Cum să asigurăm aportul suplimentar de vitamine şi minerale in timpul sarcinii
Cum să asigurăm aportul suplimentar de vitamine şi minerale in timpul sarcinii, o perioada cand organismul nostru trece prin transformări fizice şi psihice cu totul noi. Schimbările fizice sunt însă cele mai evidente iar simptomele asociate sarcinii se vor manifesta din prima clipa.
Fie că suferim de greţuri sau constipaţie, sâni tensionaţi sau migrene, corpul nostru resimte modificările menite să îl adapteze la dezvoltarea bebeluşului. Si pentru ca minunea din burtică să crească armonios, organismul tău îi furnizează toate elemente nutritive de care are nevoie. Din acest motiv poţi suferi carenţe de vitamine şi minerale dacă nu te hrăneşti corect şi nu incluzi în dieta zilnică alimentele bogate din punct de vedere nutriţional.
Anumite vitamine şi minerale sunt esenţiale în timpul sarcinii, unele din ele influenţând în mod direct dezvoltarea bebeluşului: acidul folic, calciul, zincul, fierul.
Iată care sunt cele mai importante elemente de care ai nevoie în alimentaţie, pe parcursul sarcinii, dar şi o sursa sigură de a le dobândi.
VItamine si minerale necesare in timpul sarcinii
Acidul Folic
Mai ales în perioada de sarcină, când diviziunea celulară a embrionului are loc într-un ritm incredibil, aportul de acid folic în corpul tău este obligatoriu. In plus, acidul folic previne apariţia unor malformaţii congenitale la bebeluş (de ex:spina bifida, anencefalia, alte defecte neurale). Aportul suplimentar necesar de acid folic este de 0.5-0.6 mg/zi.
Acizii graşi – Omega-3 şi Omega-6
Acizii graşi – Omega-3 şi Omega-6 contribuie la dezvoltarea creierului bebeluşului şi a celulelor nervoase, stimulând conexiunile neuronale. Pentru tine, un aport suficient al acestor acizi graşi duce la întărirea sistemului imunitar şi la o bună circulaţie a sângelui (mai ales că în sarcină cantitatea de sânge din organismul tău creşte).
Fierul
Fierul este unul din elementele care previne anemia fetală, fiind nu doar esenţial pentru dezvoltarea bebeluşului dar şi un factor important de echilibru al sistemului tău imunitar şi al metabolismului. De cele mai multe ori, chiar şi în cazul oamenilor sănătoşi, se observă o carenţă de fier sau o problemă de asimilare a lui. Pentru fixarea fierului în organism cea mai bună soluţie este vitamina C. De aceea, pe parcursul sarcinii, este important să suplimentezi dieta cu alimente bogate în fier.
Magneziul
Nivelul magneziului și zincului din sânge influenţează fixarea ovulului la nivelul uterului la începutul sarcinii (prevenind astfel riscul pierderii sarcinii) iar pe parcurs, reduce riscul de naştere prematură (o situaţie tot mai frecvent întâlnită, mai ales la mămicile care rămân gravide după vârsta de 28-30 de ani).
Vitamina D, Vitamina C si biotina
Vitamina D, Vitamina C si biotina sunt extrem de importante pentru sănătatea dinţilor, părului şi pielii, dar şi pentru functionarea normală a sistemului nervos. In timpul sarcinii, pielea se întinde, devine mai elastică dar poate să sufere leziuni la suprafaţă (vergeturi), de aceea un aport suplimentar de vitamina D ajută pielea să fie mai rezistentă la aceste modificări.
Calciul
Calciul este unul din elementele cheie atât în sarcină dar şi după, în perioada alăptării. Incă din burtică, sistemul osos al bebeluşului este influenţat de cantitatea de calciu din organismul tău, iar pentru a preveni problemele în dezvoltarea scheletului osos, aportul suplimentar de calciu nu trebuie neglijat.
Seleniul
Nivelul seleniului din sânge scade pe durata sarcinii; el are un rol important in funcţionarea normală a sistemului de aparare a organismului; spre sfârşitul sarcinii, seleniul din corpul mamei este redirecţionat către ficatul bebeluşului. Necesarul de seleniu crește cu 20% la femeile însărcinate și la mamele care alăptează.
Cum să asigurăm aportul suplimentar de vitamine şi minerale?
Un preparat nutritiv din lapte care răspunde cerinţelor oganismului tău pe toată perioada sarcinii este Celia mama, un produs dezvoltat în Franţa special pentru sarcină şi alăptare.
Principalele avantaje, pe lângă aportul de vitamine, minerale, acid folic şi alţi nutrienţi necesari, sunt următoarele:
- nu îngraşă şi nu conţine colesterol (este degresat)
- cantităţile de Omega-3 şi Omega-6 sunt dozate corespunzător, într-un echilibru ideal pentru organism
- aromă delicioasă de vanilie (un aspect important mai ales la începutul sarcinii, în perioada greţurilor)
Conţinutul unui pahar de Celia mama (adică doza zilnică recomandată – 200 ml) se compune din:
- 50% din necesarul zilnic de Zinc si Biotina al unui adult, importante pentru buna funcţionare a sistemului imunitar si a sistemului nervos;
- 100% din necesarul zilnic de Acid Folic al unui adult.
- Un aport semnificativ de Vitamina C, care contribuie la metabolismul energetic si creste absorbtia fierului;
- Vitamina D, care contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos, a sanatatii dintilor si a nivelului normal de calciu in sange;
- Fier – cu rol extrem de important in formarea globulelor rosii si combaterea anemiei;
- DHA, Omega 3 si Omega 6 – cu rol in dezvoltarea normala a creierului si a ochilor bebelusului dar şi a sistemului nervos.
- Seleniu – care contribuie la buna functionare a tiroidei
- Calciu – care contribuie la procesul de diviziune si diferentiere celulara
- Fibre - pentru a veni in ajutorul digestiei si tranzitului.
Cantitatea recomandată este cel mai bine să fie integrată într-o dietă echilibrată, la micul dejun sau ca o gustare.
Modul de preparare este simplu: se adaugă 4 linguri rase de Celia mama într-un pahar cu apă plată, se amestecă şi băutura este gata!
Ideal este să creşti aportul de vitamine şi minerale înainte de a ramane insarcinata, pentru a depozita în organism elementele nutritive necesare. In plus, după naştere, mai ales dacă alăptezi, vei avea nevoie de suplimente, atât pentru a preveni carenţele din organismul tău dar şi pentru refacerea organismului după naştere. Consultă-ţi medicul de familie sau medicul specialist dacă doreşti recomandări de specialitate.
Citeste si despre Ceaiuri interzise in sarcina
Comentarii legate de Cum să asigurăm aportul suplimentar de vitamine şi minerale in timpul sarcinii