Top alimente care iti intaresc sistemul imunitar
In sezonul rece organismul devine vulnerabil in lupta cu virusii si bacteriile. Temperaturile scazute, aglomeratia din mijloacele de transport si imbracamintea neadecvata sunt printre principalele cauze pentru care ne imbolnavim. Iata de ce sistemul imunitar trebuie ajutat printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, multe lichide, dar si suplimente nutritive.
Iaurtul
Putini dintre noi stim ca bacteriile sunt de doua feluri, bune si rele. Despre cele din urma stim ca afecteaza organismul, insa despre primele multi nu stim ca intaresc imunitatea si lupta cu bacteriile nocive. Bacteriile bune se gasesc atat sub forma de comprimate dar si in lactate. Probiotii sunt introdusi in iaurt in special pentru a conferi textura aparte. Probiotii mentin sanatatea tractului intestinal si a stomacului, prevenind infectarea cu germeni. Un studiu realizat la Universitatea din Viena, Austria, a scos la iveala faptul ca un consum zilnic de 198 de grame de iaurt sunt necesare pentru a stimula sistemul imunitar.
Insa nu orice iaurt este si bun pentru sanatate. Se recomanda sa se cumpere doar acele sortimente de iaurt pe a caror etichete sta inscriptionat” culturi de bacterii active”.
Orzul si ovazul
Orzul si ovazul sunt doua tipuri de cereale bogate in fibre, in special in beta-glucan. Beta-glucanul este o fibra cu actiune antimicrobiana. Gratie rolului antimicrobian al beta-glucanului, sistemul imunitar este intarit si astfel scade riscul de imbolnavire. Beta-glucanul ajuta organismul in refacerea tesuturilor distruse, in vindecarea plagilor, ranilor. In plus, daca pe parcursul administrarii de antibiotice sunt consumate si cereale cu beta-glucan, este potentata actiunea antibioticelor, organismul refacandu-se mai usor. Mai mult de atat, un studiu realizat in Norvegia vorbeste despre beta-glucan ca este mult mai eficient decat echinacea in lupta cu bolile.
Usturoiul
Desi multi dintre noi ne sfiim sa consumam usturoi sau ceapa pentru a nu ne strica imaginea in raport cu ceilalti, aceste doua legume sunt foarte bune in lupta cu bolile. Usturoiul contine o substanta numita alicina si este inrudit cu ceapa.
Numeroase teste medicale au scos la iveala faptul ca usturoiul stimuleaza sistemul imunitar si previne chiar si bolile grave precum cancerul. Potrivit unui studiu britanic realizat pe 146 de pacienti carora li s-a dat atat un extract de usturoi cat si un placebo pe o perioada de 12 saptamani, s-a dovedit ca persoanele care au consumat usturoi prezentau un risc scazut de a imbolnavire.
Mai mult de atat, un alt studiu arata faptul ca 2 lingurite cu usturoi pe saptamana scad riscul de cancer de stomac cu 50% si cu 30% se diminueaza sansele de a dezvolta cancer colorectal.
Crustaceele
Fructele de mare si pestii sunt bogati in seleniu. Acesta este un mineral ce ajuta organismul sa produca o proteina care previne imbolnavirea.
Sortimentele de peste gras, bogat in omega 3 stimuleaza sistemul imunitar in lupta cu bolile. Practic, grasimile bune protejeaza plamanii si imbunatesc respiratia, prevenind infectiile de la nivelul tractului respirator. Se recomanda sa se serveasca sortimente de peste gras (somon, hering, ton, macrou etc) de doua ori pe saptamana. Recomandarea nu este valabila si in cazul femeilor care vor sa ramana insarcinate sau care au deja o sarcina. Creste riscul de imbolnavire din pricina continutului de mercur.
Supa de pui
Supele si ciorbele fierbinti sunt binevenite unei persoane bolnave. Caldura supei confera o senzatie placuta corpului. In plus, stimuleaza sistemul imunitar, dand o mana de ajutor organismului in lupta cu raceala si gripa. Un studiu realizat la Universitatea din Nebraska a scos la iveala faptul ca supa de pui actioneaza la fel ca si medicamentele, reducand inflamatia.
