Dieta ketogenetica

Ati auzit de dieta ketogenetica? Piata abunda in carti de diete care promit tot felul de asa-zise solutii imbatabile in lupta cu kilogramele in plus. Una dintre aceste carti este cea scrisa de Lyle MacDonald in 2003 si care se cheama „The ketogenetic diet”.
Cand este momentul potrivit pentru o dieta
Multe dintre mamici se grabesc sa tina dieta sau sa isi impuna tot felul de restrictii fara a cere avizul unui specialist. Supararea de a ramane cu multe dintre kilogramele acumulate in timpul sarcinii chiar si dupa aducerea pe lume a bebelusului, impinge la tot felul de restrictii culinare. Marea greseala este aceea de a incepe un program alimentar fara realizarea in prealabil a unor analize medicale si fara avizul doctorului. Asa se face ca in urma multor diete femeile incep sa aiba anumite probleme medicale.
Multe dintre mamici sunt subiective atunci cand se privesc in oglinda si cred ca este cazul sa inceapa o dieta. Acest raspuns trebui dat doar de medic, caci imediat dupa nastere nu este momentul oportun pentru a tine o dieta. Mamica trebuie sa aiba grija de sanatatea sa, iar restrictiile culinare ii pot afecta sanatatea daca alapteaza. Bebelusul nu este privat de vitamine si minerale, fiindca laptele ii furnizeaza necesarul, dar mama va resimti carente serioase daca nu se hraneste cat mai corect. Asadar, trebuie terminata perioada alaptarii si abia ulterior o mamica poate sa implementeze un nou program alimentar, dar de preferat dupa realizarea unui consult medical.
Care sunt principiile de baza in dieta ketogenetica
Dieta ketogenetica dispune de doua faze. Una de atac, restrictiva si in care se pot pierde multe kilograme in plus, iar cea de-a doua de mentinere care poate fi abordata pe termen lung, chiar toata viata. Prima faza este poate cea mai grea, in cadrul acesteia organismul se obisnuieste cu noile schimbari culinare. Cea de-a doua etapa poate fi urmata dupa bunul plac fie pe o perioada anume de timp, fie tot restul vietii, prevenind astfel luarea in greutate.
Dieta ketogenetica se desprinde de restul dietelor prin restrictiile in ceea ce priveste carbohidratii si fibrele. Este o dieta bogata in grasimi, aspect care o poate face greu de abordat. Pe de alta parte, recomanda consumul de proteine, insa nu orice fel.
Dieta devine eficienta in raportul cu programul de sport. De 3-4 ori pe saptamana se recomanda activitati cardio.
Se recomanda seminte, nuci, migdale, alune, fistic, alune de padure, uleiuri vegetale (de in, de canepa, de cocos), seminte de dovleac, germeni de grau, iarba de grau, masline, avocado, seminte de struguri, cocos, unt, smantana fermentata.
Proteinele sunt foarte importante in dieta ketogenetica. Carnea de porc, de peste, de oaie, de vita si branzeturile fermentate sunt recomandate. Slanina, maduva si ficatul sunt alte surse de proteine recomandate.
Pe de alta parte, este restictionat consumul de alimente bogate in fibre si carbohidrati. Din aceasta categorie fac parte, spanacul, salata verde, varza, broccoli, fasolea verde, ceapa, castravetii si rosiile. Alimentele bogate in fibre si carbohidrati, precum cele mentionate mai sus, nu se consuma in zilele in care se mananca nuci, migdale si alte oleaginoase.
In faza de atac a dietei ketogenetice este interzis consumul de mancaruri pe baza de cereale (mamaliga, paine, covrigi, paste etc). De asemenea, lista interdictiilor culinare se prelungeste cu zahar, miere, sucuri dulci, carbogazoase, alcool, lactate nefermentate care au lactoza (zahar), fructe si cartofi. Din cand in cand se pot consuma fructe de padure (afine, catina, zmeura). Se recomanda pentru detoxifierea corpului plante aromatice precum: rozmarin, cimbru, salvie, ghimbir si coriandru. Telina, sfecla rosie, morcovul si ciupercile se mananca rar.
Foarte rar se consuma mazare, linte si naut. In zilele in care nu se mananca nuci, migdale si alte surse de uleiuri, se pot consuma, ocazional, tulpini de telina, dovlecei, fenicul, andive, varza de Bruxelles, spirulina etc.
Siropurile dulci de artar si agave sunt interzise in dieta.
Atat in faza de inceput, de atac a dietei, dar si in faza de mentinere, se vor servi cel putin patru mese pe zi. In prima etapa a dietei aportul caloric va fi diminuat cu 500 de calorii. De exemplu, daca o femeie are nevoie de 2000 de calorii pe zi, ea va avea nevoie de 1500 de calorii in prima faza a dietei. Iar un barbat daca are nevoie de 2500 de calorii pe zi, in prima faza a dietei va servi doar 2000 de calorii. Mai trebuie spus ca prima faza a dietei se poate personaliza in functie de numarul de kilograme care se doresc sa se dea jos.
Prima etapa a dietei ketogenice este cea care promite cele mai multe rezultate. Se pierd multe kilograme constand in excesul de apa din corp, grasimi si toxine. Dupa aceasta faza se pot pierde intre 1 si 2 kilograme pe saptamana.
Avantajele si dezavantajele dietei ketogenetice
In primul rand, dieta nu se recomanda a fi urmata fara avizul unui medic. Se recomanda un set de analize de sange si ecografii abdominale. Mai trebuie precizat faptul ca dieta a fost conceputa pentru ameliorarea starilor de epilepsie, urmata apoi de o perioada de slabire si de mentinere in forma.
Dieta vine la pachet atat cu avantaje, dar si cu dezavantaje. Ea trebuie pliata dupa nevoile personale si in niciun caz urmata din proprie alegere. Prima etapa a dietei se poate personaliza in functie de numarul de kilograme care se vor a se da jos. Prin instalarea starii de cetoza in organism se grabeste arderea depozitelor de grasimi din corp, este reglat nivelul de glucide din sange, este imbunatatita claritatea mentala, psihica, este prevenita evolutia tumorilor existente. Se grabeste senzatia de satietate si preventia foamei pe perioada zilei.
Iar dezavantajele se inscriu inca de la inceput. Dieta este dificila prin prisma faptului ca nu se pot consuma alimente bogate in grasimi fara proteine. Raportul lipide proteine este destabilizat. In dieta nu se consuma niciodata portii mari de carne, nuci si branza.
In urma dietei se pot depista inflamatii cronice si o incetinire a metabolismului. In plus, dieta ketogenetica se inscrie de la bun inceput in categoria acelor diete drastice care exclud anumite grupe de alimente. Alimentele excluse din dieta sunt de altfel surse importante de nutrienti. De aceea, de cele mai multe ori, cei care adopta aceasta dieta ajung sa ia suplimente pe baza de magneziu, zinc, omega 3, lecitina, antioxidanti, carnitina, enzime digestive si ulei de cocos. Poate fi si acesta considerat un dezavantaj.
Concluzii
Asadar, mare atentie la minusurile si plusurile din cadrul acestei diete. Cel mai bine este sa se realizeze un program alimentar personalizat impreuna cu un doctor. De asemenea, este de bun-augur sa nu realizeze o excludere a multor grupe de alimente, ci mai degraba sa se incerce un echilibru intre grupele de alimente, dar si modul inteligent de a alege alimentele si de a pregati meniurile.
Comentarii legate de Dieta ketogenetica