Cele trei etape ale unei diete
Te-ai întrebat vreodată din ce cauza nutriţioniştii se contrazic de multe ori între ei? De ce unii din ei recomandă o dietă, alţii o combat? Unii sunt împotriva unor alimente pe care alţii le recomandă? Nu te-ai simţi mult mai bine dacă ai avea o imagine completă referitor la metoda de slăbire potrivită pentru tine?
Acest articol are exact această menire: să explice diferenţele între abordările nutriţioniştilor dar şi să clarifice ce înseamnă o dietă corectă pentru organismul tau. De aceea, pentru a înţelege cu adevărat în ce constă o dietă dar şi cât de importantă este nutriţia, am definit trei etape esenţiale în procesul de slăbire. Cele trei etape, dacă sunt înţelese şi abordate corect, te vor ajuta să ai un stil alimentar sănătos.
Pe zi ce trece, devenim tot mai frustraţi în căutarea unei diete care să ne ajute să slabim. Cei mai mulţi din nou refuzăm din start o dietă care impune prea multe restricţii, ni se pare extrem de costisitoare sau chiar imposibil de ţinut raportat la activitatea noastră zilnică (de ex, o dietă care impune masa la ore fixe, deşi noi nu avem un program stabil). Sunt şi curajoşi care testează tipurile de diete, le adoptă pe cele cu rezultate bune sau suferă dezamăgiţi când constată că după renunţarea la dietă, kilogramele nedorite au revenit.
Evident, eterna bătălie între cei care includ carnea în diete şi cei care sunt total împotriva ei şi, pe de altă parte, între cei care promovează gătitul şi cei care se hrănesc doar cu mâncăruri nepreparate (doar alimente crude) adaugă un plus de confuzie.
Aşadar, cine are dreptate? Ei bine...toţi!
Etapele prezentate mai jos explică diferenţele dar aduc şi clarificările necesare. Acestea sunt: dieta terapeutică, dieta care te menţine sanatos şi dieta experimentală. Înţelegerea celor trei etape ne ajută să alegem o dietă potrivită pentru noi, să scăpăm de frustările unei diete care nu ne ajută să obţinem rezultatele dorite dar şi să luăm cea mai bună decizie pentru organismul nostru.
Dieta terapeutică
Această etapă se referă la efectul unei diete de a trata o boală sau de a reduce efectele neplăcute ale unui simptom. Cele mai bune exemple sunt: reducerea nivelului de colesterol, tratarea diabetului, a gutei, diverse alergii sau probleme cu sistemul digestiv, etc. Sunt foarte multe situaţii medicale ce recomandă o dietă restrictivă. Uneori, dieta poate să fie recomandată temporar (de ex: bolnavilor de hepatită) sau trebuie respectată pe termen lung (de ex: diabeticii).
In cele mai multe cazuri, respectarea unei diete recomandate de medic are rolul de ameliorare a simptomelor bolii.
Chiar dacă o dietă construită special pentru a trata sau ameliora o boală are efecte pozitive, nu înseamnă că va avea acelaşi rezultat benefic şi pentru un om sănătos (dimpotrivă, uneori poate duce la dezechilibre în organism şi la creşterea în greutate). Un om bolnav care urmează o anumită dietă pentru a slăbi, trebuie să se asigure că acea dietă are în primul rând un efect terapeutic. Abia după tratarea bolii, va putea încerca un regim alimentar care să îl ajute să slabească.
De reţinut că dietele terapeutice sunt bune pentru refacerea organismului însă doar atunci când este respectată perioada pentru care sunt recomandate (nu trebuie prelungită o astfel de dietă doar pentru că te simţi mai bine sau observi ca ai slabit). Imediat după o dietă terapeutică va urma o dietă pentru menţinere.
Dieta care te menţine sănatos
Această etapă are rolul de a te menţine sănătos (nu neapărat de a te ajuta să slăbeşti). Alimentele sunt alese în funcţie de capacitatea lor de a ne hrăni, de a sprijini metabolismul şi de a ne menţine starea de sănătate dobândită prin etapa anterioară.
Pe acestă etapă este bine să ne concentrăm cel mai mult, fiindcă în multe situaţii, adoptarea unei diete corecte duce la scăderea în greutate fără să fie nevoie vreu regim special. Uneori, trebuie să renunţăm la anumite alimente sau obiceiuri alimentare pentru a trăi sănătos. Atunci când am adoptat o dietă de menţinere corectă, trebuie să o respectăm o perioadă mai lungă de timp (până când organismul notru se va obişnui cu noul stil de viaţă şi îşi va reporgama toate „preferinţele”. (de ex: daca renunţi la a bea sucuri acidulate, organismul va „cere” pentru o vreme acelaşi aport de zahăr dar, treptat, nevoia va scădea).
Ideea de bază a acestei etape este menţinerea unui regim alimentar echilibrat care să ajute metabolismul şi să asigure un organism sănătos. După ce ne însuşim un astfel de regim, putem avansa la etapa experimentală.
Etapa experimentală a unei diete
In această etapă, organismul nostru este supus unui experiment (orice tip de dietă pentru slăbit poate fi considerat un experiment). Acum este momentul să ne întrebăm: cum va influenţa metaboslimul acest regim alimentar? Cum îmi poate afecta sănătatea dieta respectivă? Cum mă voi simţi fizic dar şi emoţional dacă respect regulile impuse de această dietă? Cât de bine reuşesc să o includ în viaţa mea (fără să genereze conflicte sau nemulţumiri)?
Atunci când adoptăm o dietă, cel mai bine ar fi să alegem o perioadă de testare ( de ex: o săptămână) în care să nu ne stabilim un anumit obiectiv ci doar să verificăm dacă se potriveşte cu stilul nostru de viaţă, cu programul de lucru, cu stilul alimentar al familiei, etc). In felul acesta evităm frustarea că nu avem rezultate desi am început o noua dietă!
Orice aliment nou introdus în regimul alimentar (sau la care am renunţat) va genera modificări la nivel de metabolism şi deci poate duce la un dezechilibru. De aceea, o dietă perfectă nu există. Mai mult decât atât, o dietă care ar avea rezultate bune pentru toţi prietenii tăi s-ar putea să se dovedească a fi o mare nereuşită. Nu pentru că nu eşti suficient de consecvent, ci pentru că nu este dieta potrivită pentru tine. Aşadar, conceptele de „dietă perfectă” sau „ cea mai bună dietă recomandată de nutriţionişti” nu există. Fiecare organism este diferit şi de aceea fiecare dietă trebuie personalizată.
De exemplu, o dietă ce are la bază lipsa carbohidraţilor poate să aibă efecte negative asupra unei persoane active fizic (va duce la oboseală, stare de agitaţie, etc).
Alege acea variantă care îţi permite să mânănci sănatos şi echilibrat şi testează o scurtă perioadă dieta magică pe care ti-a recomandat-o nutriţionistul sau pe care ai găsit-o în căutările tale (fie că e vorba de dieta paleo, duncan, dieta kosher, low-fat sau orice alt tip de dietă „celebră”).
Acum ai toate informaţiile necesare pentru a face o analiză completă şi corectă asupra dietei tale zilnice. În care din cele trei etape te regăseşti în acest moment? Tinând cont de informaţiile prezentate, crezi că vei putea să alegi dieta corectă şi potrivită pentru organismul tău?
Comentarii legate de Cele trei etape ale unei diete