10 motive sa eviti pedepsele corporale
Orice copil are momente de agitatie, rebeliune, agresivitate. In anumite etape ale dezvoltarii lor, copiii isi manifesta nevoile si personalitatea in diverse moduri, unele acceptabile, altele greu de tolerat de catre parinti.
Nu de putine ori veti observa astfel parinti care isi lovesc copiii sau poate chiar voi ati facut asta de cateva ori. „Ma scoate din minti”, „m-a innebunit azi cu comportamentul lui”, „nu stiu ce sa ii mai fac, ii dau una la fund ca sa il calmez”, "o cere" – sunt replici intalnite, din pacate, in cazul mamicilor.
Sunt autori de carti pentru parinti care spun ca o palma la fund nu strica daca e data atunci cand trebuie, alti psihologi nu recomanda nici macar o singura data pedeapsa corporala asupra copiilor, iar altii (precum Alfie Kohn) nu recomanda aplicarea de pedepse sau recompense in educatia copiilor. Iata mai jos un scurt sumar cu principalele motive de a evita „corectiile fizice” daca ne dorim o relatie normala si sanatoasa cu copilul nostru.
10 Motive sa nu iti lovesti copilul niciodata
Pedepsele fizice duc la un comportament agresiv.
Copiii care sunt loviti cand au un comportament agresiv sunt mai predispusi sa loveasca sau sa muste alti copii, sa fie violenti atat asupra altor copii dar si in relatia cu alti adulti. Ei inteleg ca este in regula sa aplici o pedeapsa unei alte persoane lipsite de aparare (asa cum se intampla cand un parinte loveste un copil).
Pedepsele corporale duc la rebeliune
Copiii se vor revolta cel mai adesea impotriva parintilor atunci cand sunt loviti, chiar daca parintii cred ca „o merita”. De cele mai multe ori acesti copii isi vor manifesta frustrarea in afara mediului familial si risca sa ia parte la actiuni care le pot pune viata in pericol. Astfel, se vor comporta exemplar in familie, de teama sa nu fie loviti, dar isi vor dezlantui starea de frustare, umilinta, revolta asupra altora sau asupra propriei persoane.
Copiii devin confuzi legat de senzatiile fizice.
Copiii care sunt loviti deseori devin confuzi in ceea ce priveste senzatiile de durere, foame, oboseala. Intregul sistem senzorial este dezechilibrat daca se aplica deseori corectii fizice. A trai intr-o stare continua de teama ca ceea ce faci poate sa duca la pedepse fizice este dezastruos pentru psihicul unui copil al carui model sunt parintii. Dar si mai grav din partea parintilor este amenintarea ca vor fi pedepsiti daca nu se supun regulilor, cerintelor. De cate ori nu auziti alte mame spunand "sa vezi ce bataie iti iei daca nu mananci", "iti dau o palma daca nu te potolesti", "vine tatal tau acasa si sa vezi ce bataie iti da cand ii povestesc ce ai facut", etc. Nimic nu poate fi mai terifiant pentru un copil decat amenintarea ca mai tarziu va fi pedepsit.
Acest tip de pedepse duc la probleme legate de sexualitate.
Copiii care sunt loviti peste fundulet/ maini / picioare pot suferi disfunctii sexuale sau pot ajunge sa aiba deviatii in ceea ce priveste comportamentul lor intr-o relatie intima.
Traumele psihologice sunt inevitabile
Poate cele mai grave urmari ale pedepselor corporale sunt traumele psihologice. In cele mai multe cazuri copiii devin adulti anxiosi, predispusi spre depresie si alcoolism. In anumite situatii, teama se poare manifesta si fizic (copiii fac pipi in pat la varsta inaintata, manifesta fobii).
Copiii nu vor invata cum sa rezolve conflictele.
Copiii invata dupa model. Daca parintii rezolva conflictele prin lovirea copilului, el va invata ca aceasta este singura cale corecta de a rezolva problema. Ajuns la varsta adolescentei sau chiar ca adult, copilul se va manifesta violent in cazul unui conflict in loc sa il rezolve pe cale amiabila, prin comunicare.
Pedepsele corporale duc la minciuni din partea copiilor
Copiii vor incerca sa evite pedepsele corporale si vor minti atunci cand vor fi intrebati de parinti legat de o anumita situatie. Ca adulti, acesti copii vor fi cei care nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele lor si incearca sa acopere faptele in loc sa marturiseasca adevarul.
Teama de parinti poate determina fuga de acasa.
Copiii trebuie sa se simta protejati de catre parinti; un mediu familial care creeaza teama si disconfort va determina copilul sa fuga de acasa atunci cand crede ca va fi pedepsit sau, si mai grav, sa se sinucida.
Pedepsele dese duc la dependente
Copiii devin dependenti de activitati care le creeaza o stare de bine atunci cand sunt pedepsiti deseori. Insa, aceste activitati sunt deseori nocive (mananca excesiv, devin dependenti de droguri, incearca experiente extreme).
Pedepsele corporale nu rezolva problema
Chiar daca pe moment copilul va asculta de parinte, pe termen lung pedepsele corporale nu rezolva problema. Copilul nu va invata din acea pedeapsa, nu va deveni mai cooperant si nici nu va invata valorile morale. Este cea mai putin eficienta metoda de disciplina si chiar poate duce la un comportament si mai agresiv din partea copilului. In plus, relatia parinte-copil va fi pentru totdeauna lipsita de atasament emotional, incredere si apreciere.
Tu iti pedepsesti copilul cand este agresiv? In ce mod?
Comentarii legate de 10 motive sa eviti pedepsele corporale