.
Citeste si despre Diabetul gestational (de sarcina)
Comentarii legate de Anemia in sarcina: cauze, simptome, tratament