5 moduri de invatare ale copilului tau
Invatarea este bazata pe experientele pe care le traieste copilul tau si se manifesta in 5 moduri importante. Copiii au innascuta o curiozitate care ii stimuleaza sa cunoasca lumea din jur. Au nevoie insa de indrumarea parintilor pentru a folosi ceea ce descopera in mod constructiv.
Profita de curiozitatea copilului tau si asigura-i un mediu care sa il invete permanent prin interactiunea cu alti copii, jucarii, povesti, activitati creative sau orice alte metode care sa ii stimuleze gandirea.
Invatarea motorie a copilului tau
Invatarea motorie se refera la modul in care isi coordoneaza miscarile corpului, in mare parte mainile, picioarele si degetele de la maini. Acesta invatare se dezvolta gradual de aceea copilul are nevoie de spatiu sa se miste, sa alerge, sa sara sau sa se catere. Cu cat spatiul de miscare este mai restrans, cu atat mai greu va evolua invatarea motorie.
Miscarile fine sunt exersate in acelasi mod. Copilul va invata mai repede coordonarea palmelor si a degetelor daca este incurajat sa atinga obiecte, sa le stranga, sa le indoaie, etc. Diversitatea obiectelor pe care le tine un copil in mana contribuie pozitiv la dezvoltare, de aceea copilul trebuie sa intre in contact cu obiecte de toate formele si de greutati diferite. Ofera-i oportunitatea de invatare prin activitati diverse si in medii separate: in casa, pe strada, in parc, la plaja, la munte.
Dezvoltarea cognitiva a copilului
Dezvoltarea cognitiva se bazeaza pe experimentele pe care le face copilul tau. Studiile arata ca oamenii memoreaza 10% din ceea ce aud, 50% din ceea ce vad si 90% din ceea ce fac.
Copiii interactioneaza cu lumea din jur prin: auz, vedere, gust, miros si atingere. Ei invata conceptele de greu, usor, mare, mic, sus, jos si multe altele prin experienta lor proprie. Lasa-ti copilul sa atinga lucrurile sub supravegherea ta, sa guste diverse alimente si sa invete diferentele dintre ele, sa recunoasca diverse mirosuri sau sa invete sa descopere lumea in jur.
Dezvoltarea sociala pentru copilul tau
Dezvoltarea sociala se refera la relatiile copilului cu cei din jur si interactiunea cu ei. Familia contribuie cel mai mult la dezvoltarea modului in care copilul socializeaza mai ales in primii 5 ani de viata.
Relatia parinte-copil este cea mai importanta, fiind urmata de cea cu bunicii si in final relatia intre frati. Conteaza insa si relatiile cu alte rude, prieteni de familie sau oameni cu care copilul intra in contact (menajera, babysitter, sofer, etc).
Incurajeaza-ti copilul sa interactioneze cu cei din jur, sa discute, sa raspunda la intrebari si sa puna si el intrebari. Va invata astfel sa distinga tipurile de relatii si sa inteleaga importanta socializarii, calitati extrem de utile in adolescenta si in viata de adult.
Invatarea prin comunicare
Invatarea prin comunicare este poate cea mai importanta modalitate de invatare si educare a copilului. Scopul comunicarii este acela de a transmite un mesaj. Scopul mesajului este de a obtine o reactie iar scopul reactiei este de a transmite un nou mesaj. Pe masura ce cresc, copiii au nevoie sa exerseze transmiterea unui mesaj si receptionarea lui. Scoala romaneasca pune cel mai mare accent pe citit, insa vorbirea, ascultarea si scrierea sunt la fel de importante.
Incurajeaza-ti copilul sa interactioneze si sa comunice; du-l in locuri de joaca unde sunt si alti copii, citeste-i povesti pentru copii dar lasa-l si pe el sa le spuna cu propriile cuvinte. Computerul, televizorul si filmele au rolul lor insa nu stimuleaza vorbirea. Jocul si interactiunea cu alti copii sunt alternative perfecte.
Increderea in sine ca mod de invatare
Parintii contribuie direct la increderea in sine a copilului lor. Increderea in propria persoana ii ajuta pe copii sa aiba curajul sa descopere, sa isi exprime punctul de vedere, sa se dezvolte. Modalitatile prin care puteti sa va ajutati copilul sa isi construiasca increderea in sine sunt:
- Arata-i respect si apreciere - foloseste cuvintele "te rog", in loc sa dai ordine si multumeste-i pentru efortul depus.
- Arata-i ca este unic si ca are calitati ce sunt apreciate.
- Corecteaza greselile intr-un mod constructiv, vorbind despre modul in care pot fi corectate si fara a face confuzia intre greseala si copil. Inlocuieste fraze precum "esti un copil obraznic" si "esti un copil rau" cu argumente precum "ai facut un lucru gresit" sau "actiunea ta nu a fost corecta".
Cele 5 metode de invatare prezentate te ajuta sa intelegi modul in care se dezvolta copilul tau si cum poti sa il stimulezi sa se dezvolte. Cu cat exerseaza mai mult, cu atat va reusi sa isi dezvolte capacitatea de gandire mai repede.
Comentarii legate de 5 moduri de invatare ale copilului tau