Cum protejezi copilul de muscatura de capuse
Capusele sunt periculoase pentru copii dar si pentru oameni mari fiindca muscatura lor poate produce o afectiune serioasa numita boala Lyme (sau borelioza).
Anumite conditii de mediu incurajeaza inmultirea capuselor, mai ales in zona de padure, parcuri sau chiar zone inverzite din curti sau gradini.
Nu toate capusele transporta bacteria care produce boala Lyme, ci doar cele care au muscat initial un animal infectat. Dupa ce se hranesc, parazitand un animal, ele se agata de frunze si pot sa se prinda apoi de haine sau de piele.
De ce este periculoasa boala Lyme?
Boala Lyme este periculoasa fiindca afecteaza pielea, sistemul nervos si alte organe interne. Simptomele sunt diferite in functie de persoane si nu intotdeauna se manifesta cele 3 stadii cunoscute ale bolii.
Primul simptom este aparitia unei iritatii de forma circulara la 1-2 saptamani dupa muscatura de capusa. Cercul rosiatic poate aparea oriunde pe corp si desi este o iritatie specifica acestei afectiuni, nu apare intotdeauna.
In acelasi timp cu iritatia, un copil bolnav va manifesta semne specifice gripei - oboseala, umflarea ganglionilor limfatici, dureri de cap, dureri de musculatura.
In cazul in care boala nu este tratata, simptomele trec de la sine dar infectia se raspandeste in continuare in organism, raspandindu-se spre organe. Intervine asadar starea de rau, oboseala accentuata si chiar iritatii in alte zone decat locul intepaturii.
Boala este periculoasa in cazul copiilor dar si adultilor fiindca afecteaza inima, apar batai neregulate si dureri in piept. In plus, poate fi afectat sistemul nervos, aparand paralizia fetei sau a unor membre. Incheieturile se umfla si devin dureroase. In cazul in care boala nu este detectata si tratata din timp pot sa apara artrita, deteriorarea functiilor cognitive.
Boala poate fi periculoasa si in cazul unei sarcini dar se transmite foarte rar bebelusului.
Animalele de casa pot aduce capuse
Tinand cont ca animalele de casa sunt predispuse sa ia capuse din zonele cu verdeata, ele le pot transmite si membrilor familiei. Daca ai un animal de casa nu il lasa nesupravegheat, deparaziteaza-l de fiecare data cand il aduci in casa folosind un sampon special.
Daca observi semnele de iritatie pe corpul copilului tau, mergi la spital cat mai repede. Testele de sange pot ajuta la diagnosticarea acestei afectiuni, desi nu sunt intotdeauna precise.
Sfaturi pentru prevenirea acestei boli
Boala poate fi prevenita daca protejati copiii in zonele unde pot trai capuse sau daca urmati cateva reguli importante.
In primul rand, nu mergeti la picnic in zone cunoscute ca fiind populate de paraziti. Evitati padurile cu zone umbrite, umede sau iarba inalta. Tufisurile din parcuri sau spatiile verzi din fata blocurile sunt la fel de periculoase, mai ales daca aveti animale de casa.
Faceti baie animalelor pe care le duceti in casa folosind sampon pentru deparazitare.
Este recomandat sa imbracati copiii in haine de culoare deschisa astfel incat capusele sa fie usor de observat. In plus, copii trebuie sa poarte sosete, pantaloni lungi si ghetute sau adidasi, bluzite cu maneca lunga atunci cand merg la padure, astfel incat nicio insecta sa nu patrunda intre haine si piele. Regula se aplica si pentru alti paraziti, nu doar capuse.
Folositi o paturica pentru picnic de culoare deschisa si nu lasati copiii sa se aseze direct pe pamant. Evitati zonele inconjurate de tufisuri si verdeata inalta.
Copilul trebuie schimbat si spalat de fiecare data cand vine de la joaca si verificat sa nu aiba capuse ai ales in zona gatului, in spatele urechilor, la subrat, in zona inghinala sau in spatele genunchilor.
Unguentele care contin substante impotriva insectelor sunt utile si pot sa protejeze copilul de muscaturi dar cumparati doar produse recomandate de farmacist.
In cazul in care gasesti o capusa, ai doua variante de a actiona. Prima este aceea de a merge rapid cu copilul la spital astfel incat capusa sa fie extrasa de un medic specialist. A doua varianta este sa o extragi chiar tu folosind o penseta si apucand capusa cat mai aproape de pielea copilului, astfel incat sa ii smulgi si capul. Nu arunca la gunoi capusa, ci pune-o intr-un borcanel de sticla pentru a-i face analize la o clinica veterinara. In felul acesta vei putea vedea ce boli transmite capusa respectiva si daca exista riscul ca muscatura sa fi provocat boala Lyme.
Ai si alte sfaturi pentru mamici legate de protectia impotriva capuselor? Asteptam comentariile tale!
Citeste despre Toxiinfectia alimentara la copii
Comentarii legate de Cum protejezi copilul de muscatura de capuse
Cel mai bun sfat cred este sa mergi la spital pentru ca incercand s-o scoti singur sa nu fie alte probleme