Idei si sfaturi de a servi legumele bebelusului
Legumele, alaturi de fructe, fac parte din alimentele care au efecte benefice asupra sanatatii copiilor datorita continutului bogat in vitamine, minerale si proteine.
Cand bebelusul tau a implinit varsta de 6 luni, el este acum complet pregatit pentru a primi noi alimente in dieta sa. In ceea ce priveste legumele, printre modalitatile eficiente in a-l educa pe cel mic sa descopere placerea de a le consuma sunt piureurile. Citeste, in cadrul articolului, cateva idei de a-i prepara legumele copilasului tau.
Cum se pregatesc cel mai bine legumele pentru bebelusi?
- Alege legume proaspete, de buna calitate si spala-le bine cu apa;
- Curata-le de coaja (daca este necesar) si taie-le in bucati de dimensiuni mici;
- Le poti prepara la cuptor, intr-o tigaie antiaderenta sau chiar la aburi;
- Poti adauga legumele crude in blender (poti sa le amesteci si cu fructe) pana cand devin un piure fin;
- Copilul le va servi intotdeauna calde, si nu fierbinti. Testeaza mereu inainte temperatura alimentelor pentru a evita ca bebelusul sa se arda;
- Nu adauga sare sau zahar peste legume.
Legume pentru bebelusi de 7 - 12 luni
- Alimentele pot fi zdrobite cu furculita si pot fi servite ca piure;
- Incepe cu un singur tip de leguma si introdu treptat, altele. Poti amesteca, de exemplu, o leguma noua cu alta pe care a incercat-o deja si ii place;
- In cazul in care copilul refuza un nou aliment, incearca din nou in cateva zile. Inarmeaza-te cu rabdare pentru ca este posibil sa fii nevoita sa incerci de mai multe ori pana cand copilul accepta o noua mancare;
- Poti sa incepi sa-i oferi bebelusului o gama larga de legume pentru a se obisnui cu gusturi si texturi noi, spre exemplu: conopida, broccoli, cartofi, mazare, ciuperci, spanac, etc.
- Nu adauga zahar sau sare peste legume.
Piureuri de legume la borcan
Borcanele cu piureuri de legume sunt o alta idee nemaipomenita daca doresti sa-i oferi o masa gustoasa si sanatoasa copilului tau, atunci cand nu sunteti acasa. Acestea sunt o solutie buna mai ales pentru momentele cand mergi in parc cu bebelusul sau pleci in vacanta si ai nevoie de o gustare pe care poti sa o iei repede si care sa contina substantele nutritive de care puiutul tau are nevoie. Atentie insa! Intotdeauna sa alegi piureurile BIO, sa verifici mereu capacul pentru a te asigura ca este inchis etans si sa cumperi din locurile unde sunt depozitate corespunzator.
Noua ne plac borcanelele cu piureuri de la Humana, in primul rand pentru ca ingredientele sunt BIO si in al doilea rand pentru ca asigura necesarul de energie si substante nutritive. Acestea sunt gustoase si satioase, nu contin gluten, arome sau coloranti, nu au sare sau zahar cristalin, sunt usor de digerat si foarte gustoase.
Poti alege mai multe tipuri de piureuri:
- cu fructe: piure de banane si mar sau piure de fructe (mere, pere, banane si mango)
- cu cereale: piure de fructe cu cereale (mere si pere, cereale de ovaz, grau si orz)
- cu legume: piure de legume (morcovi, pastarnac si telina)
- cu carne: piure de morcovi, cartofi si pui sau piure de legume, orez si curcan (contine rosii si este recomandat a se consuma dupa ce bebelusul implineste 8 luni)
- cu iaurt: piure de piersici, maracuja si iaurt (maracuja, fructul pasiunii, contine fier, antioxidanti si fibre, avand un rol important in imunitate si regenerare celulara)
La inceputul diversificarii se administreaza 4-6 lingurite; se creste treptat aceasta cantitate pana la portii complete. Pastreaza borcanul desigilat in frigider si ofera spre consum continutul acestuia pana in ziua urmatoare.
