Rujeola (pojar) la copii
Rujeola (cunoscuta si sub denumirea de pojar) este una din bolile copilariei si trebuie tratata cu seriozitate.
Pojarul este defapt o infectie virotica ce debuteaza cu simptome asemanatoare unei raceli: febra (39-40 grade Celsius), ochi rosii si inlacrimati, nas care curge, tuse uscata.
Unei mame ii este imposibil sa isi dea seama in primele zile de faptul ca cel mic are pojar. Semnele de intrebare se impun daca dupa 2-3 zile (timp in care o raceala se amelioreaza) febra nu scade, ba mai mult, continua sa creasca, starea generala a copilului fiind vizibil alterata.
Se pot observa in interiorul obrajilor mai multe puncte albe, aglomerate. Eruptia apare abia dupa 4-5 zile, mai intai la cap (fata, frunte, dupa urechi), apoi se extinde si pe trunchi, maini, picioare.Nu trebuie confundata cu rubeola sau varicela (varsat de vant).
La inceput, gatul este rosu, pot sa apara varsaturi sau chiar dureri de burtica, se inflameaza si ganglionii din zona gatului.
Dupa 2-3 zile eruptia se termina, febra incepe sa scada, tusea se amelioreaza, ochii nu mai sunt rosii. Vindecarea eruptiei se face in aceeasi ordine cu aparitia ei, adica mai intai se vindeca pe cap, apoi trunchi si membre. Pe locul bubitelor vor aparea pete maronii, apoi pielea va avea aspect de tarate (se descuameaza).
Sfatul nostru: nu tratati copilul tinand cont de superstitiile din popor! Nu se vindeca nici daca imbracati copilul in rosu, nici daca il tineti langa foc…
Perioada in care se considera ca fiind contagioasa boala este din ultimele 4 zile ale perioadei de incubatie si pana la disparitia eruptiei.
In cele mai multe cazuri rujeola se vindeca de la sine, insa exista situatii cand apar complicatii precum: meningoencefalita acuta (poate aparea din a 10-a zi a bolii), encefalita sclerozanta subacuta (apare la 5-7 ani de la boala!), conjunctivita purulenta,pneumonie, otita.
Pojarul necesita toata atentia mamei, ar fi de recomandat ca aceasta( sau altcineva din familie) sa il ingrijeasca pe cel mic macar pentru o saptamana!
Ingrijirea copilului bolnav de pojar
Ingrijirea copilului bolnav de rujeola consta in:
- scaderea febrei (cu paracetamol)
- curatarea ochilor cu comprese inmuiate in ceai de musetel (de cateva ori pe zi)
- copilul trebuie sa consume lichide cat mai multe
Atentie Nu i se administreaza copilului antibiotice fara prescriptie medicala!
Exista anumite situatii care impun vizita la medic:
- in primele zile - pentru stabilirea corecta a diagnosticului, apoi doar daca :
- apar dureri de urechi (posibil otita)
- daca nici la 3 zile dupa ce eruptia cutanata a aparut copilul nu se simte bine
- schimbarea evolutiei bolii - brusc, se agraveaza, desi parea ca se amelioreaza
- respiratia devine greoaie si accelerata
- copilul nu suporta lumina (posibil conjunctivita)
- reapare febra
Copilul tau a avut rujeola? Care din bolile copilariei le-a avut pana acum si ce remedii ai recomanda mamicilor?
Autor: Ana Naghi Ana este o mamica dedicata, un om cu suflet urias care impartaseste cu voi din experienta ei de mama. Ana spune despre ea: "Sunt o mamica fericita, iubesc si sunt iubita, incerc sa ma bucur cat mai mult de ceea ce viata imi ofera." |
Comentarii legate de Rujeola (pojar) la copii