Rubeola: cauze, simptome, tratament
Rubeola (pojarul german) face parte din bolile copilariei si are o manifestare relativ usoara pentru copii. Aceasta boala se raspandeste prin infectarea cu virusul rubeolic si este o boala contagioasa care apare o singura data in viata.
Aceasta boala se transmite prin picaturi de saliva eliberate prin stranut sau tuse, prin atingerea obiectelor folosite in comun cu un alt copil sau persoana contagioasa.
Simptome rubeola
Simptomele generale ale rubeolei sunt: inflamarea ganglionilor de la nivelul capului (in spatele urechilor sau in zona occipitala) si gatului, febra moderata si eruptia unor pete rosii si mici pe corp. Mai ales in cazul copiilor se pot manifesta tusea, durerile in gat, oboseala si deshidratarea organismului.
Perioada de incubatie este de 15-20 de zile, dar copilul devine contagios cu cateva zile inainte de eruptia bubitelor pe corp (5 zile) si poate transmite boala chiar si dupa 6 zile de la eruptie.
Petele rosii si dese (bubite) apar in prima faza pe fata si gat, apoi se raspandesc pe tot corpul si provoaca mancarime in primele 3-4 zile de la eruptie. Senzatia de mancarime poate fi deranjanta pentru copilul tau insa dureaza mai putin decat in cazul altor boli si poate fi ameliorata daca eviti sa ii faci baie cu apa calda sau daca il imbraci cu hainute de bumbac.
In cazul in care rubeola apare in timpul sarcinii si bebelusul se naste cu rubeola, acesta va fi contagios timp de un an de zile.
Bolile copilariei care seamana cu rubeola ca manifestare sunt: varicela, pojar, scarlatina. Desi simptomele pot fi asemanatoare, recomandarile in ceea ce priveste tratamentul difera.
Tratamentul pentru rubeola la copii
Nu exista un tratament pentru rubeola, chiar daca boala este provocata de un virus. Aceasta boala se vindeca de la sine, dar exista cateva recomandari pentru a trece mai usor peste perioada de eruptie.
In primul rand, copiii trebuie sa consume lichide (ceaiuri, apa) astfel incat sa fie redus efectul deshidratarii. Se recomanda odihna si igiena efectuata cu atentie - copilul poate sa fie imbaiat, dar cu apa calduta si fara a zgaria pielea. In cazul aparitiei febrei, se poate administra paracetamol (interzisa aspirina din cauza riscului sindromului Reye).
Rubeola este o boala puternic contagioasa si este foarte periculoasa in cazul femeilor insarcinate, atunci cand boala se manifesta in primul trimestru de sarcina. De obicei, medicii iti administreaza un vaccin daca doresti sa ramai insarcinata si nu ai avut aceasta boala in copilarie.
Vrei sa ramai insarcinata si nu stii daca ai avut aceasta boala in copilarie? Un test de sange poate identifica daca organismul tau este imun sau nu.
Citeste si despre Rujeola (pojar) la copii sau Schema vaccinare copii - calendar vaccinare nationala
Comentarii legate de Rubeola: cauze, simptome, tratament