Cum ii servesti legume unui copil intre 1 si 3 ani
- Poti sa-i dai, in manuta, legume fierte. Sunt gustari ideale pentru bebelusi;
- Incepe cu portii micute. Spala legumele, decojeste-le si fierbe-le;
- Intotdeauna vei lasa alimentele sa se raceasca inainte de a le oferi copilului.
- Vei fi alaturi de el atunci cand mananca pentru a nu exista riscul sufocarii.
- Poti sa-i oferi si legume raw (crude), cum ar fi: fasole verde, felii de telina, felii de morcovi, rosii cherry taiate in jumatate. Intotdeauna le vei spala bine si curata de coaja (daca este cazul).
Cum poti sa convingi bebelusul sa manance legume?
Unii copilasi sunt mai reticenti cand vine vorba de a incerca noi alimente. Chiar daca va trebui sa incerci sa-i oferi, de mai multe ori, legumele pana cand reusesti sa-l convingi sa le consume, nu te ingrijora, este firesc sa fie asa. In niciun caz, nu incerca sa-l obligi pe cel mic sa manance legume pentru ca astfel ora mesei s-ar putea transforma intr-un chin pentru el.
Ce poti sa faci este sa incerci sa “deghizezi” legumele intr-o alta forma. De exemplu, poti sa-i prepari piureuri in care sa adaugi si fructe sau poti sa-i prepari diferite smoothie-uri.
In cele din urma, retine faptul ca daca tu mananci sanatos, exista toate sansele ca micutul sa doreasca sa te imite si sa-ti imprumute obiceiurile sanatoase de la masa.
Incearca sa reduci expunerea bebelusului la nitrati
Nitratii sunt substante chimice care se gasesc in apa si in sol si sunt un motiv de ingrijorare atunci cand vine vorba despre hrana copilului. Bebelusii care ingereaza o cantitate ridicata de nitrati pot dezvolta un tip de anemie numita methemoglobinemia.
Exista si unele legume care contin nitrati. Cele mai probabile surse sunt: sfecla, morcovii, fasolea verde, spanacul, sucul de fructe.
Pentru o mai buna siguranta, Academia Americana de Pediatrie sfatuieste parintii sa nu ofere aceste legume copilasilor mai mici de 3 luni. De aceea, varsta optima la care poti introduce alimentele solide pentru copilasi este intre 4 si 6 luni. Conform recomandarilor OMS, este bine sa incepi diversificarea la bebelusi dupa ce implinesc 6 luni.
Ce poti face pentru a te asigura ca bebelusul nu este expus unor niveluri ridicate de nitrati:
- Pentru produsele alimentare care contin multi nitrati, o alternativa este sa cumperi legumele congelate in loc de cele proaspete;
- Orienteaza-te spre achizitionarea produselor alimentare pentru copii pentru ca aceste companii testeaza produsele pentru nitrati. Piureurile si mancarurile pentru copii la borcanel nu contin produse chimice. Piureurile Humana, de exemplu, contin ingrediente BIO, alese din culturi ecologice.
De ce este important sa decojesti legumele
Exista mai multe motive pentru care vei dori sa iei in considerare sa indepartezi coaja legumelor inainte de a le oferi copilului tau. Acestea sunt:
- Pentru a le face mai usor de digerat pentru copilul tau;
- Deoarece gustul amar al cojii nu este pe placul copilului;
- Pentru a preveni sufocarea;
- Pentru a evita consumul nociv de ceruire adaugat pe legume;
- Pentru a indeparta reziduurile de pesticide.
Decojirea legumelor si a fructelor elimina reziduurile de pesticide
Potrivit expertilor, decojirea legumelor sau a fructelor este cea mai eficienta masura de preventie care elimina pana la 99% din reziduurile de pesticide. Potrivit Agentiei Pentru Protectia Mediului, cele mai multe reziduuri de pesticide raman la suprafata produselor alimentare si nu patrund in mancare. Printre recomandarile de siguranta alimentara, este indicat sa rupi frunzele exterioare de la salata verde sau de la varza.
Citeste si despre Aportul de lichide necesar in cazul bebelusilor
Comentarii legate de Idei si sfaturi de a servi legumele bebelusului