Cand organismul este lipsit de energie si nu mai face fata cu raceala si gripa, un bol cu supa de pui este tot ce trebuie.
In plus, nu strica daca supa este servita cu un ardei iute. Acesta accelereaza circulatia sangelui si confera o stare de caldura, in plus lupta cu boala.
Ceaiul verde si negru
Ceaiul verde dar si negru contin antioxidanti (polifenoli si flavonoizi) care stimuleaza sistemul imunitar. Acesti antixoidanti distrug radicalii liberi si previn bolile grave. Se recomanda sa se serveasca cateva cesti pe zi, insa pentru a nu a dezvolta probleme cu somnul se recomanda variantele decofeinizate.
Carnea de vita
Carnea de vita este un aliment bogat in zinc. Acest mineral ajuta corpul sa produca globule albe care au un rol extrem de important in localizarea bacteriilor, virusurilor dar si in distrugerea acestora. Orice carenta de zinc creste riscul de a dezvolta infectii, boli. Suplimentele pe baza de zinc sau consumul de alimente bogate in acest mineral stimuleaza sistemul imunitar. Pe langa carnea de vita, carnea de pasare, cerealele, iaurtul, laptele, carnea de porc si stridiile sunt alte surse de zinc binevenite in alimentatie.
Cartofii dulci
Putini dintre noi stiu ca pielea joaca un rol extrem de important in lupta impotriva bacterilor si virusurilor. Sanatatea pielii este esentiala. Pentru o piele sanatoasa este nevoie de un aport de vitamina A. Vitamina A ajuta la formarea de tesut conjunctiv ca si parte a pielii. Fructele si legumele portocalii (bogate in beta-caroten) sunt surse importante de vitamina A. Cartofii dulci sunt bogati in vitamina A, ajutand la sanatatea pielii si stimularea sistemului imunitar. In plus, intarzie procesul de imbatranite si chiar tin la distanta unele tipuri de cancer.
Ciupercile
Despre ciuperci se stie ca sunt bogate in proteine si pot inlocui cu succes carnea, mai ales pe perioada postului. Insa despre ciuperci nu se stie ca acestea ajuta la productia de globule albe care ajuta corpul sa lupte mai usor cu boala.
Din fericire ciupercile se pot gati in diverse moduri, raspunzand multor preferinte. Se pot servi calite, fierte, gatite la cuptor sau pe gratar. Ciupercile se pot folosi in ghiveci de legume, la frigarui, la pizza, la omleta, la placinte de legume, in supa crema dar si in multe alte preparate culinare.
Ghimbirul
Ghimbirul este recunoscut in special pentru gustul sau iute-mentolat. Se intrebuinteaza in multe preparate, dar putini dintre noi stiu ca ghimbirul lupta cu boala, intarind sistemul imunitar.
Ghimbirul poate fi folosit in multe preparate in special la fripturi. Ceaiul de ghimbir este un excelent tonic pentru organism. Servit inainte de masa, ceaiul de ghimbir ajuta digestia.
Insa marele beneficiu al consumului de preparate cu ghimbir il reprezinta lupta impotriva bacteriilor. Ghimbirul confera organismului o stare placuta de caldura. Elimina toxinele stocate de la nivelul organelor in special din plamani si sinusuri. Curatand caile respiratorii dar si sistemul limfatic, ghimbirul elimina toxinele care cresc riscul de infectii. Hreanul ajuta si el organismul in lupta cu raceala si gripa.
Citricele
Apreciate pentru parfumul lor deosebit, dar si pentru gustul acrisor, citricele sunt o sursa insemnata de vitamina C (acid ascorbic) pentru organism. In plus, s-a dovedit ca un aport de vitamina C pe perioada tratamentului contra racelii si gripei ajuta in ameliorarea simptomelor.
Tu cum reusesti sa iti protejezi sistemul imunitar?
Comentarii legate de Top alimente care iti intaresc sistemul imunitar