Obezitatea la copii
Obezitatea la copii este un fenomen tot mai intalnit recent si in tara noastra, desi din fericire, nu suntem fruntasi la acest capitol.
Copiii nu ajung obezi peste noapte si sunt mai multi factori care contribuie treptat la cresterea greutatii lor peste limita normala.
Credinta populara ca un om gras este si sanatos nu se aplica in zilele noastre si nici ideea ca un copil grasut in copilarie va creste si va slabi, nu este adevarata.
Stilul alimentar se invata de la parinti la fel ca alte lucuri care tin de educatie. Copiii mananca in ritmul pe care noi il stabilim, inca de cand sunt bebelusi.
Desigur, exista copii mai mancaciosi si altii mai mofturosi, dar alimentatia lor poate fi controlata prin trucuri la indemana oricarui parinte.
Cauzele obezitatii la copii
Cele mai comune cauze ale obezitatii la copii sunt:
- mostenirea genetica (copilul seamana cu parintii la constitutie si mostenesc predispozitia spre ingrasare)
- lipsa activitatii fizice (in cazul copiilor care nu fac sport nici acasa si nici la scoala sau gradinita)
- obiceiurile alimentare nesanatoase ( mancarea de tip fast-food, consum frecvent de sucuri acidulate, dulciuri in exces, nerespectarea orarului zilnic de mancare)
- probleme medicale (dereglari hormonale care pot fi identificate in cazul unor analize si ulterior tratate)
Rolul educatiei in prevenirea obezitatii
Parintii sunt cei care contribuie pozitiv la un stil de viata sanatos si isi ajuta copiii sa nu devina supraponderali.
In primul rand, parintii trebuie sa respecte la randul lor un orar zilnic al meselor. Chiar daca un copil mananca masa de pranz la gradinita sau scoala, micul dejun si cina trebuie sa ramana constante.
Nu obligati copiii sa manance tot din farfurie si nici nu compuneti meniul zilnic doar din alimente cu un continut bogat caloric. In loc sa ii furnizati vitaminele, mineralele si proiteinele necesare cresterii, alimentati doar tesutul adipos (grasimea) care poate afecta toate organele din corp.
Nu exista un regim alimentar care sa ajute copilul sa slabeasca, odata ce a dobandit un obicei alimentar nesanatos. Daca in copilarie este obez, sunt sansele foarte mari sa ramana si un adult obez.
Puneti accent pe miscare, chiar daca e vorba de o plimbare zilnica prin cartier sau ore de activitati dedicate - inot, fotbal, volei, baschet. Renuntati la televizor si alegeti in locul jocurilor pe calculator sau playstation, activitati distractive intr-un parc - tenis, volei, aruncarea cu discul, etc.
Daca oricum copilul are tendinte de ingrasare, cel mai mare pericol este sa ii reprosati in continuu copilului ca este gras. Ajutati-l sa controleze ceea ce mananca si mai ales cat mananca, dar nu il transformati intr-un copil frustrat, fiindca va manca mai mult tocmai pentru a elimina stresul.
Inlocuiti grasimile, mezelurile si branzeturile grase cu ciorbe, supe, iaurturi simple (nu cu arome de fructe), cereale integrale, carne de vita, peste si oua in loc de carne de pui si porc. Mancarea trebuie sa aiba un aspect cat mai placut pentru
Nu exagerati cu sucurile din fructe naturale in cazul copiilor de pana la 6-7 ani, un pahar de suc este suficient pentru a furniza necesarul de vitamine.
Mergeti la doctor daca observati ca bebelusul sau copilul sufera de obezitate. Sanatatea copilului va fi afectata nu doar in copilarie ci toata viata. In cazul bebelusilor obezi pot sa apara deformari ale picoruselor care nu pot sustine intreaga greutate a corpului. Respectati regimul alimentar recomandat de nutritionist si controlati si mesele pe care copilul le manca atunci cand este la scoala de exemplu, oferindu-i pachet zilnic si controland din cand in cand comportamentul lui alimentar si la scoala.
Comentarii legate de Obezitatea la copii
@Gabriela, alimentatia este cea mai mica problema a copiilor. Parintii trebuie sa inceteze sa ii mai scuze de la ora de sport, trebuie sa inceteze sa ii mai plimbe prin Mall-uri si Fast-Food-uri si trebuie sa ii scoata la alergare, plimbare in parcuri, intr-un cuvant sa-i puna sa faca sport.
Asa este,chiar este o problema obezitatea la copii.
Un articol interesant,adevarat,copiii trebuie urmariti ce mananca,cum mananca,trebuie sa aiba un regim echilibrat pentre evitarea problemelor de acest gen.