Dieta Kosher

Dieta Kosher presupune un stil alimentar de inspiratie evreiasca si are la baza ideea de control al alimentatiei si al preparatelor culinare pe care le consumi. Ceea ce alegi sa mananci este foarte important in aceasta dieta iar alimentele sunt impartite in functie de anumite criterii in permise sau nepermise (neKosher).
Acest regim alimentar poate fi adoptat daca se potriveste cu propria ta viziune legata de calitatea nutritiva a produselor alimentare. Poti alege sa consumi in functie de regulile Kosher din bucataria israeliana dar modul in care alegi alimentele are o importanta la fel de mare.
Alimentele care compun dieta Kosher
Sunt mai multe categorii de alimente care compun aceasta dieta insa modul in care sunt consumate conteaza in primul rand.
Laptele si produsele lactate
Aceste alimente, desi sunt esentiale in bucataria israeliana, se combina in alimentatia zilnica doar cu salate sau legume si niciodata cu carne. Lactatele pot avea si un procent de grasime mai mare daca nu sunt consumate impreuna cu preparatele din carne.
Produsele din carne
In dieta Kosher nu sunt incluse toate tipurile de carne ci doar carnea de miel sau vita si pestele. Valoarea nutritiva a carnii este ridicata si asigura necesarul de proteine de care organismul are nevoie fara sa fie procesata in exces.
Chiar daca in dieta originala convingerile religioase stau la baza consumului de carne (prepararea ei este un ritual in sine), adeptii acestui regim in toate tarile lumii considera ca tipurile de carne permise sunt si cele mai sanatoase pentru organism.
Fructele si legumele
Ca multe alte diete, si regimul Kosher include legume si fructe din abundenta dar si cereale din grau sau porumb. Valorea lor nutritiva, continutul bogat de vitamine, minerale si fibre dar si valoarea energetica pe care o preluam prin consum le pozitioneaza in varful multor diete de slabit sau pur si simplu in planul alimentar sanatos al fiecaruia dintre noi.
Modul de prepapare a alimentelor
Chiar daca in dieta Kosher este permisa carnea, aceasta trebuie preparata fara sa existe urme de sange si doar anumite mancaruri sunt acceptate. Nu se gatesc astfel organele interne ci doar muschi gatit sub forma de friptura uscata sau prajeli.
O masa ce contine produse lactate trebuie sa fie la o distanta de cateva ore (3-6 ore) de una compusa pe baza de carne.
Ceaiul negru este inclus in consumul zilnic si ajuta la digestia alimentelor.
Fructele sunt si ele consumate intre mese sau incluse in prepararea unor retete gustoase dar sanatoase. Ai libertatea de a le combina asa cum simti, important este sa tratezi cu atentie orice detaliu din dieta ta zilnica.
Analizeaza asadar alimentele consumate de tine zilnic si testeaza dieta Kosher inainte de a te decide daca este stilul alimentar pe care vrei sa il alegi. Desi tentatiile sunt mari tinand cont de preparatele culinare romanesti, poti oricand sa urmezi macar regulile de a consuma alimentele dupa regulile bucatariei israeliene.
Comentarii legate de Dieta Kosher