Ce lapte sa-i ofer copilului dupa incetarea alaptarii?
In momentul in care intarci copilul, principala ta ingrijorare este legata de faptul ca nu stii ce lapte sa-i oferi copilului tau dupa oprirea alaptarii. Lapte de continuare, lapte vegetal din seminte sau cereale, lapte de vaca sau poate cel de capra? Pentru a te putea ajuta sa iei decizia corecta pentru nevoile bebelusului tau si pentru a-si asigura necesarul de nutrienti, iti prezentam principalele beneficii ale fiecarui tip de lapte in parte, dar si dezavantajele. Asadar, sa luam pe rand fiecare tip de lapte.
Laptele de vaca: avantaje si dezavantaje pentru bebelusi
De ce recomanda expertii amanarea introducerii laptelui de vaca pana ce bebelusul a implinit 12 luni? In principal pentru ca bebelusii nu pot digera in intregime laptele de vaca la fel de usor precum laptele matern sau laptele de continuare. Laptele de vaca contine concentratii ridicate de proteine si de minerale, care pot afecta rinichii inca imaturi ai bebelusului tau. In plus, laptele de vaca nu contine valorile necesare de fier, vitamina C si de alte elemente nutritive pentru sugari.
Ba mai mult, laptele de vaca poate provoca unor copii anemia deficitului de fier pentru ca proteinele din laptele de vaca pot irita mucoasa sistemului digestiv, ceea ce poate duce la scaune cu sange. In cele din urma, laptele de vaca nu ofera cele mai sanatoase tipuri de grasimi pentru copiii aflati in crestere.
Asadar, laptele de vaca nu este recomandat copiilor sub 1 an deoarece acesta are un continut ridicat de proteine greu digerabile si prezinta un potential alergen ridicat. Diversificarea la bebelusi nu trebuie sa inceapa cu lapte de vaca!
Odata ce copilul este pregatit sa-l digere (dupa varsta de 1 an), laptele devine o o parte importanta a dietei sale. Este o sursa bogata de calciu, care contribuie la dezvoltarea unor oase puternice si a dintilor si ajuta la reglarea coagularii sangelui si a controlului muscular. Laptele de vaca este una dintre putinele surse de vitamina D, care ajuta corpul sa absoarba calciul si este esential pentru cresterea oaselor.
Cat de mult lapte de vaca ar trebui sa bea copilul? Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), majoritatea copiilor isi vor lua suficient calciu si vitamina D in cazul in care beau 2-3 cani de lapte de vaca pe zi. Nu-i oferi mai mult de 3 cesti mici de lapte pe zi copilului pentru ca nu va mai avea loc pentru a consuma alte alimente de care are nevoie pentru o dieta completa. Daca copilului ii este in continuare sete, ofera-i apa.
Laptele de capra: avantaje si dezavantaje pentru bebelusi
Laptele de capra a fost de multe ori comparat cu laptele matern si se pare ca se apropie cel mai bine de structura chimica a acestuia. O asemanare importanta este faptul ca laptele de capra produce o reactie alcalina, in vreme ce laptele de vaca produce o reactie acida, ceea ce il face propice dezvoltarii bacteriilor.
De aceea, laptele de capra contine mai putina lactoza si mai putini alergeni decat cel de vaca, fiind astfel mult mai usor de digerat de catre copii.
O cana de lapte de capra contine 7,9 g de grasimi si 8,69 g de proteine. In vreme ce continutul de proteine este mai ridicat fata de cel din laptele matern, cantitatea de fier si cupru este mai scazuta. Totusi, studiile arata ca fierul din laptele de capra se metabolizeaza mult mai bine decat cel din laptele de vaca.
Cu toate acestea, laptele de capra contine o cantitate mai mic de vitamina B12 si acid folic. Asadar laptele de capra este recomandat in locul laptelui de vaca, fiindca se digera mai usor, dar este recomandat dupa varsta de 2 ani.
Citeste si despre Primii pasi in diversificarea alimentatiei
Laptele vegetal: este recomandat bebelusilor?
In special pentru copiii care au dezvoltat o intoleranta la lactoza sau diverse alergii, laptele vegetal este o alternativa. Acest lapte il poti prepara din cereale (mei, orez) sau nuci si seminte (migdale, nuci,susan, canepa). De departe, cel mai raspandit tip este laptele de soia care poate fi preparat acasa sau cumparat, la baza multor formule de lapte stand soia.
Conform specialistilor, laptele vegetal contine anumiti nutrienti care se regasesc si in compozitia laptelui matern, plus alte vitamine si minerale. Cu toate acestea, vitamina B12 si anticorpii nu se regasesc in nicio varianta de lapte vegetal.
Avantajele laptelui vegetal:
- Laptele de soia este bogat in proteine, calciu, vitamina D si nu are colesterol (spre deosebire de laptele de vaca). Atentie ca este totusi un alergen alimentar.
- Laptele de orez este mai bogat in carbohidrati, are continut mai scazut de proteine si contine calciu si fier.
- Migdalele sunt considerate unul dintre cele mai sanatoase alimente. Contin calciu, antioxidanti, potasiu, magneziu si mangan.
- Laptele de susan este bogat in calciu, cupru, magneziu, fier, omega 6, vitaminele B si E.
Desi prezinta anumite avantaje, laptele vegetal poate fi consumat de bebelusi, insa nu trebuie sa reprezinte singura sursa de lapte.Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca vitaminele din laptele vegetal din comert nu sunt naturale precum cele din laptele matern sau laptele de vaca sau de capra. Acestea sunt sintetizate si introduse ulterior in laptele vegetal. In plus, unii specialisti sunt de parere ca laptele de soia nu este indicat bebelusilor din cauza ca soia poate provoca probleme digestive.
Laptele vegetal este astfel recomandat dupa 1 an de viata al bebelusului, dar nu trebuie sa reprezinte sigura sursa de lapte. Pana la 6 luni, alaptarea bebelusului trebuie sa fie exclusiva, deci fara a introduce alt tip de lapte.
Laptele de continuare
Laptele de continuare a fost dezvoltat astfel incat sa corespunda cat mai mult continului laptelui matern. Acest tip de lapte are la baza proteine din laptele de vaca, laptele de capra sau soia pentru bebelusii care au o intoleranta la lactoza. De asemenea, au fost dezvoltate formule speciale pentru copiii cu alergii.Cele trei minerale importante – calciu, fosfor si fier – sunt prezente in laptele-formula in cantitati mai mari decât in laptele matern din motiv ca acestea sunt asimilate mai greu din laptele-formula decât din laptele matern.
De exemplu, fierul se asimileaza in proportie de 50-75% din laptele matern si doar in proportie de 4% din laptele-formula. Totodata, grasimile din laptele-formula sunt in cantitate mai mare si provin fie din laptele de vaca, fie din surse vegetale (porumb, cocos, masline etc).
La Humana poti opta intre cele doua sortimente de lapte de continuare. Este vorba despre laptele Junior Milk care este un lapte praf si trebuie preparat si laptele de continuare Drink care poate fi consumat direct cald sau rece.
Citeste si despre Sursele de calciu in alimentatia diversificata
Comentarii legate de Ce lapte sa-i ofer copilului dupa incetarea alaptarii?