Sursele de calciu în alimentaţia diversificată

Sursele de calciu in alimentatia diversificata sunt importante pentru sanatatea bebelusilor. Calciul este unul din elementele de bază care contribuie la sănătatea lor.
Dezvoltarea corectă a scheletului osos şi a sistemului muscular asigură o creştere corectă a organismului şi un echilibru în metabolism.
In primele luni de viaţă cantitatea de calciu este asigurată de laptele matern, de aceea Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alaptarea bebelusului până la 6 luni in mod exclusiv.
După această vârstă, calciul este asigurat prin alimentaţie.
Ce cantitate de calciu este necesară copiilor şi ce rol are calciul?
Conform Institutului de Medicina al Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite, doza zilnica recomandata de calciu este urmatoarea:
Varsta |
Doza zilnica recomandata Calciu (mg/zi) |
0-6 luni |
210 |
7-12 luni |
270 |
1-3 ani |
500 |
4-8 ani |
800 |
9-13 ani |
1300 |
14-18 ani |
1300 |
19-50 ani |
1000 |
peste 50 ani |
1200 |
Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in organisul unui om si are mai multe functii importante. El este necesar pentru contractia musculaturii, functionarea vaselor de sange, secretia hormonilor, precum si in transmiterea semnalelor prin sistemul nervos. In mod normal, organismul mentine constant nivelul calciului astfel incat procesele vitale sa functioneze corect.
In timpul copilariei, formarea de tesut osos este mai intensa decat resorbtia, un proces complementar al formării de ţesut osos.
Calciul este asadar important in dezvoltarea corpului copiiilor, in functionarea corecta a sistemului osos si muscular.
Calciul este un element care se digeră şi se absoarbe cu dificultate, deoarece el formează uşor compuşi insolubili cu elemente din alimentele pe care le mancam in combinatie.
Din ce surse pot obtine copiii calciul in alimentatie?
In general, produsele lactate (laptele, iaurtul, branza si cascavalul) sunt principala sursa de calciu din dieta zilnica, dar si alte produse alimentare contribuie la cresterea aportului de calciu.
Copiii cu intoleranta la lactoza si cei care nu consuma produse de origine animala nu includ deloc produsele lactate din dieta zilnica. Este important ca ei sa isi completeze dieta cu alte produse alimentare cu continut ridicat de calciu, cum ar fi, de exemplu, brocolli.
Spanacul este bogat in calciu dar reduce absorbtia lui in organism din cauza unor subsante care il compun. De aceea, spanacul trebuie consumat intr-o cantitate mai mare, oparit (si nu fiert) atunci cand il gatim.
Citeste despre Idei si sfaturi de a servi legumele bebelusului
Tofu si cerealele contin calciu dar sunt produse imbunatatite pentru a avea o cantitate optima de calciu.
Pestele, in special tonul si somonul contin o cantitte mare de calciu, dar sardinele au o concentratie dubla fata de ton.
Ouale sunt o sursa sigura si la indemana. De preferat ar fi sa se consume atat galbenusul cat si albusul. Fie ca sunt gatite fierte sau in tigaie fara ulei, ouale sunt delicioase si bogate in calciu.
Legumele verzi au calciu dar trebuie consumate in cantitati mai mari: broccoli, salata verde, spanacul, varza, patrunjelul.
Susanul, alunele, nucile si migdalele contin si ele calciu si sunt usor de mancat dar si de digerat, insa, in cazul lor, calciul nu este foarte bine absorbit in organism.
Citricele contin calciu si au si vitamina C, fapt care ajuta la absorbtia acestuia in organismul copiilor.
Laptele de continuare (preferabil laptelui de vaca) este o buna sursa de calciu. Recomandam laptele de continuare Humana Junior Milch datorita continutului imbunatatit cu iod, acizi grasi Omega si evident calciu. Cantitatile sunt optime pentru bebelusii mai mari de 12 luni, de aceea laptele Humana Junior trebuie sa fie un lapte de continuare, parte a alimentatiei mixte. O alternativa la fel de gustoasa, cu aceleasi beneficii nutritive este si varianta lichida: Humana Junior Drink. Nici acest produs nu contine gluten si in plus, nu mai are nevoie de pregatire, fiind de ajuns sa fie turnat in pahar. Se poate consuma rece sau cald.
Atentie! Laptele de vacă sau capră trebui evitat din cauza continutului ridicat de cazeina care duce la suprasolicitarea metabolismului unui bebelus si poate cauza probleme digestive si a unei cantitati insuficente de fier.
Factorii care impiedica absorbtia calciului
Sunt câţiva factori care împedică absorbţia calciului şi de care este bine să ţineţi cont:
- lipsa miscarii
- consum excesiv de alimente care conţin oxalaţi (cacao, ciocolata, spanac, ştevie, măcriş, sfeclă roşie)
- dietele bogate în fosfat (consum crescut de carne roşie, băuturile carbogazoase, etc.),
- consum de cereale rafinate (pâine albă şi produse făinoase)
- carente de vitamina D, magneziu
Factorii care ajuta absorbtia calciului
- Vitamina D, A, C, magneziu;
- regimuri bogate in proteine (de origine atat animala cat si vegetala);
- lactoza (“zaharul” din lapte);
- aciditatea gastrica.
Citeste si despre Ce lapte sa-i ofer copilului dupa incetarea alaptarii?
Comentarii legate de Sursele de calciu in alimentatia diversificata