Primii pasi in diversificarea alimentatiei
Primii pasi in diversificarea alimentatiei nasc multe intrebari si preocupari pentru parinti, fiindca sunt atat de multe ingrijorari atunci cand ne raportam la hranirea bebelusilor. Vrem sa fie sanatosi, sa manance alimente sanatoase, sa se bucure de mancare si sa accepte cu usurinta alimente cat mai variate. Procesul diversificarii alimentatiei este important tocmai pentru ca este ocazia perfecta de a construi o relatie sanatoasa intre bebelus si mancare.
Cele mai multe intrebari apar la inceputul acestui proces. Sa introduc prima oara in alimentatie fructele sau legumele? Sa incep cu suc, piure sau direct bucatele de mancare (autodiversificare)?
Sunt insa cateva reguli de care trebuie sa tinem cont la inceputul diversificarii. Primii pasi in diversificarea alimentatiei sunt esentiali in ceea ce priveste introducerea alimentelor solide, de aceea va propunem cateva sfaturi care sa usureze acest proces.
Cand este cel mai bine sa incepem diversificarea alimentatiei?
In general, diversificarea la bebelusi este legata de cateva aspecte psiho-motorii: bebelusul isi coordoneaza bine capul, sta in fundulet, este interesat sa guste din alimente daca acestea sunt asezate in fata lui sau cere mamei alimentele pe care aceasta le consuma. In majoritatea situatiilor, introducerea solidelor se face dupa ce bebelusul implineste 6 luni.
Pana la varsta de 6 luni, laptele matern asigura toate elementele necesare dezvoltarii bebelusului, de aceea este recomandata alaptarea bebelusului in mod exclusiv. Dupa aceasta varsta corpul sau are nevoie de vitamine si minerale suplimentare pe care le procura din alimentatie.
Sunt situatii cand medicul recomanda inceperea diversificarii la 5 luni sau chiar 4 luni, mai ales pentru copiii care dobandesc mai repede abilitatile psiho-motorii mentionate sau, uneori, in cazurile in care bebelusul a fost nascut prematur. Cereti detalii suplimentare privind aceasta recomandare daca va aflati in situatia mentionata si nu sunteti convinsa ca este decizia potrivita pentru bebelus.
Ceaiul nu trebuie introdus in alimentatia unui bebelus inainte de 6 luni, laptele de vaca nu se recomanda a fi consumat mai devreme de 1 an si sunt chiar opinii medicale care nu il recomanda mai devreme de varsta de 2 ani a fiecaruia.
Sucurile de fructe pot fi introduse in alimentatie dupa 6 luni, dar de preferat este sa se ofere smoothie-uri care contin si fibre, nu doar vitamine si minerale, iar acestea sa fie amestecate cu 10 parti apa.
Mamicile care din diverse motive nu pot alapta si dupa 6 luni sau sunt nevoite sa renunte la alaptat, pot alege un lapte de crestere special conceput pentru bebelusi, cum este laptele Humana 2 ce contine vitamina D, probiotice si acizi grasi omega-3.
Reguli generale la inceputul diversificarii
Se va introduce un singur aliment nou o data si se va urmari copilul timp de 2-3 zile pentru a observa daca sunt reactii alergice sau intoleranta. Daca totul este bine, dupa 3 zile se poate adauga un aliment nou. Regula este valabila pentru primul an de viata al bebelusului. Daca la introducerea unui aliment nou apar reactii precum eruptie rosie pe gat sau in jurul gurii, diaree, secretii nazale sau oculare, voma, regurgitare, balonare, atunci consultati cat mai repede medicul.
Alimentele se vor da cu lingurita, dar lasati bebelusul sa le atinga, sa vada textura, culoarea, mirosul. Treptat va invata sa le mestece si apoi sa le inghita. Este recomandat sa incepeti cu piureuri chiar daca au o consistenta mai groasa si sa continuati cu bucatele mici, moi, usor de tinut in manuta.
Nu adaugati alimentele piure in biberon, fiindca bebelusul nu va invata sa mestece si va prefera metoda mai simpla de hranire.
Primele mese sunt constituite din cateva lingurite. Nu trebuie sa grabiti acest proces, respectati decizia bebelusului daca nu mai doreste sa manance, daca intoarce capul sau scuipa mancarea. Nu are rost sa insistati daca bebelusul refuza un aliment nou. Puteti sa mai incercati peste cateva zile sau saptamani.
Chiar daca cei mai multi parinti decid sa inceapa diversificarea cu masa de pranz, de fapt nu prea are importanta acest aspect. Este insa o idee buna sa introduceti alimentele noi la micul dejun doar pentru a putea preveni situatia in care bebelusul ar avea o reactie alergica si atunci ar fi mai usor de urmarit pe parcursul unei zile.
Diversificarea poate incepe cu alimente pregatite in casa sau cu mancarea preparata pentru bebelusi, cum sunt de exemplu piureurile si deserturile Humana. Acestea sunt sigure, testate, adaptate varstei bebelusilor, fara conservanti, coloranti sau zahar. Daca alegeti mancarea gata pregatita, la borcanel, scoateti o cantitate mai mica pe care o oferiti bebelusului, restul mancarii o pastrati in frigider.
Recomandam sa incepeti diversificarea cu legume (morcov fiert la aburi, pastarnac, radacina de patrunjel, dovlocel fara samburi). Ulterior puteti adauga si fructe: mere, pere, banane, piersici (fara coaja). O masa de lapte va fi inlocuita doar cu o masa de solide, nu se va oferi suc.
Bebelusul va fi incurajat sa descopere mancarea, chiar daca la inceput mai mult se joaca decat mananca. El trebuie lasat sa exploreze, sa atinga mancarea, sa vada textura, culoarea si mirosul, etc.
Citeste si despre Ce gustari sunt potrivite in alimentatia bebelusilor?
Comentarii legate de Primii pasi in diversificarea alimentatiei