Recomanda pe Facebook Recomanda pe Google+ Imprima
Sarbatorile fara cozonac parca nu au farmec, nu-i asa? Printre cele mai bune deserturi cu ocazia Pastelui sau a Craciunului se regaseste si cozonacul cu cacao, nuci si stafide.
Iata o idee de reteta de cozonac cu nuci care va fi pe placul tau.
Numar de portii: 10 portii
Timp de preparare: minute
Numar de servire: minute
Adauga 800 de grame de faina intr-un vas mare, de preferat un lighean. Se desface drojdia si se amesteca cu cateva linguri de lapte caldut, 2 lingurite de zahar si o lingura de faina. Se lasa la crescut la cald 15-20 de minute, apoi se toarna in ligheanul cu faina, intr-o adancitura in mijloc. Se pun ouale si laptele caldut in care initial ai topit untul, 70 g de zahar, zaharul vanilat si praful de sare. Se framanta aluatul de cozonac pana se desprinde de pe lighean, umezind mana cu ulei.
Se adauga din cand in cand cate o mana de faina, pana ce aluatul devine elastic si se desprinde cu usurinta de lighean. Faina ramasa o vei folosi la presarat pe masa de lucru si pentru tapetat tavile. Se acopera ligheanul si se lasa aluatul sa creasca la cald cam o ora.
Amesteca nuca maruntita cu laptele, stafidele, zaharul ramas, cacao, albusul de ou, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de rom, omogenizand umplutura.
Daca este prea moale, se poate adauga 1 lingura de pesmet. Dupa ce a crescut aluatul, se imparte in doua, se presara masa de lucru cu faina si se intinde in forma dreptunghiulara de 1 cm grosime. Intinde peste aluat jumatate din umplutura, lasand un capat pe lungime liber. Amesteca galbenusul cu 3 linguri de apa, apoi cu o pensula unge marginea libera. Ruleaza aluatul pana ajungi la marginea libera, sub forma unui sul.
Se rasucesc cele doua bucati una peste alta, apoi se aseaza cozonacul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se lasa cozonacii sa mai creasca, la cald, cam 30 de minute.
Unge cozonacii cu galbenus, decoreaza-i cu mac si zahar. Pune tavile la cuptorul preincalzit, intai ~10 minute la foc mic, sa mai creasca putin, apoi la foc mediu inca ~35 de minute.
Scoate tavile din cuptor, lasa-le sa se racoreasca cateva minute, apoi scoate cozonacii din tavi si aseaza-i pe lateral pana se racesc.
Pofta buna!
Timp de preparare: 60 minute
Timp de preparare: 60 minute
Timp de preparare: 30 minute
Timp de preparare: 40 minute
Momentan nu exista recenzii la aceasta reteta. Ai gatit aceasta reteta? Ajuta-le pe celelalte mamici sa-si faca o parere despre aceasta reteta publicand acum o recenzie.