Cancerul de san - semne si tratament
Cancerul de sân este una din temerile femeilor dar este deopotrivă un tip de cancer care poate fi identificat din timp şi tratat.
Deşi sunt multe campanii de informare a mămicilor cu privire la cancerul mamar, sunt binevenite informaţii noi care te pot lămuri legat de simptome, factorii de risc şi tratamentele potrivite.
Faţă de alte tipuri de cancer care pot fi detectate în urma unui control amănunţit, cancerul de sân poate fi detectat de orice femeie la o simplă palpare a sânilor.
Cu cât facem mai des această palpare cu atât sunt şanse să descoperim în timp util anumite probleme care apar la nivelul sânilor.
Totul ţine de noi si de atenţia pe care o acordam corpului nostru în general.
Simptome şi factori de risc ale apariţiei cancerului
Cancerul de sân este o tumora malignă, mai exact o aglomerare de celule care cresc anormal şi într-un ritm necontrolat.
In cazul femeilor, este cel mai frecvent tip de cancer dar nu este principala cauză de deces, tocmai pentru că poate fi identificat din timp.
Simptomele principale sunt:
- un nodul la nivelul sânului sau în dreptul axilei, nedureros sau dureros
- scurgeri sau sângerari la nivelul mameloanelor
- modificarea mărimii sau formei sânilor
- modificarea culorii pielii, roseaţă sau chiar cruste in jurul mamelonului
Sunt diverse cauze care cresc riscul apariţiei cancerului de sân, prima fiind vârsta înaintată, astfel că şansele cresc de la o categorie de vârstă la alta. Alţi factori care cresc riscul de apariţie sunt:
- Istoricul medical al familiei (dacă au existat şi alte cazuri de cancer mamar printre rudele apropiate)
- O menstruaţie prea timpurie sau apariţia menopauzei prea târziu.
- Radioterapia, mai ales dacă suntem expuse de la o vârstă mică la acest tip de tratament.
- Hormonii, mai ales dacă sunt administraţi perioade lungi de timp, cum ar fi pastilele contraceptive luate pe o perioada mai mare de 3-4 ani.
- Dieta sau alimentaţia necorespunzătoare, care conţine conservanţi sau substanţe cancerigene.
- Consumul de băuturi alcoolice
- Tesutul mamar mai dens decât la alte femei.
- Obezitatea şi dieta bazată pe grăsimi.
- Nasterea unui copil la o varsta mai inaintata- la peste 30 de ani.
Cum identificăm cancerul de sân?
Cancerul de sân poate fi identificat prin palparea sânilor sau prin mamografii realizate periodic. Femeile tinere trebuie să facă o mamografie o dată la doi ani iar cele care au peste 40 de ani, o dată pe an.
In plus, examinarea sânilor trebuie să fie un ritual pe care orice femeile trebuie să îl facă, măcar o dată pe lună, fără însă a înlocui consultaţia medicului.
Pe parcursul unei luni poţi observa modificările care apar în textura sânului, înainte sau după menstruaţie, in timpul ovulaţiei sau în perioada următoare. Dacă eşti familiarizată cu modul în care arată şi se simt sânii tăi la palpare, poţi identifica mai uşor modificările care pot să te îngrijoreze.
Sunt mai multe poziţii din care se face examinarea. Astfel, stând în picioare în faţa unei oglinzi, verifică sânii şi poziţia mameloanelor, dacă sunt pliuri ale pielii sau modificări de culoare, având mâinile in trei poziţii: cu mâinile pe şolduri, ridicate deasupra capului şi palmele apropiate şi cu mâinile pe lângă corp.
Palparea se face în timpul duşului, când pielea este umedă, astfel încat degetele să alunece. Mâna trebuie mişcată în sensul acelor de ceasornic şi va palpa sânul opus mâinii ridicate la spatele capului. Se verifică zona din jurul mamelonului, cea de sub axilă şi din jurul sânilor.
Cea mai bună perioadă de verificare a sânului este la o săptămână după ciclul menstrual, fiindcă sânul nu este sensibil sau tumefiat.
Ai grijă de corpul tău şi verifică periodic modul în care arată sânii tăi, textura lor sau dacă există urme de noduli. Nu înlocui examinarea pe care o faci acasă cu o mamografie măcar o dată pe an sau la doi ani.
Tu îţi faci singură examinarea sânilor? Cat de des mergi la un control medical pentru verificarea starii de sanatate a sanilor? Hai pe forumul mamicilor de 30+ ani pentru sfaturi si raspunsuri la intrebarile tale!
Comentarii legate de Cancerul de san - semne si tratament
Adevarat ,trebuie sa vedem daca suntem sanatoase, sa facem acest control pentru a evita situatii neplacute ce ne pun in pericol sanatatea.