Dezvoltarea personală pentru copilul tău sau cum să îl înveţi să aibă succes
Orice părinte vrea să îi poată oferi copilului său toate avantajele pentru a reuşi în viaţă. Acest lucru nu înseamnă doar grija pentru aspectele financiare dar şi interesul pentru dezvoltarea psihică.
Dezvoltarea personală este calea sigură şi eficientă de urmat, atât pentru părinte, care trebuie să fie un exemplu pozitiv pentru copilul său, cât şi pentru copil care îşi doreşte să dezvolte capacităţi de “om mare”.
Cum putem să îl ajutăm pe cel mic să dobândească aceste abilităţi?
Răspunsul este simplu: atelierele pentru dezvoltarea personală. Aceste cursuri sunt suţinute din ce în ce mai des în România de către traineri, psihologi sau asociaţii non guvernamentale care au ca scop binele copiilor.
Unul dintre ONG-urile care oferă astfel de ateliere este ARICA, deşi este o asociaţie dedicată copiilor cu autism, specialiştii de aici au gândit programe speciale şi pentru micuţii care nu au astfel de probleme.
“Fie că vorbim despre copilăria timpurie sau perioada şcolară, jocul şi activităţile cu caracter ludic ocupă un loc important în vieţile copiilor, în această perioada atât de importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea lor. Este minunat atunci când putem avea acces la informaţii, prin intermediul unor activităţi plăcute. Din acest motiv, am pregătit pentru copilul tău un Univers în care învăţarea şi achiziţiile se întâmplă natural, tot procesul educaţional fiind decorat cu joc şi voie bună”, spune Psihologul- Clinician Carmen Hotar, fondatoarea ARICA.
Ce este dezvoltarea personală?
Este o activitate dinamică şi creativă care susţine şi ajută copilul sau adolescentul să-şi descopere resursele interioare, să dezvolte modalităţi proprii de găsire a soluţiilor la problemele pe care le întâmpină sau le poate întâmpina în existenţa sa. Scopul principal al acestei activităţi este facilitarea accesului la un viitor împlinit, adaptat şi echilibrat. Dar ce presupune un atelier de dezvoltare personală pentru copiii?
Deşi sună simplu, aceste programe sunt destul de complexe, de exemplu cele oferite de ARICA se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani şi sunt structurate în patru module.
Astfel, Modul I denumit “Acesta sunt Eu!” are ca obiective:
– autocunoaşterea şi atitudinea pozitivă faţă de sine şi faţă de ceilalţi;
– creşterea încrederii în sine prin descoperirea calităţilor personale şi valorificare acestora;
– construirea unei imagini de sine pozitive;
– dezvoltarea capacităţii de autodescriere şi comunicarea a informaţiilor despre sine;
– conştientizarea diversităţii umane şi a elementelor care îi aduc împreună pe copii.
Modul II denumit “Eu şi ceilalţi” îşi propune :
– dezvoltarea empatiei la copii;
– antrenarea comportamentelor de socializare;
– dezvoltarea comportamentelor prosociale (legarea de prietenii, competiţia şi toleranţă în faţa eşecului, rezolvarea conflictelor, respectul în relaţiile cu ceilalţi
În cadrul Modului III-IV denumit “Jocul emoţiilor” copii vor învăţa următoarele:
– conştientizarea emoţiilor şi exprimarea lor adecvată;
– învăţarea unor comportamente adecvate în funcţie de emoţiile resimţite de copil;
– controlul emoţiilor negative (furia).
Beneficiile la sâfrșitul unui astfel de program sunt nu numai pentru cei mici. Aceste cursuri îi ajută şi pe părinţi să îşi cunoască mai bine copii. Atelierele de dezvoltare personală oferă copilului şansă autocunoașterii, îl sprijină în depăşirea impedimentelor generate de frică, timiditate, stimă de sine scăzută, emotivitate, dificultăţi de integrare sau de relaţionare cu ceilalţi copii şi poate să prevină eventualele eşecuri sau probleme emoţionale.
Dezvoltarea personală este un tip de educaţie non-formală şi foloseşte tehnici ca: jocul adaptat vârstei, art-terapie (desen, pictură, colaj, modelaj, dans şi mişcare), metaforele (poveşti terapeutice, scenarii) şi tehnicile terapiei cognitiv-comportamentale.
Comentarii legate de Dezvoltarea personală pentru copilul tău sau cum să îl înveţi să aibă succes