Prima schimbare a scutecului nou-nascutului
Ai luat copilul într-o mână, scutecul în celălalta - acum, ce mână o să folosești pentru a folosi servetelul umed si crema anti-iritatie? Bine ai venit în lumea îngrijirii bebelusilor.
Schimbarea primului scutec poate fi puțin descurajantă, mai ales că prima eliminare a intestinului pe care bebelusul o produce este una neobișnuit de neagră și lipicioasă. Se numește meconiu, iar copilul tău scapă de toate resturile care se formează în colon în timpul lunilor de înghițire a lichidului amniotic.
Treptat, odată ce laptele tău este prelucrat in sistemul sau digestiv, scaunul se va transforma si va capata o culoare galbena, de o consistenta moale, care este normală pentru un copil alăptat. Copiii hrăniți cu formula au scaunul de o consistenta mai groasă, de culoare mai inchisa si cu un miros mai puternic.
Bebelușul va avea nevoie sa fie schimbat inca din prima zi. Multe mamici și multi tațici nu au schimbat niciodată un scutec până la nasterea propriului copil. Dar, deoarece noua sarcina presupune a face acest lucru de 7 până la 10 ori pe zi, in curand, vei putea face acest lucru cu ochii inchisi.
De ce ai nevoie pentru a schimba un scutec
- Un suport de plastic sau o saltea, pe care poti aseza un prosopel de unica folosinta sau din material textil pentru a acoperi suprafata rece
- Șervețele umede speciale pentru copii sau un prosopel mic și apă călduță. Fiindca servetlele umede pot sa provoace iritatii, este recomandat sa fie folosita apa.
- Un scutec nou
- Haine de schimb, daca bebelusul s-a murdarit in urma scaunului.
Recomandari pentru momentul in care schimbi scutecul bebelusului
Aseaza intotdeauna masa sau salteaua pe o suprafață largă și sigură. Podeaua este un loc bun, pentru că bebelușul nu se poate rostogoli, dar va trebui să vă puneti in genunchi pentru a evita durerile de spate. Dacă utilizezi o masă pentru schimbat bebelusul, nu lăsa niciodata copilul nesupravegheat și foloseste cureaua de siguranță pentru a împiedica copilul să se rostogoleasca in parti.
Rutina de bază va fi întotdeauna aceeași:
- În primul rând, desfa scutecul murdar cu grija pentru a nu exista scurgeri.
- Prinde picioarele bebelusului cu o mana și ridica-l ușor, astfel încât doar șoldurile bebelușului sa se desprinda de masuta.
- Folosind cealaltă mână, ține servetelul intins in palma deschisa și degetele intinse și șterge complet funduletul. Intotdeauna sterge zona intima a unei fetite din fata spre spate pentru a preveni infecțiile urinare. Experții spun că ar trebui să ștergi un băiatel în același mod, din același motiv. Va trebui să acorzi atenție pentru a curăța murdaria din cutele formate in piele. S-ar putea să ai nevoie de mai multe șervețele, asa ca tine pachetul cat mai aproape de tine.
- Pune șervețelele murdare în interiorul scutecului, impacheteaza-l si arunca-l. Daca folosesti un scutec din material textil, pune-l in cosul special, dar arunca servetelele separat.
- Odată ce zona este uscată si igienizata, e momentul sa pui un scutec nou. Ridica picioarele copilului în același mod ca și atunci cand l-ai curatat, apoi pune scutecul curat sub fundul bebelușului, cu aricii sub spate, poziționati chiar sub talie.
- Atunci când schimbi un băiat, îndreapta penisul în jos când asezi noul scutec. Dacă este intreptat în sus, urina se poate scurge pe partea superioară a scutecului. (Pe parcursul anilor, probabil ca te vei afla cel putin o data in situatia in care fiul tau iti va face cadou un jet sanatos de urina in timp ce ii schimbi scutecul. Daca se intampla acest lucru, nu te panica, doar spala cu apa).
- Dacă nu utilizezi scutece speciale de nou-născuți cu o zonă decupata pentru cordonul ombilical, roteste partea superioară a scutecului sub buric pentru a permite să se usuce la aer până când acesta cade. Unii medici inca mai recomandă practica standard de a folosi baneocin si spirt pentru a păstra zona buricului curata și uscata, dar nu există dovezi că acest lucru duce la o vindecare mai rapidă sau la mai puține infecții decât uscarea simplă la aer.
- Nu uita sa te speli bine pe maini oricand vrei sa schimbi scutecul bebelusului, chiar daca va fi necesar sa te speli ulterior.
Există un pas optional, insa este recomandat mai ales in primele saptamani de viata, de a aplica bebelusului o cremă protectoare, cum ar fi oxidul de zinc, pentru a preveni iritatia de scutec și erupțiile cutanate. Iritatia de scutec apare atunci când pielea bebelușului rămâne în contact prelungit cu umiditatea. În primele zile vei schimba probabil scutecele atât de frecvent încât nu este necesară o cremă protectoare, insa piele este sensibila si poate fi afectata. Una dintre cele mai bune protectii pentru iritatie este de a tine bebelușul fara scutec, ceea ce îi dă oportunitatea de a-si misca liber piciorusele si de a mentine pielea uscata.
Citeste si despre Iritatia de scutec a bebelusului - cauze si tratament
Rutina schimbatului scutecelor – parerile mamicilor
Schimbatul scutecelor trebuie abordat cu o atitudine pozitivă. Dacă te temi, bebelușul tau va simti si nu va fi cooperant. Profita de această ocazie pentru a te apropia fizic de bebelusul tau. Nu este ceva plin de farmec, dar trebuie făcut! "- Andreea
"Cine ar fi crezut vreodată ca ceva atât de drăguț și de mic ar putea produce ceva atât de îngrozitor? Sunt pregătita de data asta: imi voi pune soțul să schimbe primele scutece! "- Ana, graviduta
Citeste si despre Scutece refolosibile - solutia pentru un bebelus fericit?
Comentarii legate de Prima schimbare a scutecului nou-nascutului