Toxiinfectia alimentara la copii
Toxiinfectia alimentara apare atunci cand consumam alimente alterate sau contaminate cu bacterii si paraziti. Pentru copii, o intoxicatie de acest tip poate sa fie periculoasa daca nu o tratam corespunzator.
In functie de gradul de contaminare al acestora dar si de rezistenta organismului unui copil, putem avea o toxiinfectie alimentara mai grava sau una care se trateaza rapid.
Alimentele pot fi contaminate fie in procesul de preparare, fie ulterior, daca sunt tinute in conditii lipsite de igiena sau alaturi de alte alimente ce contin bacterii.
Chiar si legumele si fructele proaspete pot provoca o intoxicatie alimentara daca au fost stropite cu substante nocive sau au crescut prin folosirea de ingrasaminte infestate.
Cele mai periculoase cazuri sunt cele de toxoplasmoza si listerioza, care provoaca malformatii si avort spontan in cazul femeilor insarcinate si pot duce la complicatii serioase in cazul copiilor.
Simptomele toxiinfectiei alimentare
Primul simptom manifestat la copii este diareea. La scurt timp apar insa varsaturile si durerile de burta dar si starea de oboseala. Un adult sanatos poate sa manifeste simptome mult mai blande chiar daca a consumat acelasi aliment contaminat precum un copil. De aceea, in cazul copiilor, este necesara o atentie suplimentara.
In functie de bacteria sau parazitul care a provocat intoxicatia, unele simptome pot fi mai severe.
Cateva din aceste situatii sunt:
- In cazul botulismului, copilul incepe sa vada dublu si are o stare de slabiciune generala (cam dupa 15 ore de la infestare) fiindca bacteria provoaca paralizie musculara si nervoasa.
- Toxoplasmoza se manifesta prin inflamarea ganglionilor limfatici, dureri si crampe musculare si chiar simptome asemanatoare cu cele ale gripei.
- Listerioza se manifesta prin febra, greata, dureri musculare, dureri de cap sau chiar convulsii.
- Infectia cu E. coli este periculoasa fiindca poate provoca uneori complicatii severe la nivelul rinichilor, mai ales in cazul copiilor mici.
- Infectia cu salmonela poate duce la diaree severa si deci deshidratare puternica, motiv pentru care deseori e necesara spitalizarea.
- Infectia cu giardia este la fel de periculoasa si necesita un tratament mai indelungat. Se manifesta prin crampe intestinale si diaree.
Pentru cazurile de mai sus si simptomele asociate, este neaparat necesar controlul de urgenta.
In cazul bebelusilor, deshidratarea severa poate fi observata prin lipsa urinei pe o perioada mai mare de cateva ore sau zonele de la nivelul craniului (care nu sunt osificate dupa nastere) par adancite.
Atentie Atunci cand varsaturile dureaza 1-2 zile in cazul copiilor, cateva ore in cazul bebelusilor sau mai mult de 4 ore in cazul nou-nascutilor, trebuie consultat un medic specialist.
In cazul gastroenteritelor si existentei simptomelor normale (diaree, crampe abdominale) nu se prescrie un tratament ci doar regim alimentar.
Cum tratam o intoxicatie alimentara?
In primul rand, hidratarea este cea mai importanta fiindca prin diaree si varsaturi, corpul pierde apa din organism. Copilul trebuie sa consume alimente usor digerabile (supe de legume), sa manance des si putin pentru a nu obliga stomacul sa digere o cantitate mare de mancare.
Pentru a opri varsaturile si diareea s recomanda ceaiul de menta sau medicamente prescrise de medic. In cazul unor anumite bacterii sau paraziti, va fi nevoie de tratament cu antibiotice sau alte tipuri de medicamente.
Sucul de portocale si ceaiul de ghimbir sunt indicate pentru a elimina toxinele din corp si pentru a ajuta sistemul digestiv. Orezul fiert (sau doar zeama) este indicat pentru a trata natural diareea.
Pe masura ce organismul isi revine, copilul poate sa manance si alimente solide dar fara condimente, fara grasime, neindulcite : legume coapte, paine prajita, fructe stoarse sau coapte.
Cum prevenim toxiinfectia alimentara in cazul copiilor?
Copiii au un risc crescut de a se imbolnavi de toxiinfectie mai ales daca nu sunt supravegheati sa aiba o igiena riguroasa si daca au un sistem imunitar slabit.
O educatie corecta privind igiena il va ajuta pe copilul tau sa se protejeze atat de intoxicatii cat si de alte boli contagioase. De aceea trebuie invatat sa isi spele mainile inainte de masa sau dupa ce vin de la joaca, sa evite atingerea fetei daca au mainile murdare si sa spele fructele sau legumele inainte sa le consume. Sanatatea copilului este influentata direct de aceste masuri de igiena.
Pachetul pentru gradinita sau scoala trebuie sa contina alimente care nu se altereaza daca sunt tinute la temperatura camerei. Carnea trebuie gatita foarte bine, incat sa dispara culoarea roz. Mezelurile trebuie evitate pe cat posibil in alimentatia copiilor fiindca riscul de contaminare este ridicat (pe langa faptul ca acestea contin conservanti si carne procesata in exces).
Copiii pot fi sensibili la consumul de oua; asigurati-va ca sunt proaspete si nu pastrati oua crapate in frigider. Pestele trebuie cumparat din surse sigure si gatit foarte bine. Dulciurile (ciocolata, prajituri) pot provoca intoxicatii serioase, de aceea se recomanda o atentie sporita.
Verifica notorietatea firmelor de catering care furnizeaza mancarea la gradinita sau scoala, in taberele unde merg copiii sau la petrecerile organizate de alti copii ori in alte situatii asemanatoare.
Carnea trebuie pastrata congelata si se va gati la scurt timp dupa decongelare. Alimentele din frigider trebuie depozitate in recipiente separate (legumele nu trebuie sa se atinga de alimente preparate, mezeluri sau branzeturi, mai ales daca nu sunt spalate inainte de a fi depozitate); nu se recomanda pastrarea lor in pungi de plastic.
Evitarea mancarurilor de tip fast-food; in cazul in care se mai fac si exceptii acestea trebuie consumate imediat dupa preparare (data lor de expirare este foarte scurta - in jur de 5-10 minute).
Evitarea sucurilor din comert care pretind ca au pulpa de fructe sau sunt naturale dar ingredientele arata un continut ridicat de zahar si conservanti. Daca sunt depozitate in conditii nepotrivite (in spatii cu temperatura ridicata) acestea pot duce la intoxicatii serioase. Alternativa trebuie sa fie intotdeauna fructele proaspete stoarse.
Comentarii legate de Toxiinfectia alimentara la copii