Dieta Dukan
Dieta Dukan a devenit in ultima perioada tot mai populara. In lumea mondena, dieta dukan pare sa fie secretul reusitei pentru siluetele pe care le infatiseaza vedetele. Insa laudele pentru acest program de slabit au fost auzite mai intai in strainatate. Asa se face ca vedete precum Jennifer Lopez sau Gisele Bundchen au urmat pasii acestei diete slabind spectaculos.
In ce consta dieta Dukan
Dieta dukan a aparut in urma cu mai bine de 30 de ani si are la baza cartea „Nu știu sa slabesc („Je ne sais pas maigrir”) care a devenit una dintre cele mai bine vandute carti in 2000.
Dieta conceputa de doctorul Pierre Dukan s-a dorit a fi un program de combatere a obezitatii, care este o afectiune ce implica multe riscuri. Asadar, dieta este mai degraba un program de preventie a bolilor, in special obezitatii care este atat de riscanta pentru o persoana care se chinuie cu kilogramele in plus.
Etapele dietei Dukan sunt:
- faza de atac
- faza de croaziera
- faza de consolidare
- faza de mentinere
Asa cum ii spune si numele, faza de atac este o etapa agresiva. In aceasta perioada organismul este supus unor modificari drastice. Nu sunt permise in cadrul acestei etape glucidele, fainoasele, lipidele si legumele. Sunt permise doar surse de proteine. In aceasta perioada care durează 9 zile meniurile includ numai lactate, oua si carne. La micul dejun este acceptata o cana cu lapte si fulgi de ovaz.
In prima faza a dietei proteinele nu se gatesc prin prajire. Proteinele bifate pe listele meniurilor pot fi gatite fie la cuptor, fie pe gratar, fie la baie de aburi. Apa este foarte importanta pentru hidratare si detoxifierea organismului. De aceea se recomanda 1,5-2 litri de apa pe zi.
Etapa de croaziera este o perioada de numai 5 zile in dieta in care se consuma uneori numai proteine, alteori proteine si legume. Legumele nu se introduc toate deodata in meniu. Cartoful, morcovul, porumbul si orezul nu se consuma in aceasta perioada. Se evita asadar legumele care ingrasa rau. La micul dejun se recomanda lapte cu fulgi de ovaz.
Si in aceasta etapa nu se mananca paine sau alte surse de fainoase, nu se servesc dulciuri si nici grasimi.
Etapa de consolidare a dietei dukan dureaza 10 zile. O perioada in care organismul poate da jos 10 kilograme. Este totusi o perioada riscanta. Exista riscul ca organismul sa recupereze kilogramele pierdute. Riscul se datoreaza faptului ca se introduc din alimentele interzise. Se introduce orezul, mazarea, cartoful si porumbul. Se introduc fainoasele, legumele si fructele. Zi de zi se vor servi numai 3 felii de paine pe zi.
Joia este ziua in care se servesc numai proteine, nu se mananca glucide si lipide. In rest, grasimile se recomanda sa fie consumate cu moderatie ( ulei, margarina etc).
In cadrul acestei perioade nu se consuma alimente semipreparate, mezeluri, alimente afumate sau conserve.
Ultima etapa a dietei dukan, cea de mentinere este o faza pe termen lung. In cadrul acesteia se aplica regula ca ziua de joi sa includa numai meniuri proteice si nimic din clasa glucidelor sau a lipidelor. Prajelile se vor servi cu moderatie pentru a nu lua in greutate. Se permite astfel accesul la dulciuri si grasimi sau orice alt preparat dorit, doar o portie si aceea mica. Practic, se doreste ca prin respectarea a catorva reguli sa se creioneze un stil de viata sanatos, in care sa nu se faca excese. Exista astfel posibilitatea rasfatului cu alimente sau preparate din cele dorite, dar doar o portie. De asemenea, trebuie spus ca se permite accesul fainoaselor, dar cu moderatie, o portie pe saptamana.
Pro si contra dietei Dukan
Dieta este contraindicata persoanelor care sufera de boli renale, hepatice, este interzisa persoanelor vegetariene si gravidelor. Cu alte cuvinte, persoanele care servesc meniuri vegetariene sau tin post nu pot adopta aceasta dieta. Dieta nu se recomanda sa fie adoptata de mamicile care nu au cerut sfatul unui doctor. Dieta implica efecte adverse. De pilda, consumul ridicat de proteine favorizeaza cresterea de acid uric, pot aparea probleme renale, de aceea nici nu se recomanda persoanelor deja suferinde.
Dieta poate parea prea drastica prin restrictile la fructe si legume. In aceasta dieta glucidele sunt interzise. Spre final, permise dar cu moderatie, iar legumele sunt interzise o perioada, dupa care introduse pas cu pas. Poate aparea senzatia de refuz. Aportul de carne si alte proteine poate duce la: migrene, stari de irascibilitate, oboseala, constipatie si un colesterol marit. In plus, ficatul poate avea de suferit de pe urma instalarii chetozei.
In perioada in care legumele si fructele sunt interzise pot aparea deficiente la nivelul balantei de nutrienti din corp.
Dieta are si aspecte pozitive. Ii da o mana de ajutor organismului in lupta cu kilogramele in plus. Previne infarctul, obezitatea, atacul cerebral, diabetul si hipertensiunea. Afectiuni destul de serioase care pun sanatatea In pericol.
Nu este nevoie ca la alte diete sa se tina un jurnal al meselor si al numarului de calorii ingerate. Dieta functioneaza pe termen lung, ofera posibilitatea de mentinere in forma la greutatea dorita.
Insa pierderea multor kilograme intr-un ritm scurt nu este sanatos, contravine regulilor date de nutritionisti. Potrivit acestora intr-o luna se recomanda sa se slabeasca 3-4 kilograme, nu mai mult.
Tu ai incercat dieta Dukan? Cat ai reusit sa slabesti?
Comentarii legate de Dieta Dukan