10 metode de a învăţa copiii să se spele pe mâini
Spălatul pe mâini este o metodă excelentă de prevenire a bolilor. Copiii ating foarte multe obiecte când merg la joacă şi de cele mai multe ori nu se spală pe mâini când ajung acasă. Cei mai mulţi părinţi se plâng că trebuie să le reamintească să se spele pe mâini.
Insă, nu mereu suntem lângă copii atunci când vrem să se spele pe mâini. La grădiniţă, atunci când merge în vizită la alţi prieteni sau la locul de joacă, copiii sunt independenţi şi ne-am dori, chiar şi în acele situaţii să se spele pe mâini.
Printre cele mai frecvente boli care se transmit fiindcă cei mici nu se spală pe mâini sunt: gripa, enterocolita, bolile copilăriei, amigdalita, răcelile.
Cum îi putem învăţa pe copii să se spele pe mâini chiar şi atunci când sunt singuri? Iată 10 idei care funcţionează pentru mămicile care le recomandă . Alege acea metodă sau acele metode care se potrivesc cel mai bine familiei tale.
Cum sa incurajezi copiii sa se spele pe maini
- Elena I. a inventat un cântecel foarte simpatic pentru spălatul pe măini:
Hai să cântăm, atunci când ne spălăm.
Udă întâi mânuţele, înmoaie unghiuţele,
Apoi cu săpunul, faci clabuci cât pumnul,
Freci mânuţele între ele, până numeri 5 surcele.
Te clăteşti şi te ştergi, două mânuţe iubeşti.
- Foloseşte un spray special pentru mâini cu efect de strălucire. De exemplu, într-o sticluţă pentru gel dezinfectant, poţi amesteca sclipici. De fiecare dată când intră în casă sau trebuie să se spele pe mâini, va folosi gelul strălucitor înainte de săpun. Ideea este atractivă şi ii va ajuta pe copiii să îşi amintească mereu să se spele pe mâini. Evident, cu cât folosiţi mai des acestă metodă, cu atât mai uşor va intra în obişnuinţa copiilor. (Cami F.)
- Cât mai mulţi clăbuci! Copiilor le place să se joace cu spuma, aşa că alege un săpun lichid care face clăbuci. Nu va fi doar un obicei atractiv, ci îi va determina pe copii să se spele mai mult timp pe mâini şi să se curăţe bine. (Iolanda U)
- Invaţă-l sunete amuzante pentru fiecare degeţel curăţat. De exemplu, degetul mare poate să facă precum un motor de maşină, arătătorul precum un avion, etc. De fiecare dată când udă un anumit degeţel să spună şi sunetul respectiv. Desigur, aceste sunete le pot inventa chiar cei mici. (Cosmina P)
- Cumpără un set de spălat pe mâini special pentru copii: prosopel cu desenele preferate, un săpun pentru copii, o periuţă pentru unghii sau un bureţel. Copiilor le place să ştie că acele lucruri sunt ale lor şi îi atrag. Pentru fetiţe sunt interesante seturile cu Tinkerbell, iar pentru băieţi tematica preferată este Cars. (Alioara G)
- Dacă dispuneţi de spaţiu şi bani, vă recomand o chiuvetă pentru copii, aşezată la nivelul lor, pe care să o folosească mereu cu uşurinţă şi ori de câte ori simt nevoia. In caz contrar puteţi folosi un înălţător stabil, din lemn, creat special pentru a oferi stabilitate şi siguranţă. Ambele pot fi decorate într-o tematică apreciată de copil. In cazul meu, sunt lipite multe imagini cu Superman şi băieţelul îşi prinde prosopul de gât de fiecare dată când se spală de parcă ar fi supererou. (Georgeta I)
- Lecţia de anatomie poate fi soluţia perfectă pentru copiii curioşi şi pasionaţi să înveţe lucruri noi. De fiecare dată când se spală pe mâini, copilul meu îmi arată mâinile şi repetăm împreună din ce sunt formate: piele, muşchi, oase, ligamente, unghii, etc. Mereu pune întrebări noi şi consideră spălatul pe mâini un experiment ştiinţific. La noi funcţionează metoda perfect. (Ioana B)
- Drumul de la uşa la baie este marcat cu stickere speciale. Am lipit pe jos paşi mici din hârtie autocolantă care duc dinspre uşa spre baie. Apoi pe chiuvetă am lipit două palme iar deasupra chiuvetei este un afiş cu „Mă spăl pe mâini şi sunt sănătos.” Copilul meu e încântat să calce mereu pe stickerele colorate în forme de paşi. Iar la grădiniţă, deşi nu are paşii desenaţi, îşi aminteşte că trebuie să se spele pe mâini. (Ileana J)
- Testul curăţeniei funcţionează perfect la noi, deşi e doar o invenţie. După fiecare spălare, îşi pune mâinile pe un şerveţel de hârtie albă şi dacă rămân semne, înseamnă că trebuie să se spele din nou. Uneori vede semne chiar şi când e perfect curat, doar din dorinţa de a se bălaci, însă îl las de fiecare dată să aleagă de câte ori se spală la rând. Il încântă cel mai mult testul de la final care arată dacă are sau nu mâinile curate. (Ioana E)
- Cursa spre baie este secretul nostru. De fiecare dată când ajungem acasă facem întrecere: cine ajunge cel mai repede în baie după ce se deschide uşa de la intrare. Evident, fetiţa mea câştigă în cele mai multe cazuri. E foarte fericită să fie prima care se spală pe mâini şi deci prima care este curată. (Tania B)
Voi ce metode folosiţi pentru a îi invăţa pe cei mici să se spele pe mâini? Aşteptăm ideile în comentarii sau pe facebook.
Comentarii legate de 10 metode de a învăţa copiii să se spele pe mâini