Ce rol joaca hormonii in dezvoltarea fetitelor?

Parintii de fete ofera adesea sfaturi importante legate de dezvoltarea lor si de rolul pe care il au hormonii in procesul de crestere.
Nu doar la pubertate hormonii sunt importanti in dezvoltarea copiilor tai, ci si in copilarie sau chiar din etapa de bebelus.
Hormonii au un rol important in dezvoltarea creierului bebelusilor si in dezvoltarea normala a corpului lor si a organelor genitale.
In cazul fetitelor, ovarele produc estrogen inca de la o varsta mica si acest hormon influenteaza si intelectul fetelor, abilitatea de a comunica si de a se atasa de ceilalti.
Estrogenul nu este singurul hormon care influenteaza dezvoltarea fetitelor, serotonina si oxitocina sunt alti neurohormoni care se gasesc intr-o cantitate mai mare la nivelul creierului.
Un nivel crescut al serotoninei este motivul pentru care fetitele se calmeaza mai repede decat baietii si sunt mai putin iritate in primii ani de viata. Oxitocina este cea care contribuie la inteligenta emotionala a fetitei tale si la reactiile ei privind atasamentul, afectiunea si reactiile la emotiile celor din jur.
Mamicile povestesc Despre inteligenta emotionala a fetitelor
Ioana are doi copii: Cosmin, un baietel de 3 ani si o Andra, o fetita de un an si jumatate. In una din zile a scapat din greseala o farfurie cu fasole uscata pe podeaua din bucatarie si boabele s-au imprastiat peste tot. Asezandu-se in genunchi sa ridice farfuria, cei doi copii au alergat spre ea. Cosmin a inceput sa culeaga boabele si sa le aseze in farfuria din mana ei, pe cand Andra o mangaia pe obraz pe mamica ei, o incercare instinctuala de a ii readuce confortul emotional si linistea.
Povestea de mai sus probabil nu surprinde mamicile care au mai multi copii, baieti si fete. Diferentele se vad chiar si atunci cand copiii sunt bebelusi.
Sunt insa si momente in care hormonii duc la actiuni ale fetitelor pe care parintii nu stiu cum sa le abordeze. Descoperirea organelor genitale de catre copii este un lucru absolut normal. Veti observa ca fetitele (dar si baietii) isi ating organele genitale sau se mangaie de papusi sau animalute de plus. Este normal pentru ei sa exploreze, faptul ca o fac inclusiv in prezenta altor copii sau altor adulti e la fel de normal, copiii fac acest lucru instinctual, la fel cum isi sug degetelul.
Trebuie opriti sau nu? Parintii nu trebuie sa interzica aceste reactii naturale copiilor, fiindca le pot afecta dezvoltarea. Cel mai bine este sa ii explici fetitei tale un nou concept: intimitatea. In acest fel va intelege ca gestul nu este unul interzis, ci doar poate fi facut atunci cand este singura. Chiar daca la o varsta foarte mica nu va intelege prea multe, in copilarie si apoi in adolescenta, va intelege mai bine cum stau lucrurile.
Comentarii legate de Ce rol joaca hormonii in dezvoltarea fetitelor?