Cum sa inveti copilul sa foloseasca olita
Cum sa inveti copilul sa foloseasca olita poate fi, cu siguranta, o provocare. In plus, fiecare copil este diferit in ceea ce priveste metabolismul si implicit rutina privind eliminarea mancarii digerate.
Sunt foarte multe intrebari pe care mamicile si le pun atunci cand isi invata copiii sa faca la olita, dar incercam sa lamurim o parte din ele in acest articol.
In plus, alimentatia si modul in care se hidrateaza copilul influenteaza eliminarea scaunului si metabolismul.
Atitudinea ta este la fel de importanta in educatia lui, de aceea trebuie sa ramai calma, relaxata, sa ai o atitudine optimista si sa il ajuti sa se obisnuiasca treptat cu noul obicei.
Cand incep sa imi invat copilul sa foloseasca olita?
Mamicile pot incepe procesul de invatare a copilului sa foloseasca olita de la varsta de 18 luni, cand acesta incepe sa isi controleze voluntar vezica.
Multe mamici isi aseaza copiii pe olita chiar si de la 6-8 luni, detectand instinctual momentul in care bebelusul se pregateste sa faca in scutece. Desi exercitiul este bun, copilul va descoperi mai tarziu cum sa isi controleze muschii; oricum, este un avantaj faptul ca deja se obisnuieste cu olita de la o varsta mai mica.
In cazul in care doresti sa iti inveti copilul inainte de varsta de 1 an sa foloseasca olita, ai nevoie de multa rabdare, insa nu vei reusi decat sa il obisnuiesti sa stea pe olita. Abia dupa varsta de 1 an va avea pregatirea fizica si cognitiva pentru a invata sa foloseasca olita.
Stiai ca, in general, fetitele invata mai repede sa faca la olita decat baietii?
Important este ca pana la varsta de trei ani copilul sa stie deja sa foloseasca olita, fiindca se va descurca mult mai usor atunci cand va merge la gradinita.
Primii pasi in invatarea copilului sa foloseasca olita
Primul pas in acest proces este cumpararea olitei. Chiar daca incepi invatarea mai tarziu, poti cumpara olita din timp astfel incat copilului sa ii fie familiara.
Primul sau instinct va fi acela de a pipai si analiza obiectul si de a descoperi forma ei. Daca are curiozitatea sa se aseze cu funduletul pe ea, atunci incurajeaza-l. Il poti lasa se se aseze pe ea zi de zi, sau dupa o anumita rutina, chiar daca la inceput va purta scutece. Pe masura ce se obisnuieste cu ea, poti face exercitii fara pantaloni si scutece.
Asa cum identifici momentele in care copilului ii este foame sau somn, la fel poti identifica momentele in care se pregateste sa faca treaba mare - se inroseste la fata, are tendinta sa stea pe vine si sa isi incordeze burtica. Atunci cand vezi aceste reactii, adu-i olita si aseaza-l confortabil, cu mult calm si relaxare, in niciun caz aratand incordare.
Atunci cand copilul sta pe olita pentru primele ori, incurajeaza-l, zambeste-i, lauda-l pentru noua lui descoperire. Nu il certa daca se ridica de pe olita si la scurt timp face in scutece sau in chilotei. O atitutine relaxata dar lipsita de entuziasm este cea mai indicata. Astfel, copilul va invata sa diferentieze cele doua momente si va aprecia mai mult timpul petrecut pe olita, fiindca are parte in plus de laudele si incurajarile tale.
Atentie la modul in care se aseaza copilul pe olita! Nu trebuie repezit spre ea daca incepe sa faca pipi, mai degraba aduci olita inspre copil. In plus, olita nu trebuie sa fie rece sau sa contina margini care zgarie sau sa il jeneze. Poti spala olita cu apa calda inainte de asezarea copilului cu funduletul pe ea, astfel incat sa te asiguri ca nu are un disconfort cand o atinge.
Ziua este mai usor sa iti obisnuiesti copilul sa faca la olita, mai ales pentru ca el poate sa ceara la baie. Mai greu de invatat este noaptea. Poti sa ii cunosti ritualul si sa il trezesti cand se apropie momentul sa foloseasca olita sau sa il obisnuiesti sa stea in fiecare seara pe olita inainte de culcare.
Cumpara chilotei din bumbac si pantalonasi si lasa-ti copilul fara scutece mai ales prin casa. Se poate intampla sa faca pipi in pantaloni dar considera aceste intamplari doar accidente, nu il certa si arata-i de fiecare data olita.
In procesul de invatare ai nevoie de multa rabdare si determinare, de o atitutdine pozitiva si entuziasta si de incurajarea constanta a copilului tau atunci cand sta pe olita. Chiar daca nu toate momentele sunt reusite, arata-i ca simplu fapt ca alege olita in locul scutecelor este laudabil.
Citeste si despre Olita: 16 semne ca un copil este pregatit pentru olita
Comentarii legate de Cum sa inveti copilul sa foloseasca olita