Bolile copilariei
Bolile copilariei se manifesta o singura data de-a lungul vietii si apar cu precadere la copii, fiindca sunt puternic contagioase. Simptomele acestor boli sunt uneori asemanatoare, insa difera ca mod de manifestare si tratament.
Chiar daca recunoasteti boala respectiva, este mai bine sa consultati si medicul pentru a elimina riscul unor complicatii. Cele mai cunoscute boli ale copilariei sunt prezentate mai jos!
Rubeola
Rubeola (pojarul german) este o boala usoara, cu o perioada de incubatie de 10-20 de zile si care se transmite prin aer (tusea sau stranuturile unei persoane infectate). Boala debuteaza cu dureri ale ganglionilor de la nivelul gatului, dureri musculare, febra si eruptie puternica pe corp sub forma de pete rosii, mici.
Femeile insarcinate trebuie sa evite contactul cu un copil contagios, daca nu au avut aceasta boala in copilarie. Rubeola poate genera malformatii grave fatului. De aceea este recomandata vaccinarea inainte de a ramane gravida.
Nu exista un tratament medicamentos pentru rubeola, se recomanda doar repaos la pat si izolarea copilului, precum si protejarea lui impotriva racelilor.
Vaccinarea pentru bolile copilariei se poate face in primii ani de viata.
Citeste despre Rubeola si manifestarea in cazul copiilor
Rujeola
Rujeola (Pojar sau pojarul rosu) este o boala foarte contagioasa, periculoasa pentru copiii foarte mici. Aceasta boala se transmite prin aer si debuteaza mai ales in lunile aprilie-mai.
Printre simptome se numara: febra, dureri de cap, tuse, ochi rosii, ganglioni inflamati, pete (papule) care apar intai pe fata si gat si se extind pe intregul organism. Dupa 3 zile, eruptia se diminueaza si lasa in urma pete galbui, uscate. Uneori pot aparea complicatii precum diaree, otita, pneumonie, encefalita.
Copilul este contagios 4 zile inainte si dupa aparitia eruptiei. Fiindca nu exista un tratament medicamentos pentru aceasta boala, se pot administra totusi pastile pentru reducerea simptomelor (combaterea febrei).
Se recomanda repaosul copilului, izolarea si dezinfectarea camerei, consumul ridicat de lichide, alimentatie sanatoasa. Vaccinarea este posibila inainte de implinirea varstei de 1 an.
Citeste despre Rujeola (pojar) la copii
Oreion
Oreionul este o boala contagioasa virala care se manifesta prin inflamarea glandelor salivare dintre ureche si mandibula. Boala se transmite prin aer si este contagioasa 10 zile inainte si dupa manifestarea ei.
Simptomele sunt usor de observat: cresterea in volum a glandelor salivare si aparitia durerii in zonele respective, febra, dureri de cap, oboseala, disconfort la inghitire, varsaturi.
Tratamentul consta in medicamente pentru reducerea febrei si durerii, repaos, consum de lichide si mancaruri umede, izolare, comprese caldute sau reci.
Varicela
Varicela (varsat de vant) este o boala contagioasa care se poate manifesta mai sever la copiii mici, femeile insarcinate sau persoanele cu imunitate slabita.
Varicela se transmite prin aer (stranut sau tuse) si este contagioasa incepand cu 3 zile inainte de aparitia eruptiei cu vezicule (bubite rosii) si pana cand acestea formeaza crusta. Perioada de incubatie este de 14-20 de zile.
Simptomele acestei boli sunt: febra, oboseala, dureri de cap, pete rosii care devin vezicule pline cu lichid care determina mancarime. Copiii trebuie protejati astfel incat sa nu rupa sau sa zgarie veziculele, fiindca pot ramane semne permanente pe corp.
Tratamentul nu este medicamentos dar pot fi aplicate local, pe corp, solutii mentolate care au rolul de a reduce senzatia de mancarime.
Citeste despre Varicela - simptome, tratament
Scarlatina
Scarlatina este o boala contagioasa care apare mai ales la copiii sub 10 ani si se transmite prin aer, tuse sau stranut.
Perioada de incubatie este de 2-6 zile si boala incepe manifestarea prin febra, varsaturi, dureri de gat, frisoane si chiar tahicardie, limba devine albicioasa, obrajii devin rosii. Ulterior apare eruptia cutanata sub forma de bubite rosii, aspre.
Copiii trebuie izolati; se recomanda repaos la pat, alimentatie fara lapte si zahar, tratament cu penicilina si vitamina C. Camera trebuie dezinfectata si asternuturile sau hainele spalate la temperatura de peste 95 de grade.
Bolile copilariei se trateaza in general de la sine, nu exista medicamente pentru aceste boli, ci doar remedii care sa amelioreze simptomele.
Citeste despre Schema vaccinare copii - calendar vaccinare nationala
Comentarii legate de Bolile copilariei