Copilul meu loveste si musca. Ce solutii am?
- Copilul meu loveste si musca? Din ce cauza sunt copiii mici agresivi?
- Ce pot face astfel incat copilul meu sa nu mai loveasca sau sa muste?
Copilul meu loveste si musca? Din ce cauza sunt copiii mici agresivi?
"Copilul meu loveste si musca alti copii, ori pe mine, mai ales cand este furios." Este atat de frecventa aceasta situatie si atat de frustranta pentru parinti, incat trebuie sa citesti acest articol daca vrei sa gasesti cateva solutii bune.
Oricat de socant ar fi pentru tine faptul ca cel mic este agresiv si oricat de uimiti ar privi oamenii din jur, comportamentul agresiv este o etapa normala in dezvoltarea unui copil. Dezvoltarea limbajului, dorinta de a deveni independent si incapacitatea de a isi controla impusul ii fac pe cei mici sa se manifeste in diverse moduri fizice.
Este asadar normal pentru un copil sa mai si muste sau sa loveasca, dar asta nu inseamna ca trebuie sa il ignori cand face asta. Trebuie sa ii explici copilului tau ca orice comportament agresiv este de neacceptat si sa ii arati alte metode prin care sa isi exprime sentimentele negative.
Ce pot face astfel incat copilul meu sa nu mai loveasca sau sa muste?
Chiar daca este greu, trebuie sa iti pastrezi calmul.
Tipatul, etichetarea copilului ca fiind rau sau lovirea lui nu vor aduce schimbari pozitive in comportamentul sau. Dimpotriva, va intelege ca acest reactii sunt cele potrivite cand este furios. Daca ramai calma, il vei ajuta sa se calmeze si sa se elibereze treptat de furie.
Stabileste niste limite clare.
Raspunde imediat agresivitatii copilului tau, luandu-l din contextul in care se afla, fie ca este acasa ori intr-un mediu public. Nu face asta ca pedeapsa, ci doar pentru a ii oferi ocazia sa se linisteasca. In plus, dupa ce se calmeaza, copilul va intelege ca acel comportamentul nu este acceptat social si ca, daca va continua sa il manifeste, va fi exclus din joc sau din activitatea respectiva.
Incurajeaza comportamentul bun.
Reactioneaza nu doar atunci cand copilul tau este furios, nervos, cand musca sau loveste copiii. Incurajeaza-l atunci cand asteapta la rand in parc, atunci cand imparte jucariile sau atunci cand vorbeste cu alti copii in mod politicos. Cu timpul va intelege puterea cuvintelor si modul in care acestea influenteaza actiunile altor oameni.
Ajuta-l sa inteleaga consecintele.
Atunci cand are un comportament nepotrivit (arunca jucariile inspre alti copii, arunca pietricele sau nisipul in parc, loveste sau musca alti copii), ia-l din locul respectiv si priviti de la distanta modul in care se joaca ceilalti copii. Arata-i ca ceilalti copii se distreaza impreuna si este in regula sa se joace in continuare pentru ca nu se ranesc unul pe altul. Dar mai ales, explica-i ca atunci cand el va renunta la actiunile agresive, va avea libertatea sa se intoarca la joaca.
Evita sa ii explici ca trebuie sa se puna in locul altui copil, fiindca este posibil sa nu fi ajuns la varsta la care sa aiba capacitatea psihica de a privi totul din alta perspectiva. Dar va intelege cu siguranta consecintele faptelor sale, iar faptul ca jocul este intrerupt din cauza comportamentului agresiv este cea mai buna metoda de invatare.
Reactioneaza consecvent
Daca reactionezi intr-un anumit fel cand copilul musca un alt copil la gradinita, dar ai o rectie total diferita daca el te musca pe tine sau un membru din familie (ex: cand te musca pe tine, transformi totul in joaca, dar cand musca alt copil actionezi conform cu recomandarile de mai sus) atunci vei creea confuzie. Daca ai un raspuns predictibil in toate situatiile, adica vei fi consecventa, atunci copilul tau va intelege mai repede ce este bine sau nu sa faca.
Arata-i care sunt alternativele. Asteapta pana cand copilul s-a linistit, apoi explica-i ce alte metode de actiune are la dispozitie. Nu va intelege cand este nervos, dar daca se linisteste si este atent la tine, atunci va retine ceea ce doresti sa il inveti. Incearca sa afli in toate situatiile care sunt motivele care au dus la agresivitate sau furie.
Citeste si despre Cum sa actionam cand copilul este agresiv?
Este normal sa avem si sentimente negative, sa fim furiosi, iar copilul tau cu siguranta a participant la momente in care tu sau partenerul de viata ati fost furiosi. De aceea este bine sa ii explici ca furia, la fel ca si iubirea, sunt normale, insa modul in care actionam cand suntem furiosi poate face diferenta. Pune accent pe faptul ca oricand comunicarea este importanta, chiar si atunci cand avem sentimente negative. Este in regula sa gresim, dar atunci cand ne cerem iertare, greseala poate sa fie iertata.
Uneori, cauzele pentru care copiii sunt furiosi au legatura cu timpul petrecut in fata televizorului sau a telefonului mobil. Anumite desene, filme sau jocuri contin scene violente, un limbaj agresiv, amenintari sau comportamente neadecvate pe care copiii le pot lua ca exemple. Identifica daca exista o astfel de cauza in comportamentul copilului tau. Limiteaza cat mai mult timpul petrecut in fata ecranelor, iar daca urmareste filme sau desene, asigura-te ca acestea nu contin violenta. Sunt tot mai multe canale de Youtube educative care promoveaza desene sau filme pozitive, non-violente, asa ca exista alternative bune pentru cei mici. Un copil mai mic de 2 ani nu ar trebui sa petreaca mai mult de o ora pe zi in fata unui ecran, iar daca se intampla asta trebuie sa fie sub supravegherea ta.
Copilul tau are nevoie de activitati fizice in care sa isi consume energia. De aceea este recomandat sa iasa in parc zilnic, pentru a avea ocazia sa alerge, sa sara si sa puna in miscare organismul, eliberand hormonii fericirii.
Simti ca nu te descurci si ca, orice ai face, copilul loveste si musca in continuare?
Cere ajutorul unui specialist mai ales atunci cand:
- copilul este agresiv in mod constant, o perioada mai mare de timp (cateva zile la rand)
- pare sa fie speriat de alti copii sau adulti
- ataca nu doar copiii, dar si adultii cu care interactioneaza
- efortul tau de a corecta comportamentul agresiv nu are efect deloc
Impreuna cu medicul vei putea gasi metodele pentru a-ti ajuta copilul si te va ajuta sa identifici mai usor cauzele. Aminteste-ti ca si atunci cand este agresiv, copilul tau are nevoie de la fel de multa iubire.
Citeste si despre Crize de personalitate ale bebelusului
Comentarii legate de Copilul meu loveste si musca. Ce solutii am?